Starten als freelancer
U kunt meerdere activiteiten laten registreren als zelfstandige. Bent u bijvoorbeeld naast grafisch ontwerper ook goed met een fototoestel of pen, dan is het verstandig om deze activiteiten meteen ook toe te voegen. Factureer wel enkel voor diensten die onder uw zaak geregistreerd zijn.
Vergeet ook niet dat u voor bepaalde activiteiten aan voorwaarden moet voldoen. Wilt u bijvoorbeeld graag uw freelance-activiteit combineren met een kleine traiteurszaak, dan heeft u de juiste vergunningen nodig om ook als traiteur te mogen werken.
De keuze tussen starten met een eenmanszaak en een vennootschap is afhankelijk van:
- Hoeveel omzet u denkt te realiseren
- Het financiële risico dat gepaard gaat met uw activiteit(en)
Als vuistregel stellen we dat een vennootschap interessant wordt wanneer u jaarlijks meer inkomsten genereert dan dat u nodig heeft om van te leven.
Bij een hoog omzetcijfer en/of groot financieel risico, kiest u sowieso beter voor een vennootschap. Die stap is iets moeilijker, want u moet dan een financieel plan maken, dubbele boekhouding bijhouden en voor een oprichtingsakte langs een notaris passeren, maar dan zijn uw privé-middelen wel afgeschermd. De opstart van een vennootschap kost dus meer, maar biedt betere fiscale opties om waarde optimaal naar uw privé te brengen. Het is een goede manier om een spaarpotje op te bouwen.
Denkt u nog niet zoveel te verdienen, en zijn er aan uw activiteiten ook geen al te grote risico's verbonden, dan is een eenmanszaak perfect. Is heel gemakkelijk op te richten en u kunt later, als u toch meer begint te verdienen, altijd nog overschakelen naar een vennootschap.
Wilt u meer info over welke ondernemingsvorm u best kiest?
Bij een eenmanszaak valt u onder de gewone personenbelasting, dus betaalt evenveel als een gewone werknemer. Al staat u wel zelf in voor uw sociale bescherming.
Bij een vennootschap kunt u fiscaal optimaliseren en betaalt u sowieso een lagere belasting. Maar de drempel en de kosten om een vennootschap op te richten liggen wel hoger.
Meer informatie vindt u in 'Starten als eenmanszaak of vennootschap?’
Als zelfstandige kunt u uw boekhouding voor uw rekening nemen. We raden echter wel aan om eigenlijk altijd beroep te doen op een professionele boekhouder met meer kennis van zaken. Zo hoeft u zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken om tijdig uw btw moet aan te geven. En zeker wanneer u start met een vennootschap, heeft u sowieso een dubbele boekhouding nodig.
Nog geen boekhouder gevonden?
Weet dat u steeds bij ons terecht kan voor advies. Securex beschikt over een ruim netwerk van boekhouders en accountants die u graag verder helpen. Ga in uw zoektocht zeker langs bij verschillende partijen en kies voor iemand met wie het klikt. Vertrouwen is namelijk ontzettend belangrijk in deze relatie.
Tip: vraag zeker na of de boekhouder digitaal werkt of niet. Digitale tools maken het u namelijk eenvoudiger om zaken op te volgen of cijfers te raadplegen!
Wilt u graag een persoonlijk gesprek?
Onze experts begeleiden uw van A tot Z bij uw eventuele opstart als freelancer!
Een boekhouder kiezen is van groot belang! Maak vooraf een lijstje van wat u verwacht van een professionele boekhouder en maak een afspraak bij verschillende partijen alvorens u een beslissing maakt. Heeft u al ondernemers of freelancers in uw omgeving, luister wat zij van hun boekhouder vinden.
Wilt u hier graag hulp bij?
Weet dat Securex beschikt over een ruim netwerk van expert boekhouders die u hierin zeker kunnen ondersteunen.