Wat is btw?
De btw is een belasting op goederen en diensten die door de eindverbruiker wordt gedragen en die stapsgewijs, bij elke stap in het productie- en distributieproces, wordt geïnd. Als consument heeft u daar al ervaring mee, al beseft u het misschien niet. Op bijna ieder product, van computers tot spaghetti, betaalt u btw.
De btw belast de toegevoegde waarde:
- Een producent van planken koopt een boomstam voor 50 euro. Hij maakt daar een aantal planken van die hij aan schrijnwerkers voor 100 euro (in totaal) verkoopt.
- Als schrijnwerker koopt u voor 100 euro planken. Die planken zijn al meer waarde dan de boomstam, maar dat is als grondstof nog altijd beperkt.
- U maakt van dat hout een tafel, die u voor 300 euro verkoopt.
- Met andere woorden, door toevoeging van tijd en expertise, wordt bij elke stap een product gecreëerd dat meer waard is dan het startproduct.
- En die creatie van meerwaarde wordt via de btw belast en betaald door de eindverbruiker.
- Want zowel de plankenmaker, de schrijnwerker en de eindklant betalen btw.
Dus ook als zelfstandige komt u in aanraking met btw: u rekent uw klanten btw aan en omgekeerd betaalt u btw aan uw leveranciers. Die geïnde btw is trouwens niet voor u, maar moet u doorstorten aan de Belgische overheid.
Btw-aftrek
Als zelfstandige kunt u echter de btw die u betaalt aan uw leveranciers, aftrekken van de som die u moet doorstorten aan de overheid (de btw die u van uw klanten ontving). Dat is het principe van de btw-aftrek en betekent dat u eigenlijk geen btw hoeft te betalen op goederen en diensten die u voor uw eigen zaak aankoopt.
In de praktijk betaalt u natuurlijk bij uw aankoop eerst btw. Het is pas achteraf dat u dat geld terug krijgt.
Samengevat: als ondernemer bent u een slechts een tussenpersoon voor de btw.
Wilt u meer weten? Ontdek alles over uw eigen zaak oprichten.
Ontdek alles over uw zaak starten