Login
Service & contact Lex4You
Login

Welzijn op het werk: alles wat je moet weten

Zorg voor gemotiveerde en fitte werknemers in je bedrijf

Werknemers zijn een essentieel onderdeel van je organisatie: zij doen het werk en zorgen dat je bedrijf de doelstellingen behaalt. Het is dus cruciaal dat je werknemers zich goed voelen in hun werkomgeving, of dat nu op de werkplek of thuis is, en alle kansen krijgen om optimaal te presteren.

Zet in op welzijn

Waarom is welzijn op het werk zo belangrijk?

Het staat als een paal boven water: medewerkers die zich goed in hun vel voelen zijn productiever, meer gemotiveerd en vertrekken minder snel.

Als je investeert in het welzijn en de veiligheid van je werknemers:

 • Toon je je bezorgdheid over je werknemers
 • Zorg je voor meer gemotiveerde en productieve werknemers
 • Verbeter je de sfeer op het werk en de samenhang tussen teams
 • Versterk je het gevoel van verbondenheid en vertrouwen van je werknemers in de organisatie
 • Verminder je het aantal afwezigheden en voorkom je van psychosociale risico’s en de kans op arbeidsongevallen
 • Stralen je werknemers hun motivatie uit, wat aanstekelijk werkt naar klanten en potentiële aanwervingen toe

Als werkgever voorzie je dus beter in een stevig preventiebeleid inzake welzijn.

Duurzaam preventie- of gezondheidsbeleid

Ga voor jouw bedrijf voor een duurzaam gezondheidsbeleid op zoek naar de juiste combinatie van preventieve acties om de mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers te garanderen en te verbeteren. Creëer een veilige en transparante bedrijfscultuur waarbij werknemers en leidinggevenden elkaar goed vinden en iedereen zich optimaal kan ontplooien.

Zet in op welzijn

Welke aspecten vallen onder welzijn op het werk?

Welzijn op het werk is een zeer ruim begrip en omvat heel wat verschillende aspecten, zoals:

Als werkgever heb je bepaalde verplichtingen om het welzijn binnen je bedrijf te bevorderen. Securex ondersteunt je hierbij op vlak van risicopreventie, collectieve en individuele beschermingsmiddelen, opleiding van de werknemers, en meer.

Wettelijke verplichtingen als werkgever

Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW)

Een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (EDPBW) helpt bedrijven bij het verzekeren en verbeteren van de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van hun werknemers. Ontdek waarmee Securex als erkende EDPBW jouw onderneming allemaal ondersteunt.

Ontdek wat een EDPBW voor je doet

Oplossingen tegen absenteïsme

Absenteïsme heeft een zware impact op je werknemers en je bedrijf. De onverwachte afwezigheid van werknemers veroorzaakt vertragingen in het werk, een daling van de productiviteit en/of extra druk op de rest van het team.

Hoewel absenteïsme verschillende oorzaken heeft, zijn ze bijna allemaal terug te brengen tot een (combinatie van) de volgende factoren:

Maak met de hulp van Securex werk van een absenteïsmebeleid en zorg voor een directe verbetering van het welzijn en de gezondheid van je werknemers.

Telewerk: deel van jouw welzijnsactieplan?

Psychosociaal welzijn

We brengen allemaal een groot aandeel van onze actieve tijd door op het werk. Het is daarom belangrijk dat je werknemers zich goed en veilig voelen op het werk. Het is niet eenvoudig om signalen rond psychosociaal welzijn op te pikken en correct te identificeren, maar het kan voor werknemers het verschil maken.

Een werknemer die afwezig is om psychosociale redenen zal dat bijna altijd zijn voor een langere periode, draag daarom zorg voor het psychosociale welzijn:

Ontdek de belangrijkste aspecten aan psychosociaal welzijn op het werk en hoe je ze proactief aanpakt.

Creëer een fijne werkomgeving

Welzijn en telewerk

Wist je dat het risico op een burn-out bij telewerk hoog is? Want veel werknemers hebben het moeilijk om aan te geven wat de juiste werklast is. Waak daarom ook vanop afstand over het welzijn van je medewerkers.

Hoe doe je dat?

 • Organiseer regelmatige (in)formele contacten met elke werknemer. Je werknemers appreciëren het persoonlijke contact met hun leidinggevende zeker en het maakt de drempel om moeilijke zaken te bespreken ook veel kleiner.
 • Verduidelijk de afspraken van werken op afstand in een telewerkbeleid: leg uurroosters vast, bepaal wanneer en hoe je werknemers bereikbaar moeten zijn, geef aan welke tools het telewerk vergemakkelijken, enz.

Lees meer

Welzijn verbeteren: alle oplossingen op een rij

Fitte en tevreden werknemers vormen de basis van een gezond bedrijf. Op menselijk vlak, maar zeker ook financieel, want ze zijn productiever en vallen ook minder vaak uit.

Als werkgever speel je een actieve rol om het welzijn op het werk te verbeteren:

 • Feelgood@work: de scan belicht verschillende facetten zoals communicatie, motivatie, stress en vitaliteit in het kader van het welzijn van je werknemers.
 • Fitbees: een bewezen welzijnsprogramma dat op een leuke manier je werknemers de voordelen van een gezonde levensstijl bijbrengt.
 • Gezondheidscheck-ups: ontdek hoe gezond, fit en vitaal je werknemers zijn aan de hand van één van deze drie check-ups.
 • Burn-out assessment tool: voorkom burn-outs als gevolg van langdurige stress

Verbeter het welzijn binnen je bedrijf met een doordacht beleid. Gericht advies over de perfecte oplossing voor jouw bedrijf? Contacteer ons.    

Ga aan de slag met absenteïsme

Investeren in het welzijn van je werknemers is altijd een goed idee

Krijg advies op maat