Login
Service Contact Lex4You
Login

Een bv oprichten: dit moet je weten

Voor- en nadelen bij het oprichten van een bv

Je hebt een interessant bedrijfsidee, maar twijfelt nog over de juiste vennootschapsvorm? Hier lees je alles over de besloten vennootschap (bv), de vroegere bvba. In het kort is een bv een vennootschapsvorm met beperkte aansprakelijkheid en meer opties tot fiscale planning.

Contacteer een expert

Bv: alles wat je moet weten

Wat is een besloten vennootschap (bv) in drie punten:

  • Het besloten karakter verwijst naar het feit dat de aandelen van de vennootschap niet zomaar van eigenaar kunnen veranderen. Zo weet je ten allen tijden met wie je samenwerkt.
  • Een tweede aspect is de beperkte aansprakelijkheid van de aandeelhouders. Die aansprakelijkheid is namelijk beperkt tot hun inbreng in de vennootschap.
  • Verder is de bv een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, waarbij je een grote statutaire vrijheid hebt.

Aansprakelijkheid bij een bv

Zoals gezegd is in een bv de aansprakelijkheid van de aandeelhouders beperkt tot hun inbreng. Dat betekent dat schuldeisers in principe geen aanspraak kunnen maken op jouw privévermogen. Een belangrijke opmerking is wel dat er zoiets als oprichtersaansprakelijkheid bestaat.

Oprichtersaansprakelijkheid

Sinds de nieuwe wetgeving hoef je geen vast bedrag als startkapitaal meer in te brengen bij de oprichting van een bv. Alleen moet je aan de hand van een financieel plan wel nagaan hoeveel middelen je nodig hebt om de eerste twee jaren te overbruggen.

En dat bedrag moet je effectief inbrengen. Gaat jouw vennootschap binnen een periode van 3 jaar na de oprichting failliet en was het aanvangsvermogen duidelijk ontoereikend, kan je als oprichter toch nog persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor (een deel van) het tekort.

Tip: Laat jouw financieel plan altijd opstellen of nakijken door een expert. Wist je dat onze adviseurs in het Ondernemingsloket je hiermee kunnen helpen?

Voor- en nadelen van een bv

Ga naar het overzicht van de verschillende vennootschapsvormen om meer informatie te krijgen over de voor- en nadelen van alle vennootschapsvormen. We herhalen ze hier in het kort.

Voordelen van een bv

  • De aandeelhouders zijn slechts aansprakelijk ten belope van hun eigen inbreng
  • In theorie kan het startkapitaal 1 euro bedragen.
  • De winst van een bv is onderworpen aan de vennootschapsbelasting, en die is een pak voordeliger dan de personenbelasting (zoals het geval is bij een eenmanszaak).
  • Er zijn meer opties om je fiscaliteit efficiënt te regelen.
  • Je kan een bv alleen oprichten, maar ook samen met andere personen.
  • Aandelen zijn in principe niet vrij overdraagbaar, maar het is mogelijk om hier via jouw statuten toch vanaf te wijken. Via de statuten kan je ook andere zaken zoals het stemrecht van aandelen regelen.

Nadelen van een bv

  • Voor de oprichting heb je een notariële akte nodig
  • De oprichtingskosten zijn hoger dan bij een eenmanszaak
  • Je moet een financieel plan opstellen
  • Je bent verplicht een dubbele boekhouding bij te houden
  • De kost om een bv te vereffenen is een pak hoger dan bijvoorbeeld bij een eenmanszaak
Start je bv met 360°-ondersteuning

Richt je bv snel en gemakkelijk op met hulp van onze experts in het Securex Ondernemingsloket.

Bv oprichten: stappenplan

Een bv is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Zo ben je beter beschermd tegen mogelijke schuldeisers, maar dat betekent ook dat er strengere voorwaarden gelden om een bv op te richten.

We overlopen de verschillende stappen. Maak je geen zorgen, onze expert van het Securex Ondernemingsloket helpt je bij elke stap.

  1. Opmaak van een notariële akte
  2. Opmaak van een financieel plan
  3. Publicatie van de statuten van je onderneming in het Belgisch Staatsblad
  4. Inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO)
  5. Aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds van Securex
  6. Opzetten van je bezoldigingen als bedrijfsleider.

Het oprichten van je vennootschap is administratief een stuk vereenvoudigd. Vroeger kon het oprichten van je bv makkelijk enkele weken in beslag nemen, maar die tijden zijn voorbij. Je hoeft niet noodzakelijk zelf bij de notaris langs te gaan, onze expert van het Ondernemingsloket neemt deze stappen van je over. Zo is het vandaag mogelijk om je bv op te richten binnen een termijn van 4 werkdagen. Deze oplossing levert je bovendien een merkelijke kostenbesparing op.Opstartkosten voor je bv

Sociale bijdragen bv 

Als mandataris van een vennootschap betaal je als zelfstandige ieder kwartaal sociale bijdragen en één keer per jaar voor jouw vennootschap een vennootschapsbijdrage.

Vennootschapsbijdrage

Jouw vennootschapsbijdrage betaal je ook via een sociaal verzekeringsfonds. Het precieze bedrag hangt af van je balanstotaal in het vorige afgesloten boekjaar:

  • lager dan 858.605,72 euro bedraagt dit 399,73 euro
  • hoger dan 858.605,72 euro bedraagt dit 998,47 euro

(Bijna) alle vennootschappen moeten de vennootschapsbijdrage betalen, maar er zijn uitzonderingen.

Richt een bv op via een Securex Ondernemingsloket in je buurt