Daarnaast zijn er nog dingen waarop u moet letten bij uw keuze. Want niet iedere boekhouder of accountant past bij u of uw activiteiten. De zeven stappen hieronder zetten u op weg.
1. Zoek het niet te ver
Vraag of iemand in uw netwerk een goede boekhouder kent. En vraag meteen ook waarom die persoon tevreden is. Let wel: iedereen heeft andere eisen en verwachtingen. Klikt het niet? Zoek dan een andere boekhouder.
En denk ook aan de afstand. U verspilt tijd als een bezoek aan uw boekhouder een hele dag inneemt.
2. Ga voor een erkende expert
Iemand met een diploma economie kan wel overweg met cijfers, maar is niet automatisch een goede boekhouder. Controleer dus of uw kandidaat erkend is door een van de volgende beroepsinstituten:
- boekhouders: www.bibf.be
- accountants: www.iec-iab.be
- bedrijfsrevisoren: www.ibr-ire.be
Al die boekhouders en accountants volgden nog een bijkomende opleiding en scholen zich continu bij. Zo bent u zeker dat ze uw dossier correct, veilig en discreet behandelen.
3. Neem uw tijd
Idealiter staat uw boekhouder u voor lange tijd bij. Kies dus niet de eerste de beste. Ga eens langs bij boekhouders die u aanspreken. En praat met hen over alles wat u belangrijk vindt en verwacht. Controleer of ze voeling hebben met uw expertise of sector. En of ze actief luisteren en mee nadenken over uw plannen.
Ten slotte: begrijpt u alles wat ze zeggen? Advies in mensentaal is cruciaal.
4. Bepaal uw verwachtingen
De meeste boekhouders en accountants nemen de volledige boekhouding op zich. U kunt er op elk moment bij terecht met vragen en voor advies. Wilt u alleen uw jaarrekening laten opmaken en doet u de rest liever zelf? Bespreek dat dan eerst en maak duidelijke afspraken over wie wat doet.
5. Kies voor een passende werkwijze
Vraag na hoe de boekhouders werken en vergelijk dat met uw wensen:
- Hoe vaak wilt u samenzitten?
- Hoe bereikbaar is uw boekhouder?
- Wanneer en hoe levert u uw boekhoudkundige stukken aan?
In deze digitale tijd maakt IT de boekhouding eenvoudiger. Kies dus geen boekhouder die alles manueel overtypt en uw dossier alleen op zijn harde schijf bewaart. Want tegenwoordig sturen banken uw rekeninguittreksels digitaal door en is uw dossier 24/7 online beschikbaar. Bespreek dat goed met potentiële boekhouders. Want een werkwijze die niet aansluit bij uw verwachtingen, lokt alleen frustratie uit.
6. Denk aan de prijs
Hoewel u uw keuze beter niet laat afhangen van de prijs, is die wel belangrijk. Er zijn drie betaalsystemen:
- forfait: u betaalt een afgesproken bedrag, meestal per kwartaal.
- uurtarief: u vergoedt uw boekhouder voor de gepresteerde uren.
- combinatie: u legt een vast tarief neer voor basisactiviteiten en een uurtarief voor extra werk.
Kies het systeem dat het beste bij u past. En onthoud: een goede boekhouder is de investering zeker waard. Hij zorgt ervoor dat u helemaal in orde bent en optimaliseert uw fiscaliteit. En hij geeft u tijd terug voor uw kernactiviteiten die meer opbrengen. Bovendien zijn boekhoudkosten volledig fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.
7. Hou de touwtjes in handen
Onthoud dat u best mag veranderen van boekhouder of accountant. Is uw kleine onderneming bijvoorbeeld uitgegroeid tot een grote vennootschap en is uw boekhouder niet helemaal mee? Dan is het tijd voor een switch. Begin weer bij stap 1.