Login
Service Contact Lex4You
Login

FAQ voor Freelancers

Al uw freelancing vragen beantwoord in deze FAQ.

 

Vind u uw vraag niet terug of zoekt u een Securex kantoor in uw omgeving?

Contacteer ons Vind het dichtsbijzijnde Securex kantoor

Starten als freelancer

U kunt meerdere activiteiten laten registreren als zelfstandige. Bent u bijvoorbeeld naast grafisch ontwerper ook goed met een fototoestel of pen, dan is het verstandig om deze activiteiten meteen ook toe te voegen. Factureer wel enkel voor diensten die onder uw zaak geregistreerd zijn.

 

Vergeet ook niet dat u voor bepaalde activiteiten aan voorwaarden moet voldoen. Wilt u bijvoorbeeld graag uw freelance-activiteit combineren met een kleine traiteurszaak, dan heeft u de juiste vergunningen nodig om ook als traiteur te mogen werken.

De keuze tussen starten met een eenmanszaak en een vennootschap is afhankelijk van:

  • Hoeveel omzet u denkt te realiseren
  • Het financiële risico dat gepaard gaat met uw activiteit(en)

 

Als vuistregel stellen we dat een vennootschap interessant wordt wanneer u jaarlijks meer inkomsten genereert dan dat u nodig heeft om van te leven.

 

Bij een hoog omzetcijfer en/of groot financieel risico, kiest u sowieso beter voor een vennootschap. Die stap is iets moeilijker, want u moet dan een financieel plan maken, dubbele boekhouding bijhouden en voor een oprichtingsakte langs een notaris passeren, maar dan zijn uw privé-middelen wel afgeschermd. De opstart van een vennootschap kost dus meer, maar biedt betere fiscale opties om waarde optimaal naar uw privé te brengen. Het is een goede manier om een spaarpotje op te bouwen.

 

Denkt u nog niet zoveel te verdienen, en zijn er aan uw activiteiten ook geen al te grote risico's verbonden, dan is een eenmanszaak perfect. Is heel gemakkelijk op te richten en u kunt later, als u toch meer begint te verdienen, altijd nog overschakelen naar een vennootschap.

 

Wilt u meer info over welke ondernemingsvorm u best kiest?

Download de Start2Freelance Gids.

Bij een eenmanszaak valt u onder de gewone personenbelasting, dus betaalt evenveel als een gewone werknemer. Al staat u wel zelf in voor uw sociale bescherming

 

Bij een vennootschap kunt u fiscaal optimaliseren en betaalt u sowieso een lagere belasting. Maar de drempel en de kosten om een vennootschap op te richten liggen wel hoger

 

Meer informatie vindt u in 'Starten als eenmanszaak of vennootschap?

Als zelfstandige kunt u uw boekhouding voor uw rekening nemen. We raden echter wel aan om eigenlijk altijd beroep te doen op een professionele boekhouder met meer kennis van zaken. Zo hoeft u zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken om tijdig uw btw moet aan te geven. En zeker wanneer u start met een vennootschap, heeft u sowieso een dubbele boekhouding nodig. 

 

Nog geen boekhouder gevonden?

Weet dat u steeds bij ons terecht kan voor advies. Securex beschikt over een ruim netwerk van boekhouders en accountants die u graag verder helpen. Ga in uw zoektocht zeker langs bij verschillende partijen en kies voor iemand met wie het klikt. Vertrouwen is namelijk ontzettend belangrijk in deze relatie.

Tip: vraag zeker na of de boekhouder digitaal werkt of niet. Digitale tools maken het u namelijk eenvoudiger om zaken op te volgen of cijfers te raadplegen!

 

Wilt u graag een persoonlijk gesprek?

Onze experts begeleiden uw van A tot Z bij uw eventuele opstart als freelancer!

Boek een videochat!

Een boekhouder kiezen is van groot belang! Maak vooraf een lijstje van wat u verwacht van een professionele boekhouder en maak een afspraak bij verschillende partijen alvorens u een beslissing maakt. Heeft u al ondernemers of freelancers in uw omgeving, luister wat zij van hun boekhouder vinden.

 

Wilt u hier graag hulp bij?

Weet dat Securex beschikt over een ruim netwerk van expert boekhouders die u hierin zeker kunnen ondersteunen.

Contacteer ons.

Sociale bescherming als freelancer

Ook als freelancer bent u beschermd door de sociale zekerheid, maar de dekking is minder groot dan bij werknemers. Daarom is het aangeraden om een bijkomende verzekering af te sluiten zodat u niet zonder inkomen valt bij ziekte of een ongeval. Deze verzekeringen zijn doorgaans minder duur dan wat mensen er meestal van verwachten. 

 

Wilt u graag meer weten over wat de sociale zekerheid inhoudt voor freelancers?

Download de Start2Freelance gids.

Verliezen is hier niet het juiste woord. Maar als freelancer bent u zelf verantwoordelijk voor uw verloningspakket en sociale bescherming

Al staat u er zeker niet alleen voor: dankzij het advies van Securex kunt u min of meer over dezelfde voordelen als werknemers beschikken. 

 

Na aansluiting bij het Sociaal Verzekeringsfonds van Securex, heeft u sowieso recht op zaken zoals moederschapsrust of een invaliditeitsverzekering. En dankzij een aantal specifieke verzekeringen op maat van freelancers bent u zeker voldoende beschermd.

 

Bij een start als freelancer in hoofdberoep stoppen dus bepaalde voordelen die u heeft bij uw werkgever. Reeds opgebouwde tegoeden in groepsverzekeringen blijven bestaan wanneer u stopt met werken bij een werkgever, maar worden niet meer aangevuld met nieuwe stortingen. 

 

Voor ieder voordeel dat u krijgt als werknemer, bestaat er ook een alternatief als freelancer. 

Informeer u.

Ja. U kunt ook aan de slag als 'midlancer'. 

Midlancing is iets relatief nieuws en is een combinatie tussen het iets onzekere freelancen en het vertrouwde van vast in dienst zijn.

 

U behoud uw vrijheid als freelancer, want u:

  • Kiest uw opdrachten en opdrachtgevers
  • Bepaalt uw dagtarief
  • Regelt de duur van uw project en de werktijden
  • Bepaalt welk loon u maandelijks ontvangt

Daarnaast kunt u, indien u over voldoende middelen beschikt in uw 'bonuspot', u tijdelijk een hoger loon uitkeren.

Hoe werkt zo’n bonuspot?

We leggen het even uit met een voorbeeld:

Als u maandelijks 10.000 euro factureert - en u uzelf een loon van 2000 euro wilt uitkeren - dan spaart u ongeveer 6000 euro in uw bonuspot. Als er genoeg is, kunt u bijvoorbeeld zeggen dat u in bepaalde maanden meer loon wenst.

Daarnaast heeft u ook geen administratieve last die verbonden is aan het statuut als midlancer. U hoeft u geen zorgen te maken over contracten, wettelijke aspecten bij het uitbetalen van uw loon, over het versturen van facturen of over uw bescherming wanneer u werkloos valt.

 

Wilt u graag meer info over het midlancen via OpenWork?

Neem contact met ons op.

Werken als freelancer

Uiteraard, laat dat nu net één van de grote voordelen zijn aan freelancen. Er staat geen wettelijke limiet op het aantal opdrachten die u aanneemt. 

Dat betekent dat elke opportuniteit die u tegenkomt, een mogelijkheid is om uw talenten te gebruiken.
Zorg er alleen voor dat u voldoende tijd heeft om opdrachten af te werken, zodat u geen klanten moet teleurstellen. Transparant zijn en neen durven zeggen, appreciëren klanten een pak meer dan slecht werk of te laat opleveren.

 

Wilt u graag uw ideeën bespreken?

Onze experts begeleiden uw van A tot Z bij uw eventuele opstart als freelancer.

Boek een videochat!

De eerste klanten komen meestal uit uw eigen netwerk. Maar zorg voor een aanwezigheid op sociale media, schrijf u in op online platformen zoals ProUnity en treed in contact met staffing agencies.

 

Iedere sector is anders, maar investeer alvast in de klanten die u heeft. De kans is groot dat als ze tevreden zijn, ze voor nieuwe opportuniteiten zullen zorgen.

 

Bent u trouwens al lid van Freelancers In Belgium op Facebook en/of LinkedIn? De grootste community voor freelancers in België.

Uw dag- en uurtarief zijn afhankelijk van heel wat verschillende indicatoren. Breng eerst uw kosten in kaart: werkmateriaal, sociale bijdragen, boekhouder, mogelijke verzekeringen, transport, ... En zorg dat u daarop nog voldoende marge voorziet om van te kunnen leven. 

 

Maar, één van de belangrijkste indicatoren om uw tarief te berekenen is uw marktwaarde. U houdt best rekening met wat er voor uw type profiel zoal in de markt wordt betaald. Ga te rade op de platformen, vraag het na in uw netwerk of via het netwerk van Freelancers in Belgium.

 

Wees ook alert tijdens onderhandelingen met uw potentiële klant. Wees uzelf goed bewust welke impact een prijsverhoging of - verlaging van uw tarief voor u betekent.

 

Tip: ga bij andere freelancers in uw netwerk na hoeveel zij vragen aan hun klanten en hoe ze aan die prijs komen. Of maak gebruik van de simulator van Securex om zelf uw ideale tarief te ontdekken. 

Het freelanceleven hoeft zeker niet eenzaam te zijn. Tenzij u er zelf voor kiest. Omring u met andere freelancers om van te leren, ideeën mee uit te wisselen en een netwerk mee op te bouwen.

 

Zo kunt u zich onder andere aansluiten bij het netwerk Freelancers in Belgium via hun sociale media: Facebook & LinkedIn. Dit is de grootste freelance community in België waar regelmatig interessante initiatieven worden georganiseerd voor freelancers.

Als u wil starten als freelancer, gaat u tijd moeten steken in het aantrekken van klanten door uzelf zichtbaar te maken. Maar daarvoor hoeft u geen deur-aan-deurverkoper te worden. Wees zichtbaar op sociale media, maak werk van een professioneel LinkedIn-profiel en sluit u aan bij relevante verenigingen. Het belangrijkste is dat u vertrouwen heeft in uzelf en uw product, dan hoeft u zich niet te 'verkopen', want u helpt net mensen een probleem oplossen. En daarvoor zullen ze u graag zien komen.

 

Het belangrijkste is om goed te kunnen beschrijven wat uw meerwaarde juist is als freelancer. Wees duidelijk over wie u bent, wat uw talenten zijn en hoe u die kunt inzetten om een oplossing te bieden.

 

Heeft u hier hulp bij nodig, contacteer ons dan. Ons expert-coaches staan voor u klaar met een gepast traject.

Als freelancer en zaakvoerder zult u meerdere petjes moeten dragen. Dit vraagt een goede organisatie en sterk staaltje tijdsbeheer, maar meestal wijst dat zichzelf uit. Drukke periodes wisselen zich af met kalmere periodes en mocht u nooit tijd hebben om aan uw eigen marketing te werken, heeft u het eigenlijk niet nodig.

Aan u dus de keuze wanneer u dit doet.

 

Wilt u zoveel mogelijk 'factureerbaar' werk leveren?

Dan doet u dit best na de werkuren of besteed u zoveel mogelijk uit. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om werkuren te reserveren om deze zaken uit te voeren. Let wel dat het hier dan gaat om 'niet betaalde tijd'.

 

Wilt u graag uw ideeën bespreken?

Onze experts begeleiden uw van A tot Z bij uw eventuele opstart als freelancer!

Boek een videochat!

Alles hangt af van het dienstenaanbod, uw klanten-doelgroep en uw ontwikkelingsstrategie. Het is ten zeerste aangeraden hierover na te denken alvorens u aan de slag gaat, maar u kunt onderweg altijd bijsturen, aangezien u zelf uw eigen baas bent. 

Als generalist kunt u een grotere groep opdrachtgevers aanspreken, maar heeft u meer concurrentie van andere freelancers. Omgekeerd kunt u zich als specialist gemakkelijker profileren en heeft u ook minder concurrentie, maar zal de markt kleiner zijn. Aan u om te bepalen waar u uw accenten legt.

 

Nog vragen?

Onze experts staan klaar om uw van A tot Z te begeleiden bij uw opstart als freelancer.

Boek een videochat!

Dit zou u ook kunnen interesseren:
Zin om freelancer worden en u heeft al een concreet plan?

Start als freelancer