Login
Ik ben zelfstandige

Uw sociaal statuut veranderen

Welke rechtsvorm kiezen als zelfstandige?

Uw zaak floreert en u wilt meer tijd besteden aan uw bedrijf om de groeiende vraag te beantwoorden? Dan is het aangewezen om van sociaal statuut te veranderen!Of u nu van zelfstandige in bijberoep naar zelfstandige in hoofdberoep gaat of beslist uw eigen vennootschap op te richten.

Contacteer ons
Van bijberoep naar hoofdberoep

Van zelfstandige in bijberoep naar zelfstandige in hoofdberoep

Groeit uw bedrijf? Als u gestart bent in bijberoep bovenop uw baan als werknemer en u wilt zich 100% wijden aan uw activiteit, dan is het moment aangebroken om van statuut te veranderen en zelfstandige in hoofdberoep te worden.
 
De voordelen van zelfstandige in hoofdberoep worden
  • U kunt genieten van de sociale rechten van het statuut van zelfstandige in hoofdberoep en u kunt uw medische kosten laten terugbetalen of een gewaarborgd inkomen ontvangen in geval van arbeidsongeschiktheid.
De nadelen van zelfstandige in hoofdberoep worden
  • U kunt niet meer genieten van de voordelen van uw sociale zekerheid als werknemer.
  • U zult hogere sociale bijdragen betalen.
Zelfstandige in hoofdberoep worden
Eenmanszaak naar vennootschap

Van natuurlijk persoon naar vennootschap

Wanneer u uw activiteit uitoefent als natuurlijk persoon en uw inkomsten stijgen, moet u vaak zeer veel belastingen betalen. De verandering van statuut en de overgang naar vennootschap bieden verschillende voordelen:
  • U optimaliseert uw belastingstelsel en betaalt minder belastingen.
U maakt een onderscheid tussen uw privévermogen en het vermogen van uw bedrijf. U loopt dus geen enkel risico, wanneer uw vennootschap schulden heeft.
De experts van Securex leggen u de voor- en nadelen uit van elke vennootschapsvorm (nv, bv…), zodat u de beste beslissing kunt nemen.
  Overstappen naar een vennootschap
Sociale zekerheid

Sociale zekerheid voor zelfstandigen

Als zelfstandige moet u elk kwartaal sociale bijdragen betalen aan uw sociaal verzekeringsfonds. In ruil daarvoor geniet u van een sociale zekerheid, ongeacht uw persoonlijke situatie. De verandering van sociaal statuut geeft u toegang tot vele voordelen.

De sociale voordelen waar zelfstandigen van genieten, zijn onder andere:

  •   kinderbijslag;
  •   de terugbetaling van gezondheidszorg;
  •    pensioen;
  •    overbruggingsrecht;
  •    geboortepremie;
  •    maar ook gratis dienstencheques voor net bevallen zelfstandige moeders.
Door u aan te sluiten bij het Sociaal verzekeringsfonds van Securex is uw sociale zekerheid in goede handen tot aan uw pensioen. U geniet onder andere van duidelijke uitleg over de berekening van uw sociale bijdragen en uw rechten als zelfstandige.
  Ontdek uw sociale voordelen
Wilt u van sociaal statuut veranderen? Vraag ons advies op maat
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Berekening en betaling van uw sociale bijdragen

Als zelfstandig ondernemer moet u sociale bijdragen betalen. Maar hoe wordt berekend hoeveel u exact moet betalen? Uw situatie als ondernemer heeft invloed op de berekening hiervan. Zo is onder andere uw sociaal statuut een bepalende factor net als uw inkomen.

Meer info
Groeien als zelfstandige

U heeft enkele jaren geleden uw bedrijf opgestart. De vraag stroomt binnen. U heeft steeds meer klanten en ook meer moeite om alles alleen bol te werken? Dan is het moment misschien gekomen om uw bedrijf verder te ontwikkelen. Hoe begint u daaraan? Securex geeft u advies aangepast aan uw persoonlijke situatie.
 

Meer info
Uw wettelijk pensioen als ondernemer opkrikken?

Dat ondernemers geen hoog pensioenbedrag mogen verwachten op hun pensioenleeftijd,  is niets nieuws. Na jaren hard werken bedraagt het gemiddelde wettelijke pensioen van ondernemers in België slechts 900 euro. Geen gigantische som dus om uw huidige levenstandaard mee te behouden.

Meer info