Login
Service Contact Lex4You
Login

Starten in bijberoep

Voorwaarden, kosten en meer

U heeft een droom om een zaak op te richten, maar u twijfelt nog of het echt levensvatbaar is, of u heeft een goede job die u niet zomaar wilt opgeven? Dan is starten in bijberoep het ideale scenario voor u. Zo test u het water, zonder meteen in het diepe te moeten duiken.
We overlopen hoe u probleemloos start in bijberoep.

Start zorgeloos via een loket

Start uw eigen zaak in 5 stappen

 • Bereid u grondig voor
 • Kies het juiste statuut
 • Richt uw zaak op bij een Securex ondernemingsloket
 • Sluit u aan als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds
 • Breng uw administratie in orde
Contacteer ons

Start zonder zorgen in bijberoep

Starten in bijberoep is op vlak van administratie en formaliteiten helemaal gelijkaardig aan starten als zelfstandige in hoofdberoep. Er zijn echt wel een aantal voorwaarden die zullen bepalen of u effectief start in bijberoep of in hoofdberoep

Zelf kiezen in welk statuut u start, is niet mogelijk.

Uw eigen zaak starten

Voorwaarden om te starten in bijberoep

U kunt starten als zelfstandige in bijberoep wanneer u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

 • U bent werknemer in hoofdberoep - werkt meer dan 50%
 • U krijgt een ziekte- of invaliditeitsuitkering
 • U bent werkloos
 • U volgt een IBO-opleiding
 • U bent gepensioneerd

Wilt u zeker zijn dat u aan de voorwaarden voldoet?

Contacteer een expert van Securex
Entrepreneur Week 2023 [Gratis online event]

Als ondernemer een duwtje in de rug nodig? Neem dan deel aan de Entrepreneur Week!

Een vijfdaags gratis online event van 6 t.e.m. 10 februari 2023 met elke dag een ander thema over ondernemerschap.

Je krijgt tips en advies van de beste experts!

Werknemer in hoofdberoep

Als bediende:

 • U werkt voor minstens 50% in loondienst.
 • U werkt bijvoorbeeld als administratief medewerker bij een bedrijf, maar klust bij in het weekend als traiteur.

Als interim:

 • U werkt minstens 235 uren per kwartaal.

Als ambtenaar:

 • Minstens 50% tewerkgesteld zijn, waarbij uw activiteit ten minste over 8 maanden of 200 dagen loopt.
 • Als ambtenaar heeft u ook de uitdrukkelijke toestemming van uw werkgever nodig.

Als leerkracht:

 • U moet als statutair lesgevend personeelslid minstens 60% van een voltijdse functie uitvoeren.
 • Indien u (nog) niet vast benoemd bent, volstaat 50%.


Ziekte- of invaliditeitsuitkering

Krijgt u een ziekte- of invaliditeitsuitkering, dan kunt u nog altijd starten als zelfstandige in bijberoep indien uw arbeidsongeschiktheid minstens 50% bedraagt. U heeft daarvoor wel de toelating van de adviserende arts nodig.

Opgelet: de ontvangen ziekte-of invaliditeitsuitkering moet ook minstens gelijk zijn aan het minimumpensioen van een alleenstaande zelfstandige.


Werkloos - Springplank naar zelfstandige

Als werkloze mag u altijd een zelfstandige activiteit in bijberoep starten in de artistieke sector zonder dat u uw uitkering verliest. Start u niet in de artistieke sector, kunt u gebruik maken van de ‘Springplank naar zelfstandige’ om langer uw werkloosheidsvergoeding te behouden. U start dan gedurende 12 maanden als zelfstandige in bijberoep met behoud van uw werkloosheidsvergoeding.

Zo kunt u met een gerust gemoed een eigen zaak beginnen.


Individuele beroepsopleiding (IBO)

Wanneer u een individuele beroepsopleiding (IBO) volgt, kunt u ook starten in bijberoep.

Opgelet: ontvangt u een productiviteitspremie en eventueel een opleidingsuitkering, in de plaats van een werkloosheidsuitkering, dan start u automatisch als zelfstandige in hoofdberoep.


Op pensioen

In uw pensioen mag u nog bijverdienen. Hoeveel u nog mag bijverdienen, hangt af van een aantal elementen zoals uw leeftijd, beroepsloopbaan en het soort pensioen dat u ontvangt.

Vraag raad aan een expert

Zelfstandige in bijberoep: kosten

In bijberoep heeft u min of meer dezelfde kosten om te starten als een zelfstandige in hoofdberoep.

Dat zijn:

Mocht u starten met een vennootschap staat u wel voor een pak meer kosten, maar dit is eerder uitzonderlijk voor een zelfstandige in bijberoep.

Tip: Lees meer over de kosten bij het oprichten van een vennootschap.

Opstartkosten in bijberoep

Het grootste deel van de kosten gaan naar de oprichting van uw zaak: Inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dit gebeurt door het Ondernemingsloket en kost 101 euro (geen btw van toepassing). Btw-nummer activeren gebeurt ook door het Ondernemingsloket en kost 60 euro (excl. btw).

Tip: In steden zoals Brugge en Gent, betaalt de stad uw inschrijving in de KBO terug.

Start u in een vrij beroep, dan heeft u geen btw-nummer nodig.


Sociale bijdragen

Ook als zelfstandige in bijberoep betaalt u sociale bijdragen. Deze zijn echter een pak lager dan moest u starten in hoofdberoep, omdat u vooral via uw werkgever of ander hoofdinkomen bijdraagt aan de sociale zekerheid.

U doet dit per kwartaal, dus vier keer op een jaar. Aangezien u in het eerste jaar nog geen omzetcijfers kunt voorleggen, betaalt u een 'forfaitaire minimumbijdrage' van 96,85 € per kwartaal.

Lees meer over sociale bijdragen.


Uw materiaal

Voor het ene beroep heeft u natuurlijk meer materiaal nodig dan voor een ander, en deze zult u dus zelf moeten aanschaffen. Lees meer over aftrekbare beroepskosten.


Extra verzekeringen

Sommige bijberoepers hebben extra verzekeringen nodig. Is uw zaak bijvoorbeeld in een pand gevestigd, dan moet u verplicht een brandverzekering afsluiten. Ook voor dure machines speelt u beter op zeker. Uw boekhouder kan u alvast vertellen welke verzekeringen voor u een must zijn.


Een boekhouder

Een boekhouder nemen is niet verplicht. Veel hangt af van het aantal klanten dat u heeft, en hoe ingewikkeld uw facturatieproces is. En misschien ook van hoe administratief georganiseerd u zelf bent. Reken op een paar honderd euro op jaarbasis. De prijs van boekhouders verschilt, dus vraag verschillende offertes op.

Kies niet gewoon voor de goedkoopste boekhouder, maar voor iemand met wie het klikt.

Aftrekbare beroepskosten in bijberoep

In bijberoep ziet u het vaakst eenmanszaken, omdat deze goedkoop en snel opgericht kunnen worden.

Is dat bij u ook het geval, of draagt dat uw voorkeur weg, dan wordt de omzet van uw bijverdienste opgeteld bij uw inkomsten uit uw hoofdberoep. Dat betekent dat u waarschijnlijk in de hoogste belastingschijven - van 45% of 50% - terecht komt.

Daarom is het belangrijk om onkosten te maken bij het uitvoeren van uw bijberoep. Denk aan het aankopen van uw materiaal, maar u kunt misschien ook het gebruik van een kantoor bij uw thuis aanrekenen? Zo laat u uw winst zakken en betaalt u minder belastingen. Belangrijk is wel dat u eerst voldoende winst maakt, anders heeft het aftrekken van beroepskosten niet zo echt zin.


Vrijstelling btw bijberoep

Het is niet zo dat u in bijberoep automatisch geen btw moet aanrekenen. In theorie moet iedere zelfstandige btw aanrekenen of betalen.

Het voordeel als zelfstandige is dat u eigenlijk niet echt btw betaalt. Uw klanten betalen btw aan u en dat bedrag stort u op regelmatige tijdstippen door aan de btw-administratie, waarbij u de btw die u zelf moest betalen op aankopen mag aftrekken. Zo is het voor u een nul operatie.

De kans is groot dat u in bijberoep gebruik kunt maken van de btw-vrijstelling. Dat mag indien u op jaarbasis een omzet lager dan 25.000 euro realiseert. Dan kunt u een vrijstelling van btw aanvragen.

Het voordeel:

 • U hoeft uw klanten geen btw aan te rekenen, en hoeft dus ook geen btw door te storten. Dat scheelt u een pak administratie.

Het nadeel:

 • U betaalt dan wel de btw op uw eigen aankopen, want u kunt deze niet inbrengen.
 • U moet wel jaarlijkse een lijst van uw btw-plichtige klanten opstellen en indienen (btw-listing).

Overschrijdt u de drempel van 25.000 euro omzet op jaarbasis, verliest u de vrijstelling en moet u ook btw aanrekenen. Verlies dit dus niet uit het oog.

Bijberoep is een veilige manier om geld te verdienen met uw passie

Zoals u kunt lezen hierboven, vallen de kosten en de administratie goed mee. Zeker als u een eenmanszaak heeft die vrijgesteld is van btw. De drempel om te starten, is dus heel erg laag.

Afhankelijk van wat u precies gaat doen, loopt u misschien meer risico. Gelukkig heeft u uw hoofdberoep nog om op terug te vallen, indien het fout uitdraait. En dan kunt u daar waardevolle lessen uit trekken voor een volgende keer!

Klaar om zelfstandige in bijberoep te worden?

Alles regelen via een loket
Dit zou u ook kunnen interesseren: