Login
Service Contact Lex4You
Login

De boekhouding van je eigen zaak

Hoe kies je het type boekhouding of boekhouder?

Bij de start van een eigen zaak moet je veel beslissingen nemen en sommige van de moeilijke keuzes gaan over boekhouding en administratie. Denk bijvoorbeeld na over welke boekhouding je gaat voeren, of welke ondersteuning je verwacht van je boekhouder.

Graag advies van een expert? 

Contacteer ons

Wettelijke verplichtingen voor je boekhouding

Een correcte boekhouding is wettelijk verplicht. Daarin registreer je alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf met de bijhorende bewijsstukken om te bewijzen dat je werking vlot loopt

Bovendien voorkom je ook fouten bij andere verplichtingen met een correcte boekhoudingzoals bij je btw-aangifteen blijf je op de hoogte van de financiële gezondheid van je zaak. 

Er bestaan 2 soorten boekhouding:

  • enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding
  • dubbele boekhouding

Welke je kiest, hangt af van je ondernemingsvorm en je jaarlijkse omzet.

Enkelvoudige boekhouding

Niet iedereen mag kiezen voor een enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding. Het is enkel toegelaten voor eenmanszaken, vennootschappen onder firmanaam (vof) en gewone commanditaire vennootschappen met een jaarlijkse omzet lager dan € 500.000.

Opgelet: Sommige sectoren mogen sowieso geen enkelvoudige boekhouding hanteren, zoals verzekeringen, kredietverrichtingen, beleggingen en beursverrichtingen.

Onderdelen enkelvoudige boekhouding

De enkelvoudige boekhouding bestaat uit volgende onderdelen:

  • Aankoopboek: bevat boekingen van alle inkomende facturen en creditnota’s van leveranciers.
  • Verkoopboek: bevat boekingen van alle uitgaande facturen en creditnota’s van klanten.
  • Financieel dagboek: bestaat uit een kas- en bankboek. In het kasboek registreert men alle inkomsten en uitgaven in contant geld. In het bankboek registreert men alle inkomsten en uitgaven verlopen via bankrekeningen.
  • Inventarisboek: omvat een beschrijving en waardering van de voorraad.

Elk jaar moet je een interne jaarrekening opstellen, maar je bent niet verplicht om deze openbaar te maken.

Dubbele boekhouding

Maak je jaarlijks meer dan € 500.000 omzet of heb je een naamloze vennootschap (nv), besloten vennootschap (bv) of coöperatieve vennootschap (cv)? Dan ben je verplicht om een dubbele boekhouding te voeren.

Verschil enkelvoudige en dubbele boekhouding

Net als bij enkelvoudig boekhouden registreer je alle inkomende en uitgaande handelingen. Het verschil is dat in een dubbele boekhouding elke verrichting een tegenboeking krijgt. Dat wil zeggen dat er een ontvangst of betaling tegenover staat. Daarom spreken we van een dubbele boekhouding.

Onderdelen dubbele boekhouding

De dubbele boekhouding bestaat uit volgende onderdelen:

  • Een dagboek: registreert alle verrichtingen.
  • Het rekeningstelsel: een gestructureerd plan met alle rekeningen. Je bent verplicht om een vastgelegd rekeningenstelsel te volgen.
  • Je moet jaarlijks een inventaris opmaken, rekening houdend met de indeling van het rekeningstelsel.

Elk jaar moet je een online jaarrekening of balans opstellen. Deze moet je jaarlijks neerleggen bij de nationale bank. Een afschrift ervan verschijnt in het Belgisch Staatsblad.

Waarom een boekhouder inschakelen?

Je kan zelf je boekhouding regelen, maar een boekhouder onder de arm nemen, blijft een aanrader. Want als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het succes van je zaak, maar de wereld rondom jou verandert razendsnel en je wil jouw aandacht op je zaak kunnen houden. In dat geval doe je maar beter een beroep op ervaren specialisten met kennis van zaken.

Een boekhouder of accountant, zoals we ze vandaag vaak noemen, doet zoveel meer dan je facturen inboeken en je boekhouding in orde maken. Het is een vertrouwenspersoon die je persoonlijke en financiële gegevens beheert en interpreteert, inzicht heeft in je financiële situatie en je proactief advies geeft. Je bepaalt de koers, maar een goede boekhouder zorgt dat je de juiste route volgt.

3 Kenmerken van een goede boekhouder

Een boekhouder of boekhoudkantoor kiezen is helemaal niet zo moeilijk. Mits je rekening houdt met onderstaande kenmerken:

  • Een goede boekhouder heeft de nodige expertise.
  • Een goede boekhouder is vlot bereikbaar.
  • Een goede boekhouder geniet je vertrouwen.

Ontbreekt die vertrouwensrelatie? Dan aarzel je om sommige problemen te bespreken en raken ze niet opgelost. Geef je financiële en persoonlijke situatie dus alleen in handen van iemand die je echt vertrouwt. En bouw een nauwe professionele relatie op waarin alles bespreekbaar is.

Ga in je zoektocht naar een boekhouder dus zeker langs om kennis te maken!

Lees meer over het kiezen van een goede boekhouder.

Wil je graag een eigen overzicht van alle stappen voor een vlotte opstart?

Dit zou je ook kunnen interesseren