Login
Service Contact Lex4You
Login

Telewerk: succesvol werken van thuis uit

Ontdek onze checklist om niets te vergeten

Telewerk wordt steeds meer toegepast in de bedrijven. Door het coronavirus kwam het bovendien in alle organisaties, ongeacht hun grootte, in een stroomversnelling. Het is meer dan een nieuwe manier van werken, het is een nieuwe opvatting van het werk. Is uw bedrijf klaar om telewerk in te voeren op lange termijn? Ontdek het dankzij onze checklist.

Vragen? Contacteer ons!

Uw voordelen als werkgever

  • Uw medewerkers zijn productieve
  • Uw medewerkers zijn meer betrokken en minder vaak ziek
  • U komt als vooruitstrevende werkgever tegemoet aan de nieuwe noden van de arbeidsmarkt en uw werknemers
  • U verhoogt het engagement van uw werknemers zodat ze langer, vitaler en gelukkiger aan de slag blijven

De voordelen voor uw medewerkers

  • Ze werken efficiënter en met meer concentra
  • Ze besparen flink op reistijden
  • Ze kunnen werk en privé beter op elkaar afstemmen

Structureel of occasioneel telewerk?

In België bestaan er nu drie soorten telewerk: structureel telewerk, occasioneel telewerk en coronatelewerk. De werkgevers doen er een beroep op in zeer verschillende situaties. Hieronder vindt u de voornaamste verschillen.

Structureel telewerk

Structureel telewerk betekent dat u met uw medewerker afspreekt dat hij een aantal dagen per week van thuis uit werkt (bijvoorbeeld 2 dagen per week). Dit gebeurt op regelmatige basis.

Occasioneel telewerk

Occasioneel telewerk daarentegen betekent dat de medewerker occasioneel van thuis uit werkt (bijvoorbeeld in geval van overmacht, wilde staking of een doktersbezoek). Dit gebeurt op onregelmatige basis.

Coronatelewerk

De nieuwe CAO 149 biedt een juridisch kader voor het aanbevolen/verplichte telewerk dat werd ingevoerd naar aanleiding van het coronavirus. Dit wordt alleen toegepast wanneer het bedrijf nog geen regels voor telewerken heeft ingevoerd.

Bijlage ‘Telewerk’ aan de arbeidsovereenkomst

Vergeet niet dat u en uw medewerker zowel voor structureel als occasioneel telewerk een policy moeten ondertekenen. Die kan aan de arbeidsovereenkomst van de werknemer worden toegevoegd.

Om telewerk zo goed mogelijk te implementeren in uw bedrijf, voorzien wij u van voorbeelddocumenten en van juridisch advies. Wij kunnen u ook helpen bij de invoering van een telewerkbeleid.

Al onze FAQ over het telewerk

Checklist telewerk

Respecteer uw wettelijke verplichtingen op het vlak van telewerk? Met deze checklist helpt Securex u om het telewerk te optimaliseren, zodat deze situatie positief is voor uw bedrijf en uw werknemers.


Tussenkomst in de telewerkkosten

Telewerk vergt een zekere aanpassing van de manier van werken. Uw medewerkers hebben immers een zekere basisuitrusting nodig om correct te kunnen werken. Als werkgever kunt u tussenkomen in deze kosten. Wat zijn de regels?

Als uw medewerkers van thuis uit werken, zullen ze zich aangepast materiaal moeten aanschaffen: een laptop of desktop, een extern toetsenbord en muis, een bureau, een ergonomische stoel, enz.

Tussenkomst in het kader van structureel telewerk

In geval van structureel telewerk is de werkgever verplicht tussen te komen in de kosten voor telewerk, ofwel door de medewerkers materiaal ter beschikking te stellen ofwel door hen terug te betalen. Deze telewerkvergoeding is interessant, want ze is vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.

Tussenkomst in het kader van occasioneel telewerk

In geval van occasioneel telewerk kan de werkgever tussenkomen in de telewerkkosten, maar hij is daartoe niet verplicht.

Wat met het energieverbruik en de verwarming thuis? De werkgever kan een vergoeding voorzien voor een bedrag ter hoogte van een bepaald percentage van het loon of een kantoorvergoeding. Onder bepaalde voorwaarden zijn deze tussenkomsten vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.

Ontdek alle regels voor de vergoeding van telewerkkosten

Loonoptimalisatie bij telewerk

Telewerk doet nieuwe gewoonten ontstaan. Het is dus misschien het ideale moment om het loonpakket van uw telewerkers te herzien. Waarom voorziet u geen flexibele verloning?

Het cafetariaplan is een efficiënte manier om uw kosten te beperken en toch de huidige behoeften van uw werknemers te beantwoorden. Het voordeel is dat ze zelf kunnen kiezen uit de extralegale voordelen die het beste passen bij hun situatie.

Een medewerker die regelmatig van thuis uit werkt, zal zijn bedrijfswagen misschien kunnen vervangen door een kleiner model of een elektrische fiets. Iemand anders zal kiezen voor een hospitalisatieverzekering of pensioensparen in zijn cafetariaplan.

Het loonpakket van uw medewerkers optimaliseren

Garandeer het welzijn van uw medewerkers thuis

Het is belangrijk om goede gewoontes te behouden, zelfs bij telewerk. Verbeter het welzijn van uw medewerkers, zodat ze gemotiveerd en productief blijven.

De werkomgeving is essentieel voor de medewerkers die van thuis uit werken. Er moet ergonomisch materiaal worden gebruikt: bureaustoel, klavier, muis, enz. Dankzij enkele aanpassingen, voorkomt u dat uw medewerkers last krijgen van nek- en schouderpijn.

Schrijf uw medewerkers op de opleiding 'Ergonomisch telewerk'

Thuiswerken in tijden van corona

Werkplek instellen, dagstructuur en planning, thuiwerk met kinderen... 

Is uw bedrijf klaar voor telewerk?

Download onze checklist
Dit zou u ook kunnen interesseren