Login
Service Contact Lex4You
Login

Starten in bijberoep

Voorwaarden, kosten en meer

Je hebt een droom om een zaak op te richten, maar je twijfelt nog of het echt levensvatbaar is, of je hebt een goede job die je niet zomaar wil opgeven? Dan is starten in bijberoep het ideale scenario voor jou. Zo test je het water, zonder meteen in het diepe te moeten duiken.
We overlopen hoe je probleemloos start in bijberoep.

Start zorgeloos via een loket

Start je eigen zaak in 5 stappen

  • Bereid je grondig voor
  • Kies het juiste statuut
  • Richt je zaak op bij een Securex ondernemingsloket
  • Sluit je aan als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds
  • Breng je administratie in orde
Contacteer ons

Start zonder zorgen in bijberoep

Starten in bijberoep is op vlak van administratie en formaliteiten helemaal gelijkaardig aan starten als zelfstandige in hoofdberoep. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden die zullen bepalen of je effectief start in bijberoep of in hoofdberoep

Zelf kiezen in welk statuut je start, is niet mogelijk.

Je eigen zaak starten

Voorwaarden om te starten in bijberoep

Je kan starten als zelfstandige in bijberoep wanneer je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent werknemer in hoofdberoep - werkt meer dan 50%
  • Je krijgt een ziekte- of invaliditeitsuitkering
  • Je bent werkloos
  • Je volgt een IBO-opleiding
  • Je bent gepensioneerd

Wil je zeker zijn dat je aan de voorwaarden voldoet?

Contacteer een expert van Securex

Werknemer in hoofdberoep

Als bediende:

  • Je werkt voor minstens 50% in loondienst.
  • Je werkt bijvoorbeeld als administratief medewerker bij een bedrijf, maar klust bij in het weekend als traiteur.

Als interim:

  • Je werkt minstens 235 uren per kwartaal.

Als ambtenaar:

  • Minstens 50% tewerkgesteld zijn, waarbij je activiteit ten minste over 8 maanden of 200 dagen loopt.
  • Als ambtenaar heb je ook de uitdrukkelijke toestemming van je werkgever nodig.

Als leerkracht:

  • Je moet als statutair lesgevend personeelslid minstens 60% van een voltijdse functie uitvoeren.
  • Indien je (nog) niet vast benoemd bent, volstaat 50%.


Ziekte- of invaliditeitsuitkering

Krijg je een ziekte- of invaliditeitsuitkering, dan kan je nog altijd starten als zelfstandige in bijberoep indien je arbeidsongeschiktheid minstens 50% bedraagt. Je hebt daarvoor wel de toelating van de adviserende arts nodig.

Opgelet: de ontvangen ziekte-of invaliditeitsuitkering moet ook minstens gelijk zijn aan het minimumpensioen van een alleenstaande zelfstandige.


Werkloos - Springplank naar zelfstandige

Als werkloze mag je altijd een zelfstandige activiteit in bijberoep starten in de artistieke sector zonder dat je jouw uitkering verliest. Start je niet in de artistieke sector, kan je gebruik maken van de ‘Springplank naar zelfstandige’ om langer je werkloosheidsvergoeding te behouden. Je start dan gedurende 12 maanden als zelfstandige in bijberoep met behoud van je werkloosheidsvergoeding.

Zo kan je met een gerust gemoed een eigen zaak beginnen.


Individuele beroepsopleiding (IBO)

Wanneer je een individuele beroepsopleiding (IBO) volgt, kan je ook starten in bijberoep.

Opgelet: ontvang je een productiviteitspremie en eventueel een opleidingsuitkering, in de plaats van een werkloosheidsuitkering, dan start je automatisch als zelfstandige in hoofdberoep.


Op pensioen

In je pensioen mag je nog bijverdienen. Hoeveel je nog mag bijverdienen, hangt af van een aantal elementen zoals je leeftijd, beroepsloopbaan en het soort pensioen dat je ontvangt.

Vraag raad aan een expert

Zelfstandige in bijberoep: kosten

In bijberoep heb je min of meer dezelfde kosten om te starten als een zelfstandige in hoofdberoep.

Dat zijn:

Mocht je starten met een vennootschap sta je wel voor een pak meer kosten, maar dit is eerder uitzonderlijk voor een zelfstandige in bijberoep.

Tip: Lees meer over de kosten bij het oprichten van een vennootschap.

Opstartkosten in bijberoep

Het grootste deel van de kosten gaan naar de oprichting van je zaak: Inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dit gebeurt door het Ondernemingsloket en kost 105,50 euro (geen btw van toepassing). Btw-nummer activeren gebeurt ook door het Ondernemingsloket en kost 60 euro (excl. btw).

Tip: In steden zoals Brugge en Gent, betaalt de stad je inschrijving in de KBO terug.

Start je in een vrij beroep, dan heb je geen btw-nummer nodig.


Sociale bijdragen

Ook als zelfstandige in bijberoep betaal je sociale bijdragen. Deze zijn echter een pak lager dan indien je zou starten in hoofdberoep, omdat je vooral via je werkgever of ander hoofdinkomen bijdraagt aan de sociale zekerheid.

Je doet dit per kwartaal, dus vier keer op een jaar. Aangezien je in het eerste jaar nog geen omzetcijfers kan voorleggen, betaal je een 'forfaitaire minimumbijdrage' van € 99,52 per kwartaal.

Lees meer over sociale bijdragen.


Je materiaal

Voor het ene beroep heb je natuurlijk meer materiaal nodig dan voor een ander, en deze zal je dus zelf moeten aanschaffen. Lees meer over aftrekbare beroepskosten.


Extra verzekeringen

Sommige bijberoepers hebben extra verzekeringen nodig. Is je zaak bijvoorbeeld in een pand gevestigd, dan moet je verplicht een brandverzekering afsluiten. Ook voor dure machines speel je beter op zeker. Je boekhouder kan je alvast vertellen welke verzekeringen voor jou een must zijn.


Een boekhouder

Een boekhouder nemen is niet verplicht. Veel hangt af van het aantal klanten dat je hebt, en hoe ingewikkeld je facturatieproces is. En misschien ook van hoe administratief georganiseerd je zelf bent. Reken op een paar honderd euro op jaarbasis. De prijs van boekhouders verschilt, dus vraag verschillende offertes op.

Kies niet gewoon voor de goedkoopste boekhouder, maar voor iemand met wie het klikt.

Aftrekbare beroepskosten in bijberoep

In bijberoep zie je het vaakst eenmanszaken, omdat deze goedkoop en snel opgericht kunnen worden.

Is dat bij jou ook het geval, of draagt dat je voorkeur weg, dan wordt de omzet van je bijverdienste opgeteld bij je inkomsten uit je hoofdberoep. Dat betekent dat je waarschijnlijk in de hoogste belastingschijven - van 45% of 50% - terecht komt.

Daarom is het belangrijk om onkosten te maken bij het uitvoeren van je bijberoep. Denk aan het aankopen van je materiaal, maar je kan misschien ook het gebruik van een kantoor bij je thuis aanrekenen? Zo laat je jouw winst zakken en betaal je minder belastingen. Belangrijk is wel dat je eerst voldoende winst maakt, anders heeft het aftrekken van beroepskosten niet zo echt zin.


Vrijstelling btw bijberoep

Het is niet zo dat je in bijberoep automatisch geen btw moet aanrekenen. In theorie moet iedere zelfstandige btw aanrekenen of betalen.

Het voordeel als zelfstandige is dat je eigenlijk niet echt btw betaalt. Je klanten betalen btw aan jou en dat bedrag stort je op regelmatige tijdstippen door aan de btw-administratie, waarbij je de btw die je zelf moest betalen op aankopen mag aftrekken. Zo is het voor jou een nul operatie.

De kans is groot dat je in bijberoep gebruik kan maken van de btw-vrijstelling. Dat mag indien je op jaarbasis een omzet lager dan 25.000 euro realiseert. Dan kan je een vrijstelling van btw aanvragen.

Het voordeel:

  • Je hoeft je klanten geen btw aan te rekenen, en hoeft dus ook geen btw door te storten. Dat scheelt je een pak administratie.

Het nadeel:

  • Je betaalt dan wel de btw op je eigen aankopen, want je kan deze niet inbrengen.
  • Je moet wel jaarlijkse een lijst van je btw-plichtige klanten opstellen en indienen (btw-listing).

Overschrijd je de drempel van 25.000 euro omzet op jaarbasis, verlies je de vrijstelling en moet je ook btw aanrekenen. Verlies dit dus niet uit het oog.

Bijberoep is een veilige manier om geld te verdienen met je passie

Zoals je kan lezen hierboven, vallen de kosten en de administratie goed mee. Zeker als je een eenmanszaak hebt die vrijgesteld is van btw. De drempel om te starten, is dus heel erg laag.

Afhankelijk van wat je precies gaat doen, loop je misschien meer risico. Gelukkig heb je jouw hoofdberoep nog om op terug te vallen, indien het fout uitdraait. En dan kan je daar waardevolle lessen uit trekken voor een volgende keer!

Klaar om zelfstandige in bijberoep te worden?

Dit zou je ook kunnen interesseren: