Login
Service Contact Lex4You
Login

Eenmanszaak of vennootschap

Welke rechtsvorm kiezen als zelfstandige?

Bent u al enkele jaren zelfstandige en uw bedrijf blijft groeien? Dan is het moment misschien aangebroken om een vennootschap op te richten. Lees het advies van Securex om op het juiste moment over te schakelen.

Contacteer ons

Van eenmanszaak naar vennootschap: wanneer overstappen?

Uw activiteit doet het goed, zeer goed zelfs… Als zelfstandige in een eenmanszaak betaalt u hoge belastingen en sociale bijdragen. Wist u dat u uw sociaal statuut kunt optimaliseren om uw fiscale kosten te verminderen?

De overstap naar een vennootschap kan fiscaal zeer voordelig zijn en verandert niets aan de sociale rechten die u hebt opgebouwd als zelfstandige. De voorwaarde: u moet een bepaalde jaarlijkse omzet realiseren.

Aarzel niet om uw boekhouder te raadplegen om te achterhalen welk het ideale moment is om uw vennootschap op te richten. Enkel uw cijfers kunnen u dat vertellen

Vraag ons advies op maat

Waarom een vennootschap oprichten?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de overstap van een eenmanszaak naar vennootschap. De fiscale voordelen hebben we al aangehaald, maar deze rechtsvorm biedt u ook de beste bescherming en de mogelijkheid om met een vennoot samen te werken.


Minder belastingen betalen

Wanneer u uw vennootschap opricht, betaalt u uzelf een loon als bedrijfsleider. Op dat loon houdt de Staat de personenbelasting in die u al betaalde als zelfstandige. Uw overige inkomsten zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting. Die is beperkt tot 25%.

Het verschil met de personenbelasting is enorm. Zelfstandigen in hoofdberoep worden belast in functie van hun inkomsten: ze worden belast aan slechts 25% als hun inkomsten minder dan 13.250 euro bedragen, maar als ze meer dan 40.480 euro verdienen, kunnen ze tot wel 50% worden belast.


Uw vermogen beter beschermen  

  • Door een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid op te richten, kunt u een duidelijke scheiding maken tussen uw privévermogen en het vermogen van uw bedrijf. In geval van moeilijkheden of faillissement zal er enkel beslag kunnen worden gelegd op het geld dat u in uw bedrijf hebt geïnvesteerd.
  • In een eenmanszaak, maakt de Staat geen onderscheid tussen uw privévermogen en het vermogen van uw bedrijf. Als u schuldeisers heeft, zullen zij dus het recht hebben om de schuld te verhalen op uw spaargeld, uw onroerende goederen en nog veel meer.


Een externe persoon in uw vennootschap opnemen

Er wordt vaak gedacht dat een zelfstandige per definitie alleen werkt. Dat is niet altijd het geval. Door een vennootschap op te richten, kunt u een extern persoon als vennoot in uw bedrijf opnemen.


De voordelen van een vennoot? 

U kunt de kosten in verband met uw bedrijf beter verdelen, genieten van de financiële investering van uw vennoot, maar ook beschikken over de verschillende vaardigheden van anderen zonder een werknemer te moeten aanwerven.

Uw vennootschap oprichten
Wilt u van een eenmanszaak overstappen naar een vennootschap?

Dit zou u ook kunnen interesseren: