Login
Service Contact Lex4You
Login

Ergonomisch werken: op de werkvloer en thuis

Leer je werknemers in een juiste houding te werken

Een goede werkhouding is belangrijk om pijn aan de rug, nek, schouders, armen, handen of ogen te vermijden. Creëer een ergonomische werkomgeving voor je medewerkers, zowel achter het stuur, in de fabriek of op kantoor. Dankzij optimale arbeidsomstandigheden en de juiste werkhouding beperk je de risico’s op pijn of blessures en verminder je het absenteïsme in je bedrijf.

Krijg vrijblijvend advies

Zorg voor een goede ergonomie op de werkplek

  • Verminder de risico’s op blessures en absenteïsme
  • Verhoog het welzijn en de productiviteit van je werknemers aan de productielijn of op kantoor
  • Moedig werknemers aan om een juiste ergonomische houding aan te nemen

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken betekent dat je een juiste werkhouding aanneemt bij het uitvoeren van taken. Verder gaat ergonomie hand in hand met veiligheid en is het belangrijk dat je tijdens het werk voldoende mentale en fysieke herstelmomenten voorziet.

Het is belangrijk dat je werknemers veilig werken, maar ook op de juiste manier. Het verbeteren van de ergonomie is een maatregel waar zowel je organisatie als je werknemers baat bij hebben: door eenvoudige aanpassingen verhoog je het comfort en werkplezier van werknemers en tegelijkertijd ook hun dagelijkse productiviteit.

Ergonomisch thuiswerken

Of je personeel nu regelmatig of eerder occasioneel telewerkt, het is belangrijk dat ze aandacht besteden aan hun werkplek. Hoe vaker ze thuiswerken, hoe belangrijker een ergonomische werkplek wordt.

Wat heb je daarvoor nodig? Aangezien telewerken hoofdzakelijk bestaat uit beeldschermwerk, zorg je met het volgende materiaal voor een ergonomische werkplek:

  • Verstelbare bureaustoel
  • Tafel op hoogte
  • Groot scherm
  • Apart toetsenbord en muis

Verder is het ook belangrijk dat je medewerkers weten hoe ze ergonomisch werken

Krijg ergonomisch advies

Belangrijkste ergonomische aanpassingen

Iedereen vaart bij een ergonomische aanpak, houding en/of materiaal, maar hieronder vind je de meest voorkomende scenario’s:

Ergonomisch beeldschermwerk

Medewerkers die meer dan vier uur per dag beeldschermwerk verrichten, krijgen het risico beeldschermwerk toegekend. Zij volgen best een opleiding over werken met beeldschermapparatuur waarin ze leren op een ergonomische manier te werken, hun werkplek te verbeteren en geïnformeerd zijn over de risico’s op fysieke klachten door langdurig zitten.

Denk aan advies rond het correct instellen van een ergonomische bureaustoel, de hoogte van je beeldscherm, bewustwording rond beweging en nog veel meer.  

Schrijf je in voor onze e-learning over ergonomische principes

Welzijn achter het stuur

Net als bij beeldschermwerk, zitten beroepschauffeurs vaak heel lang stil in dezelfde houding. Dit heeft een negatieve invloed op hun gezondheid. In tegenstelling tot werken op kantoor, is het voor een chauffeur een stuk moeilijker om op het uur even recht te staan om te stretchen of rond te lopen of om op andere manieren even te bewegen. Een kopje koffie halen, gaat niet.

Het is daarom noodzakelijk om alle mogelijke inspanningen te leveren om je mobiele werknemers zoals chauffeurs en verkopers bewust te maken van de mogelijke risico’s en te leren wat ze daar zelf aan kunnen doen.

Schrijf je in voor onze e-learning over chauffeurspreventie

Ergonomie op de werkplek

Ben je van plan om een nieuw kantoor in te richten of start je een nieuwe productielijn op, dan is dat het ideale moment om ook even stil te staan bij de ergonomie. Bij Securex krijg je advies over hoe je de werkomgeving van je werknemers ergonomisch en aangenaam inricht.

Rugklachten

Rugklachten komen in elk beroep en elke sector voor. Toch kan je daar vaak iets aan doen door je werkwijze aan te passen, meer af te wisselen of bijvoorbeeld door een andere houding aan te nemen.

Ontdek onze opleiding over ergonomische werken, gericht op het sparen van de rug om technieken te leren en een visie te ontwikkelen die je medewerkers sparen.

Zittend beroep

Ondertussen weet je dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid. Je medewerkers lopen het risico op Repetitive Strain Injury (RSI), nek- en schouderklachten maar ook, op termijn, op hart- en vaatziekten.

Tijdens onze opleiding rond de risico’s van sedentarisme krijgen ze praktische tips aangereikt om meer te bewegen op het werk en ergonomisch te werken om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Ga aan de slag met ergonomie in je bedrijf

Dit zou je ook kunnen interesseren