Menu
Een eigen zaak starten in 5 stappen

Een goed financieel plan voor uw zaak

Maak uw droom op een realistische manier waar

Een eigen zaak starten? Super. Alleen stelt u best een financieel plan op om te weten of uw droom haalbaar is. Afhankelijk van uw keuze van ondernemingsvorm, bent u misschien zelfs verplicht om zo’n plan op te stellen.
Met een onderbouwd plan heeft u een pak meer kansen tot succes.

Geen idee hoe eraan te beginnen?

Vragen? Stel ze hier
Een goed financieel plan voor uw zaak
Is een financieel plan verplicht?

Start u een eenmanszaak op? Dan bent u niet verplicht een financieel plan op te stellen. Toch loont het vaak de moeite. Want een financieel plan is een houvast voor u als ondernemer. Het geeft u een inzicht in uw voorziene uitgaven en inkomsten (verwachte resultatenrekening). En in uw investeringen en middelen om die te financieren (verwachte balans).

Financieel plan bij een vennootschap verplicht?

Kiest u voor een vennootschap, dan bent u meestal wel verplicht om een financieel plan op te stellen. Enkel bij de maatschap is het niet verplicht. In uw plan verantwoordt u het opstartkapitaal. Een financieel plan laat de overheid toe om te oordelen of u wel voldoende middelen voorzag om uw eerste twee jaren te overbruggen.

Indien uw zaak failliet gaat binnen de 3 jaar en u had onvoldoende kapitaal voorzien, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden en verliest u bijvoorbeeld de bescherming die uw vennootschap anders biedt. Dit heet de oprichtersaansprakelijkheid en mag u zeker niet over het hoofd zien.

Lees meer over de verschillende vennootschapsvormen
Wat is een financieel plan precies?

Als u start met ondernemen, werkt u vaak ook een ondernemingsplan uit. Het financieel plan is daar dan een belangrijk onderdeel van. Zoals gezegd is het een middel om de investeringen, financiële middelen, verwachte uitgaven en inkomsten van de eerste jaren in kaart te brengen. Zo ziet u:

 • Of uw onderneming levensvatbaar is
 • Of het rendabel is
 • Welke financiële risico’s u mogelijks loopt

Uw financieel plan is gebaseerd op verschillende gegevens, zoals uw doelstellingen, de marktgegevens, uw gekozen producten en/of diensten en de te verwachten personeelsbehoeften. Beschouw het als een gps voor uw zaak: een financieel plan laat u toe na te gaan of u op koers zit.

Het is zeker mogelijk dat bij het schrijven van uw plannen blijkt dat u uw idee zal moeten bijsturen, omdat het anders niet levensvatbaar is. Dat is niet tof, maar daar komt u liever achter ofwel voor u start ofwel nog in de opstartfase, zodat u het nog kunt corrigeren.

Tip: Op zoek naar startkapitaal? Met een goed onderbouwd financieel plan heeft u een veel betere uitgangspositie bij onderhandelingen met de bank of met potentiële investeerders.

Onderdelen van een financieel plan

Uw financieel plan moet de volgende elementen bevatten:

 • Een beschrijving van uw activiteiten
 • Een inschatting van de verwachte omzet (verkopen)
 • Een berekening van de te verwachten rendabiliteit
 • Hoe u uw onderneming financiert (kapitaal, lening, andere …)

Een gouden tip: onderschat de kosten niet. Creëer voldoende financiële ruimte zodat uw bedrijf levensvatbaar blijft.

Financieel plan opstellen: 6 tips

Uw financieel plan moet minimum over twee jaar lopen, maar in de praktijk is dat vaak drie jaar zodat het overeenkomt met de duur van de oprichtersaansprakelijkheid. U kunt dit zelf doen, maar de meeste ondernemers werken hiervoor samen met een boekhouder of accountant].

 1. Omschrijf nauwkeurig uw geplande activiteiten. Zeg bijvoorbeeld niet gewoon ‘schrijnwerker’, maar leg uit welke meubels u maakt en of u ze bij klanten installeert.
 2. Leg uit hoe u uw zaak financiert. Wat is uw eigen inbreng, wie zorgt er voor externe middelen en aan welke voorwaarden of waarborgen.
 3. Maak een balans van uw activa van bij de start van uw zaak, na het eerste jaar en na het tweede jaar.
 4. Voorzie een resultatenrekening waarin u een schatting maakt van de winst.
 5. Begroot uw verwachte inkomsten en uitgaven zodat u zicht heeft op uw cashflow.
 6. Leg duidelijk uit waarom u koos voor de hypotheses in uw financieel plan. Waarom denk dat deze zullen kloppen?

Tip: lees ook deze gids van het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten.

Heeft u vragen over het opstellen van uw financieel plan?

Contacteer een expert
Heeft u vragen over uw financieel plan of het opstarten van uw zaak? Stel hier uw vragen
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Een eigen zaak starten in 5 stappen

Een eigen zaak starten is spannend. U wilt natuurlijk dat het vlot verloopt. Dankzij dit stappenplan maakt u probleemloos de sprong naar het ondernemerschap.

Meer info
Voorwaarden eigen zaak

U wilt starten met een eigen zaak? Mooi. Zorg er wel voor dat u voldoet aan alle voorwaarden om te mogen starten. Welke leest u hier.

Meer info
De boekhouding van uw eigen zaak

Kies bij de start van uw eigen zaak welke soort boekhouding u voert of wat u verwacht van uw boekhouder.

Meer info