Login
Service Contact Lex4You
Login

FAQ voor Freelancers

Al je freelancing vragen beantwoord in deze FAQ.

 

Vind je jouw vraag niet terug of zoek je een Securex kantoor in je buurt?

Contacteer ons Vind het dichtsbijzijnde Securex kantoor

Starten als freelancer

Je kan meerdere activiteiten laten registreren als zelfstandige. Ben je bijvoorbeeld naast grafisch ontwerper ook goed met een fototoestel of pen, dan is het verstandig om deze activiteiten meteen ook toe te voegen. Factureer wel enkel voor diensten die onder je zaak geregistreerd zijn.

Vergeet ook niet dat je voor bepaalde activiteiten aan voorwaarden moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld graag je freelance-activiteit combineren met een kleine traiteurszaak, dan heb je de juiste vergunningen nodig om ook als traiteur te mogen werken.

De keuze tussen starten met een eenmanszaak en een vennootschap is afhankelijk van:

  • Hoeveel omzet je denkt te realiseren
  • Het financiële risico dat gepaard gaat met je activiteit(en)

Als vuistregel stellen we dat een vennootschap interessant wordt wanneer je jaarlijks meer inkomsten genereert dan dat je nodig hebt om van te leven.

Bij een hoog omzetcijfer en/of groot financieel risico, kies je sowieso beter voor een vennootschap. Die stap is iets moeilijker, want je moet dan een financieel plan maken, dubbele boekhouding bijhouden en voor een oprichtingsakte langs een notaris passeren, maar dan zijn je privé-middelen wel afgeschermd. De opstart van een vennootschap kost dus meer, maar biedt betere fiscale opties om waarde optimaal naar je privé te brengen. Het is een goede manier om een spaarpotje op te bouwen.

Denk je nog niet zoveel te verdienen, en zijn er aan je activiteiten ook geen al te grote risico's verbonden, dan is een eenmanszaak perfect. Is heel gemakkelijk op te richten en je kan later, als je toch meer begint te verdienen, altijd nog overschakelen naar een vennootschap.

 

Wil je meer info over welke ondernemingsvorm je best kiest?

Download de Start2Freelance Gids.

Bij een eenmanszaak val je onder de gewone personenbelasting, dus betaal je evenveel als een gewone werknemer. Al sta je wel zelf in voor je sociale bescherming

Bij een vennootschap kan je fiscaal optimaliseren en betaal je sowieso een lagere belasting. Maar de drempel en de kosten om een vennootschap op te richten liggen wel hoger

Meer informatie vind je in 'Starten als eenmanszaak of vennootschap?

Als zelfstandige kan jij je boekhouding voor eigen rekening nemen. We raden echter aan om beroep te doen op een professionele boekhouder met meer kennis van zaken. Zo hoef jij je bijvoorbeeld geen zorgen te maken om tijdig je btw aan te geven. En zeker wanneer je start met een vennootschap, heb je sowieso een dubbele boekhouding nodig. 

 

Nog geen boekhouder gevonden?

Weet dat je steeds bij ons terecht kan voor advies. Securex beschikt over een ruim netwerk van boekhouders en accountants die je graag verder helpen. Ga in je zoektocht zeker langs bij verschillende partijen en kies voor iemand met wie het klikt. Vertrouwen is namelijk ontzettend belangrijk in deze relatie.

Tip: vraag zeker na of de boekhouder digitaal werkt of niet. Digitale tools maken het je namelijk eenvoudiger om zaken op te volgen of cijfers te raadplegen.

 

Wil je graag een persoonlijk gesprek?

Onze experts begeleiden je van A tot Z bij je eventuele opstart als freelancer.

Boek een videochat

Een boekhouder kiezen is van groot belang. Maak vooraf een lijstje van wat je verwacht van een professionele boekhouder en maak een afspraak bij verschillende partijen alvorens je een beslissing maakt. Heb je al ondernemers of freelancers in je omgeving, luister wat zij van hun boekhouder vinden.

 

Wil je hier graag hulp bij?

Weet dat Securex beschikt over een ruim netwerk van expert accountants die je hierin zeker kunnen ondersteunen.

Contacteer ons.

Sociale bescherming als freelancer

Ook als freelancer ben je beschermd door de sociale zekerheid, maar de dekking is minder groot dan bij werknemers. Daarom is het aangeraden om een bijkomende verzekering af te sluiten zodat je niet zonder inkomen valt bij ziekte of een ongeval. Deze verzekeringen zijn doorgaans minder duur dan wat mensen er meestal van verwachten. 

 

Wil je graag meer weten over wat de sociale zekerheid inhoudt voor freelancers?

Download de Start2Freelance gids.

Verliezen is hier niet het juiste woord. Maar als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je verloningspakket en sociale bescherming

Al sta je er zeker niet alleen voor: dankzij het advies van Securex kan je min of meer over dezelfde voordelen als werknemers beschikken. 

Na aansluiting bij het Sociaal Verzekeringsfonds van Securex, heb je sowieso recht op zaken zoals moederschapsrust of een invaliditeitsverzekering. En dankzij een aantal specifieke verzekeringen op maat van freelancers ben je zeker voldoende beschermd.

Bij een start als freelancer in hoofdberoep stoppen dus bepaalde voordelen die je hebt bij je werkgever. Reeds opgebouwde tegoeden in groepsverzekeringen blijven bestaan wanneer je stopt met werken bij een werkgever, maar worden niet meer aangevuld met nieuwe stortingen. 

 

Voor ieder voordeel dat je krijgt als werknemer, bestaat er ook een alternatief als freelancer. 

Stel je vraag.

Ja. Je kan ook aan de slag als 'midlancer'. Midlancing is iets relatief nieuws en is een combinatie tussen het iets onzekere freelancen en het vertrouwde van vast in dienst zijn.

Je behoudt je vrijheid als freelancer, want je:

  • Kiest je opdrachten en opdrachtgevers
  • Bepaalt je dagtarief
  • Regelt de duur van je project en de werktijden
  • Bepaalt welk loon je maandelijks ontvangt

Daarnaast kan je, indien je over voldoende middelen beschikt in je 'bonuspot', je tijdelijk een hoger loon uitkeren.

Hoe werkt zo’n bonuspot?

We leggen het even uit met een voorbeeld:

Als je maandelijks 10.000 euro factureert - en je jezelf een loon van 2.000 euro wil uitkeren - dan spaar je ongeveer 6.000 euro in je bonuspot. Als er genoeg is, kan je bijvoorbeeld zeggen dat je in bepaalde maanden meer loon wenst.

Daarnaast heb je ook geen administratieve last die verbonden is aan het statuut als midlancer. Je hoeft je geen zorgen te maken over contracten, wettelijke aspecten bij het uitbetalen van je loon, over het versturen van facturen of over je bescherming wanneer je werkloos valt.

 

Wil je graag meer info over het midlancen via OpenWork?

Neem contact met ons op.

Werken als freelancer

Uiteraard, laat dat nu net één van de grote voordelen zijn aan freelancen. Er staat geen wettelijke limiet op het aantal opdrachten die je aanneemt. 

Dat betekent dat elke opportuniteit die je tegenkomt, een mogelijkheid is om je talenten te gebruiken.
Zorg er alleen voor dat je voldoende tijd hebt om opdrachten af te werken, zodat je geen klanten moet teleurstellen. Transparant zijn en neen durven zeggen, appreciëren klanten een pak meer dan slecht werk of te laat opleveren.

Wil je graag je ideeën bespreken?

Onze experts begeleiden je van A tot Z bij je eventuele opstart als freelancer.

Boek een videochat

De eerste klanten komen meestal uit je eigen netwerk. Maar zorg voor een aanwezigheid op sociale media, schrijf je in op online platformen zoals ProUnity en treed in contact met staffing agencies.

Iedere sector is anders, maar investeer alvast in de klanten die je hebt. De kans is groot dat als ze tevreden zijn, ze voor nieuwe opportuniteiten zullen zorgen.

Ben je trouwens al lid van Freelancers In Belgium op Facebook en/of LinkedIn? De grootste community voor freelancers in België.

Je dag- en uurtarief zijn afhankelijk van heel wat verschillende indicatoren. Breng eerst je kosten in kaart: werkmateriaal, sociale bijdragen, boekhouder, mogelijke verzekeringen, transport, ... En zorg dat je daarop nog voldoende marge voorziet om van te kunnen leven. 

Maar, één van de belangrijkste indicatoren om je tarief te berekenen is je marktwaarde. Je houdt best rekening met wat er voor jouw type profiel zoal in de markt wordt betaald. Ga te rade op de platformen, vraag het na in je netwerk of via het netwerk van Freelancers in Belgium.

Wees ook alert tijdens onderhandelingen met je potentiële klant. Wees jezelf goed bewust welke impact een prijsverhoging of - verlaging van je tarief voor jou betekent.

Tip: ga bij andere freelancers in je netwerk na hoeveel zij vragen aan hun klanten en hoe ze aan die prijs komen. Of maak gebruik van de simulator van Securex om zelf je ideale tarief te ontdekken. 

Het freelanceleven hoeft zeker niet eenzaam te zijn. Tenzij je er zelf voor kiest. Omring je met andere freelancers om van te leren, ideeën mee uit te wisselen en een netwerk mee op te bouwen.

Zo kan je onder andere aansluiten bij het netwerk Freelancers in Belgium via hun sociale media: Facebook & LinkedIn. Dit is de grootste freelance community in België waar regelmatig interessante initiatieven worden georganiseerd voor freelancers.

Als je wil starten als freelancer, ga je tijd moeten steken in het aantrekken van klanten door jezelf zichtbaar te maken. Maar daarvoor hoef je geen deur-aan-deurverkoper te worden. Wees zichtbaar op sociale media, maak werk van een professioneel LinkedIn-profiel en sluit aan bij relevante verenigingen. Het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt in jezelf en je product, dan hoef jij je niet te 'verkopen', want je helpt net mensen een probleem oplossen. En daarvoor zullen ze je graag zien komen.

Het belangrijkste is om goed te kunnen beschrijven wat je meerwaarde juist is als freelancer. Wees duidelijk over wie je bent, wat je talenten zijn en hoe je die kan inzetten om een oplossing te bieden.

 

Heb je hier hulp bij nodig, contacteer ons dan. Ons expert-coaches staan voor je klaar met een gepast traject.

Als freelancer en zaakvoerder zal je meerdere petjes moeten dragen. Dit vraagt een goede organisatie en sterk staaltje tijdsbeheer, maar meestal wijst dat zichzelf uit. Drukke periodes wisselen zich af met kalmere periodes en mocht je nooit tijd hebben om aan je eigen marketing te werken, heb je het eigenlijk niet nodig. Aan jou dus de keuze wanneer je dit doet.

 

Wil je zoveel mogelijk 'factureerbaar' werk leveren?

Dan doe je dit best na de werkuren of besteed je zoveel mogelijk uit. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om werkuren te reserveren om deze zaken uit te voeren. Let wel dat het hier dan gaat om 'niet betaalde tijd'.

 

Wil je graag je ideeën bespreken?

Onze experts begeleiden je van A tot Z bij je eventuele opstart als freelancer.

Boek een videochat

Alles hangt af van het dienstenaanbod, je klanten-doelgroep en je ontwikkelingsstrategie. Het is ten zeerste aangeraden hierover na te denken alvorens je aan de slag gaat, maar je kan onderweg altijd bijsturen, aangezien je zelf je eigen baas bent. 

Als generalist kan je een grotere groep opdrachtgevers aanspreken, maar heb je meer concurrentie van andere freelancers. Omgekeerd kan jij je als specialist gemakkelijker profileren en heb je ook minder concurrentie, maar zal de markt kleiner zijn. Aan jou om te bepalen waar jij je accenten legt.

 

Nog vragen?

Onze experts staan klaar om je van A tot Z te begeleiden bij je opstart als freelancer.

Boek een videochat

Dit zou je ook kunnen interesseren:
Zin om freelancer worden en heb je al een concreet plan?