Login
Service Contact Lex4You
Login

Wat is de Kruispuntbank van Ondernemingen?

Dit moet u weten over de KBO

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is de databank waarin de FOD Economie alle basisgegevens van Belgische ondernemingen verzamelt. Het doel van de KBO is om de werking van de overheidsdiensten efficiënter te maken dankzij een uniek identificatienummer, en om administratieve procedures voor ondernemingen te vereenvoudigen.

Vraag zelf uw ondernemingsnummer aan

Wat is de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)?

De KBO centraliseert de basisgegevens van ondernemingen en vestigingseenheden en verspreidt die naar verschillende bevoegde overheidsdiensten. Elke onderneming en vestigingseenheid krijgt van de KBO een uniek identificatienummer, uw ondernemingsnummer. Dankzij dit nummer wisselen overheden onderling eenvoudiger en sneller gegevens uit. En moet u maar één keer uw gegevens aan de overheid overmaken.


Wat is de functie van de Kruispuntbank voor ondernemers?

Als zelfstandige zijn er twee manieren waarvoor u de KBO kunt gebruiken:

 • U zorgt dat uw bedrijfsgegevens correct zijn
 • U zoekt gegevens op van andere bedrijven


Correcte gegevens in de KBO

Het is belangrijk dat uw gegevens als ondernemer up to date zijn. Voor een aantal steunmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de kmo-portefeuille, maakt de overheid gebruik van de gegevens in de KBO. Als die incorrect zijn, kunt u het recht op bepaalde subsidies of steunmaatregelen verliezen.


Gratis gegevens aanpassen in de KBO

Wist u dat u zelf een aantal gegevens in de KBO kunt aanpassen? Dat gaat in overleg met de experts van het ondernemingsloket of via de tool ‘My Enterprise’. Denk aan bedrijfsgegevens zoals:

 • Adres
 • Contact
 • Benaming
 • Bankrekening
 • En meer.

U meldt zich aan met uw elektronische identiteitskaart, token of mobiele app.


Gegevens opzoeken in de KBO

Er zijn publieke gegevens die iedereen kan raadplegen via de gratis ‘KBO Public Search’. Deze zoekfunctie toont u de publieke gegevens van alle in de KBO ingeschreven geregistreerde entiteiten en alle vestigingseenheden. Alle bedrijven, onafhankelijk van hun status (actief, bekendgemaakt of stopgezet) zijn zichtbaar.


Is de onderneming solvabel?

Door de gegevens van de KBO te raadplegen, kunt u te weten komen of de onderneming voldoende solvabel is en/of nog actief is. Zo kunt u een samenwerking met een bedrijf in moeilijkheden voorkomen.

Hoe doet u dat? Eenvoudig via het ondernemingsnummer, of de naam van de onderneming en/of postcode.


KBO-uittreksel aanvragen

Het gebeurt dat een leverancier, partner of de overheid een bewijs wil dat uw bedrijf effectief bestaat. Dan doet dat met een uittreksel uit de KBO. Er bestaan verschillende soorten, afhankelijk van het doel of locatie waar u ze voor nodig heeft.


Wat is een uittreksel uit de Kruispuntbank?

U kunt het document beschouwen als de geboorteakte van uw bedrijf. Het document vermeldt uw basisgegevens, de activiteiten die u uitvoert, het aantal vestigingen en meer.


Wanneer heb je een uittreksel nodig?

Er zijn verschillende mogelijkheden waarom u dat zou nodig hebben. 

Denk aan:

 • Een leverancier die uw activiteiten wil controleren
 • U wilt investeren in het buitenland
 • U vraagt in het buitenland een vergunning of bankrekening aan

 

Soorten KBO-uittreksels

Er bestaan 3 soorten uittreksels:

 • Een gewoon uittreksel dat meestal volstaat voor binnenlands gebruik
 • Een niet gelegaliseerd uittreksel is gelijkaardig aan het gewone, maar voor buitenlands gebruik
 • Tot slot kan het zijn dat u een gelegaliseerd uittreksel moet voorleggen. Dan moet de FOD buitenlandse zaken een bewijs van authenticiteit op het uittreksel aanbrengen.
Laat u registreren in de KBO bij uw opstart als zelfstandige

Ondernemingsnummer aanvragen
Dit zou u ook kunnen interesseren: