Login
Service Contact Lex4You
Login

Verplichte verzekeringen voor startende ondernemers

Welke verzekeringen zijn verplicht bij een eigen zaak?

Welke verzekeringen verplicht zijn hangt af van wat u gaat doen en wat daar de risico’s van zijn. Start u bijvoorbeeld als freelance fotograaf of verkoopt u in bijberoep juwelen via een webshop? Dan zijn er geen verplichte verzekeringen.

Contacteer ons

Verzekeringen voor starters: wat bestaat er?

Er bestaan heel wat opties om uw eigen zaak te verzekeren. Om een overzicht te krijgen, kunt u ze indelen in vier domeinen. Bescherm uw:

  • Verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid als zelfstandige
  • Fysieke goederen, gebouwen en voertuigen
  • Medewerkers en uzelf
  • Toekomst

In een ideale wereld, zult u nooit beroep moeten doen op een verzekering, maar als ondernemer neemt u alle risico’s. Dus voor uw gemoedsrust kan het zeker geen kwaad om een aantal van die risico’s te beperken.

Securex biedt u tal van dekkingen en verzekeringsoplossingen aan om de tegenslagen in uw leven als ondernemer het hoofd te bieden en uw zaak en medewerkers te beschermen.

Ga in gesprek met een expert

Aansprakelijkheidsverzekeringen

Op vlak van aansprakelijkheid bestaan er twee types:

Er durft zich al eens naamsverwarring tussen de verzekeringen ‘beroepsaansprakelijkheid’ en ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ voordoen, omdat men in de sector de afkorting BA gebruikt. Het verschil zit in het type schade en conflicten dat onder de dekking valt.

Beroepsaansprakelijkheid dekt contractuele aansprakelijkheid (beroepsfouten), terwijl een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid u beschermt tijdens de uitoefening van de beroepsactiviteit. 

Het is echter zo dat de meeste verzekeraars hun beroepsaansprakelijkheidspolis ook uitbreiden met een aantal opties op vlak van burgerlijke aansprakelijkheid.


Verzekering beroepsaansprakelijkheid

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u bij beroepsfouten. Het is verplicht voor vrije beroepen zoals artsen of architecten, omdat een fout vaak grote gevolgen heeft. Toch is het interessant voor alle ondernemers om zonder schrik op fouten hun werk te kunnen uitoefenen.

Tip: denk voor uw eigen zaak eens na over alle mogelijke soorten ongevallen die er kunnen gebeuren of fouten die u kunt maken en vraag aan uw verzekeraar hoe u deze best dekt.

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid u beschermt tijdens het werken. Afhankelijk van de activiteit, dekt een burgerlijke aansprakelijkheidspolis (BA) een specifiek aspect:

  • BA uitbating: voor schade tijdens het werken. U loopt bijvoorbeeld met een doos of ander materiaal rond en maakt een kras op een geparkeerde auto.
  • BA na levering of werken: voor schade door de geleverde goederen of werken. Jammer genoeg veroorzaakt de douche die u niet helemaal correct installeerde waterschade.
  •  BA toevertrouwde goederen: voor schade aan het goed waaraan gewerkt wordt of dat gebruikt wordt voor het beroep. U morst per ongeluk een kop koffie over de laptop die u aan het herstellen was.
  • BA auto en bestelwagen: de professionele variant van een autoverzekering. Verplicht als u met een voertuig de baan op gaat.

Zorg dat u de juiste verzekering heeft.


Verzekeringen voor medewerkers en u als persoon

Als u start met personeel bent u verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Zelfs al is het maar voor één dag. Verder heeft u als zelfstandige geen hospitalisatieverzekering via het werk, dus zorgt u hier best ook voor.


Verplichte arbeidsongevallenverzekering

Een arbeidsongevallenverzekering is een verplichte verzekering die u afsluit voor al uw medewerkers, want een ongeval is snel gebeurd. Met zo’n verzekering waarborgt u de terugbetaling van de medische kosten van uw medewerkers en beschermt u ook een groot deel van hun inkomsten.

Wist u dat u aan de verzekering Arbeidsongevallen nog een paar extra dekkingen kunt toevoegen om  uw medewerkers nog beter beschermen?


Ontdek onze oplossingen voor uw medewerkers en bescherm uw personeel.

Sparen voor uw pensioen als zelfstandige

Het wettelijk pensioen voor zelfstandigen is in België niet heel hoog, vandaag gemiddeld zo’n 960 euro per maand. Indien u uw huidige levensstijl wenst te behouden, is het daarom slim om te sparen voor een extra appeltje voor de dorst.

Dankzij interessante spaaropties zoals onder andere het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), bouwt u een aanvullend pensioenspaarpot op en geniet u bovendien van interessante fiscale voordelen.

Ontdek de voordelen van een aanvullend pensioen

Hospitalisatieverzekering en arbeidsongeschiktheid

Als ondernemer bereidt u zich ook best voor op moeilijke momenten, denk aan een ziekenhuisopname van uzelf of een gezinslid, arbeidsongeschiktheid of zelfs een overlijden. 

  • Een hospitalisatieverzekering dekt uw ziekenhuiskosten. Bij een vennootschap kunt u uw hospitalisatieverzekering via uw vennootschap regelen. Bij een eenmanszaak kiest u eigenlijk een verzekering alsof u particulier bent.
  • Als zelfstandige kunt u zich via pensioensparen ook indekken tegen ongevallen of ziekte en kunt u zonder zorgen ondernemen.
  •  U kunt ter bescherming van arbeidsongeschiktheid ook kiezen voor een vervangingsinkomen voor zelfstandigen.

Zo stelt u uw eigen levensstandaard en die van uw gezin veilig.

Ontdek Life@Ease
Vergeet je als starter niet te beschermen tegen tegenslagen.

Dit zou u ook kunnen interesseren: