Login
Service Contact Lex4You
Login

Eenmanszaak of vennootschap

Welke rechtsvorm kiezen als zelfstandige?

Ben je al enkele jaren zelfstandige en jouw bedrijf blijft groeien? Dan is het moment misschien aangebroken om een vennootschap op te richten. Lees het advies van Securex om op het juiste moment over te schakelen.

Contacteer ons

Van eenmanszaak naar vennootschap: wanneer overstappen?

Jouw activiteit doet het goed, zeer goed zelfs… Als zelfstandige in een eenmanszaak betaal je hoge belastingen en sociale bijdragen. Wist je dat je jouw sociaal statuut kunt optimaliseren om jouw fiscale kosten te verminderen?

De overstap naar een vennootschap kan fiscaal zeer voordelig zijn en verandert niets aan de sociale rechten die je hebt opgebouwd als zelfstandige. De voorwaarde: je moet een bepaalde jaarlijkse omzet realiseren.

Aarzel niet om jouw boekhouder te raadplegen om te achterhalen welk het ideale moment is om jouw vennootschap op te richten. Enkel jouw cijfers kunnen je dat vertellen

Vraag ons advies op maat

Waarom een vennootschap oprichten?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de overstap van een eenmanszaak naar vennootschap. De fiscale voordelen hebben we al aangehaald, maar deze rechtsvorm biedt je ook de beste bescherming en de mogelijkheid om met een vennoot samen te werken.

Minder belastingen betalen

Wanneer je jouw vennootschap opricht, betaal je jezelf een loon als bedrijfsleider. Op dat loon houdt de Staat de personenbelasting in die je al betaalde als zelfstandige. Jouw overige inkomsten zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting. Die is beperkt tot 25%.

Het verschil met de personenbelasting is enorm. Zelfstandigen in hoofdberoep worden belast in functie van hun inkomsten: ze worden belast aan slechts 25% als hun inkomsten minder dan 13.250 euro bedragen, maar als ze meer dan 40.480 euro verdienen, kunnen ze tot wel 50% worden belast.

Uw vermogen beter beschermen  

  • Door een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid op te richten, kan je een duidelijke scheiding maken tussen jouw privévermogen en het vermogen van jouw bedrijf. In geval van moeilijkheden of faillissement zal er enkel beslag kunnen worden gelegd op het geld dat je in jouw bedrijf hebt geïnvesteerd.
  • In een eenmanszaak, maakt de Staat geen onderscheid tussen jouw privévermogen en het vermogen van jouw bedrijf. Als je schuldeisers hebt, zullen zij dus het recht hebben om de schuld te verhalen op jouw spaargeld, jouw onroerende goederen en nog veel meer.

Een externe persoon in jouw vennootschap opnemen

Er wordt vaak gedacht dat een zelfstandige per definitie alleen werkt. Dat is niet altijd het geval. Door een vennootschap op te richten, kan je een extern persoon als vennoot in jouw bedrijf opnemen.

De voordelen van een vennoot? 

Je kan de kosten in verband met jouw bedrijf beter verdelen, genieten van de financiële investering van jouw vennoot, maar ook beschikken over de verschillende vaardigheden van anderen zonder een werknemer te moeten aanwerven.

Jouw vennootschap oprichten
Wil je van een eenmanszaak overstappen naar een vennootschap?

Gerelateerde artikelen