Login
Service Contact Lex4You
Login

Zelfstandige in bijberoep of in hoofdberoep

Welk statuut moet je kiezen?

Ben je zelfstandige in bijberoep en jouw activiteit groeit? Dan wil je hoogstwaarschijnlijk overstappen op het statuut van zelfstandige in hoofdberoep om je er ten volle aan te wijden. Zo kan je het statuut van werknemer dat je uit veiligheidsoverwegingen had behouden ook verlaten. Lees het advies van Securex om jouw sociaal statuut te optimaliseren.

Contacteer ons

Zelfstandige in bijberoep of in hoofdberoep: wat zijn de verschillen?

Er zijn grote verschillen tussen het statuut van zelfstandige in bijberoep en in hoofdberoep. Het is best je correct te informeren over jouw rechten, maar ook jouw plichten, wanneer je kiest voor het ene of het andere statuut.

Als zelfstandige in bijberoep

  • Je werkt minstens halftijds als werknemer naast jouw zelfstandige activiteit.
  • Als je meer dan halftijds als werknemer werkt, betaal je lagere sociale bijdragen, want je bouwt jouw sociale rechten op via jouw werkgever.
  • Jouw betaalde sociale bijdragen geven je dus niet meer sociale rechten.

Als zelfstandige in hoofdberoep

Samengevat is het statuut van zelfstandige in bijberoep ideaal voor wie zijn activiteit wil starten zonder al te veel risico's te nemen. Het statuut van zelfstandige in hoofdberoep zal meer geschikt zijn voor wie onmiddellijk de grote stap wil wagen.

Vraag ons advies op maat

Waarom zelfstandige in hoofdberoep worden?

Er zijn verschillende redenen die de overstap van het statuut van zelfstandige in bijberoep naar zelfstandige in hoofdberoep rechtvaardigen:

Om zich voltijds aan zijn activiteit te wijden

Wanneer je zelfstandige in bijberoep bent, moet je minstens 50% van jouw tijd besteden aan jouw baan als werknemer. Hoewel dat een mooi vangnet is, laat het je niet veel tijd om jouw bedrijf goed te ontwikkelen.

Door zelfstandige in hoofdberoep te worden, heb je de vrijheid om de zaken groot te zien, de groeistrategie van jouw bedrijf uit te werken… Kortom, om het te laten groeien met minder obstakels op de baan.

Om te vermijden zwaarder belast te worden

Jouw inkomsten als zelfstandige in bijberoep worden bij jouw inkomen als werknemer geteld. Als het totaalbedrag te hoog is, kan je in een hogere belastingschijf terecht komen. Je zal dan meer belastingen moeten betalen dan voorzien.

Het statuut van zelfstandige in hoofdberoep voorkomt dit soort slechte verrassingen, want het vereenvoudigt de situatie: je hebt slechts één belastbare basis.

Om volledig te genieten van de social zekerheid

Zelfstandige in hoofdberoep zijn, betekent ook hogere sociale bijdragen. Maar deze bijkomende uitgave geeft je toegang tot verschillende niet-verwaarloosbare sociale rechten:

Ontdek jouw sociale rechten

Hoe zelfstandige in hoofdberoep worden?

Wil je van sociaal statuut veranderen? Het is een belangrijke stap in jouw carrière als zelfstandige, maar administratief is het vrij eenvoudig:

  1. Vooraleer je een definitieve beslissing neemt, vraag je aan jouw boekhouder om een financieel plan op te stellen voor jouw voltijdse activiteit. Het doel? De zekerheid hebben dat je voldoende omzet genereert om je een loon uit te betalen, zodat je zonder bijbaan rondkomt.
  2. Is jouw project levensvatbaar? Verwittig jouw sociaal verzekeringsfonds dat je van sociaal statuut verandert. Bij Securex doen onze experts het nodige om jouw sociale bijdragen onmiddellijk aan te passen, zodat je niet moet regulariseren.
  3. Geniet van jouw nieuwe vrijheid en wijdt je volledig aan jouw zelfstandige activiteit!

Wil je naast van statuut veranderen ook jouw eigen vennootschap oprichten of een bedrijf overnemen? Dan komt er meer bij kijken en wordt het complexer. Aarzel niet om ons te contacteren, zodat je niets vergeet!

Verander jouw sociaal statuut
Je wilt overstappen van zelfstandige in bijberoep op zelfstandige in hoofdberoep?

Gerelateerde artikelen