Structureel of occasioneel telewerk?
In België bestaan er nu drie soorten telewerk: structureel telewerk, occasioneel telewerk en coronatelewerk. De werkgevers doen er een beroep op in zeer verschillende situaties. Hieronder vindt u de voornaamste verschillen.
Structureel telewerk
Structureel telewerk betekent dat u met uw medewerker afspreekt dat hij een aantal dagen per week van thuis uit werkt (bijvoorbeeld 2 dagen per week). Dit gebeurt op regelmatige basis.
Occasioneel telewerk
Occasioneel telewerk daarentegen betekent dat de medewerker occasioneel van thuis uit werkt (bijvoorbeeld in geval van overmacht, wilde staking of een doktersbezoek). Dit gebeurt op onregelmatige basis.
Coronatelewerk
De nieuwe CAO 149 biedt een juridisch kader voor het aanbevolen/verplichte telewerk dat werd ingevoerd naar aanleiding van het coronavirus. Dit wordt alleen toegepast wanneer het bedrijf nog geen regels voor telewerken heeft ingevoerd.
Bijlage ‘Telewerk’ aan de arbeidsovereenkomst
Vergeet niet dat u en uw medewerker zowel voor structureel als occasioneel telewerk een policy moeten ondertekenen. Die kan aan de arbeidsovereenkomst van de werknemer worden toegevoegd.
Om telewerk zo goed mogelijk te implementeren in uw bedrijf, voorzien wij u van voorbeelddocumenten en van juridisch advies. Wij kunnen u ook helpen bij de invoering van een telewerkbeleid.
Tussenkomst in de telewerkkosten
Telewerk vergt een zekere aanpassing van de manier van werken. Uw medewerkers hebben immers een zekere basisuitrusting nodig om correct te kunnen werken. Als werkgever kunt u tussenkomen in deze kosten. Wat zijn de regels?
Als uw medewerkers van thuis uit werken, zullen ze zich aangepast materiaal moeten aanschaffen: een laptop of desktop, een extern toetsenbord en muis, een bureau, een ergonomische stoel, enz.
Tussenkomst in het kader van structureel telewerk
In geval van structureel telewerk is de werkgever verplicht tussen te komen in de kosten voor telewerk, ofwel door de medewerkers materiaal ter beschikking te stellen ofwel door hen terug te betalen. Deze telewerkvergoeding is interessant, want ze is vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.
Tussenkomst in het kader van occasioneel telewerk
In geval van occasioneel telewerk kan de werkgever tussenkomen in de telewerkkosten, maar hij is daartoe niet verplicht.
Wat met het energieverbruik en de verwarming thuis? De werkgever kan een vergoeding voorzien voor een bedrag ter hoogte van een bepaald percentage van het loon of een kantoorvergoeding. Onder bepaalde voorwaarden zijn deze tussenkomsten vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.
Ontdek alle regels voor de vergoeding van telewerkkosten
Loonoptimalisatie bij telewerk
Telewerk doet nieuwe gewoonten ontstaan. Het is dus misschien het ideale moment om het loonpakket van uw telewerkers te herzien. Waarom voorziet u geen flexibele verloning?
Het cafetariaplan is een efficiënte manier om uw kosten te beperken en toch de huidige behoeften van uw werknemers te beantwoorden. Het voordeel is dat ze zelf kunnen kiezen uit de extralegale voordelen die het beste passen bij hun situatie.
Een medewerker die regelmatig van thuis uit werkt, zal zijn bedrijfswagen misschien kunnen vervangen door een kleiner model of een elektrische fiets. Iemand anders zal kiezen voor een hospitalisatieverzekering of pensioensparen in zijn cafetariaplan.
Het loonpakket van uw medewerkers optimaliseren
Garandeer het welzijn van uw medewerkers thuis
Het is belangrijk om goede gewoontes te behouden, zelfs bij telewerk. Verbeter het welzijn van uw medewerkers, zodat ze gemotiveerd en productief blijven.
De werkomgeving is essentieel voor de medewerkers die van thuis uit werken. Er moet ergonomisch materiaal worden gebruikt: bureaustoel, klavier, muis, enz. Dankzij enkele aanpassingen, voorkomt u dat uw medewerkers last krijgen van nek- en schouderpijn.
Schrijf uw medewerkers op de opleiding 'Ergonomisch telewerk'