Login
Service Contact Lex4You
Login

Onze oplossingen voor de bouwsector

De bouwsector staat voor pittige uitdagingen. Van moeilijke aanwervingen, stijgende personeelskosten tot steeds veranderende sociaal-juridische regelgevingen. Gelukkig kan je beroep doen op Securex. Klein of groot bouwbedrijf? Als HR-partner bieden we oplossingen op maat.  

Krijg antwoorden op maat

Securex, gespecialiseerde partner van de bouw

Het aanbod van Securex is zowel compleet als pragmatisch: Securex is je sociaal secretariaat, maar ook je Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW). Je hebt dus één aanspreekpunt voor al je HR-vragen. Onze gespecialiseerde services zijn georganiseerd om in te spelen op de specifieke verplichtingen van de bouwsector. Van aanwerving en loonbeleid tot de essentiële verzekeringen en kwesties rond welzijn en veiligheid, alle typische onderwerpen voor de bouwsector komen aan bod. 

Ken jij je verplichtingen als werkgever rond welzijn op het werk in de bouwsector?

Doe de test en kom het in enkele kliks te weten

Securex ondersteunt de actoren van alle paritaire comités verbonden aan de bouwsector en de aanverwante sectoren. Valt jouw onderneming onder PC 106.02, 111, 121, 124, 126 of 149.010? Dan kan je met al je HR-vragen terecht bij een Securex-expert. 

Bouwkalender voor 2024

Zoals elk jaar worden de periodes van collectieve sluiting vastgelegd in een specifieke bouwkalender voor PC 124. Op deze manier wordt de jaarlijkse vakantie bepaald. De kalender van 2024 is nu bekend: Securex bundelde alle essentiële informatie over de periodes van collectieve sluiting en inhaalrustdagen.

Overzicht van belangrijke datums

Hoe beheer je jouw personeelskosten?

Het is een realiteit voor alle werkgevers in de bouwsector: door de inflatie zijn de personeelskosten gestegen en het wordt steeds moeilijker om een evenwicht te vinden binnen teams. Daarom reikt Securex meerdere oplossingen aan, zoals het bonusplan (cao90). Dit is een financieel interessante loonbonus die je medewerkers ontvangen als ze samen een vooraf vastgelegde doelstelling bereiken.  

Dankzij deze oplossing krijgen je medewerkers een hoger nettoloon. Tegelijk verhoog je jouw aantrekkingskracht en verlaag je jouw personeelskosten: een win-win! 

Ontdek de mogelijkheden voor een hoger nettoloon

Securex garandeert je ook:  

 • Een automatische aanpassing van de barema’s
 • Een nauwgezette follow-up van de tijdelijke werkloosheid en duidelijke communicatie over het bouwverlof en de stappen die je moet zetten rond de weerverletzegels en inhaalrustdagen
 • Een voortdurende opvolging van premies, kortingen en subsidies en de administratieve verwerking ervan. 
 • Een loonbenchmark aangepast aan de bouwsector zodat jij je optimaal kan positioneren. 

Hoe absenteïsme tegengaan?

De bouwsector wordt helaas vaak getroffen door ongevallen en afwezigheid op de bouwplaats. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zijn preventie en bewustmaking dé kernwoorden. Securex heeft aangepaste tools en opleidingen ontwikkeld voor een optimale preventie en zo nodig, opvolging. 

 • Gratis kit ‘Veiligheid en welzijn in de bouwsector’ met bewustmakings- en preventiemateriaal om ongevallen tot een minimum te beperken. 
 • Specifieke opleidingen voor jouw sector: eerste hulp, veilig werken, evacueren en stabiliseren, gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, ergonomisch advies om de rug te beschermen enzovoort. 
 • Ondersteuning bij de uitwerking van een beleid rond drugs, alcohol en roken
 • Mogelijkheid om de medewerkers onder medisch toezicht online op te volgen. Resultaat: minder verplaatsingen en meer aanwezigheid op de bouwplaats.  
 • Ondersteunend programma bij traumatiserende gebeurtenissen.

De Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB) van Securex biedt een compleet aanbod aan werkgevers in de bouwsector aan. Voor alle vragen over HR, kan je terecht bij onze klantendienst. Idem voor het beheer van risico’s en preventie.

Wist je dit?

Sinds april 2023 moet iedereen die aanwezig is op een tijdelijke of mobiele bouwplaats verplicht een veiligheidsopleiding volgen

Hoe kan je de verplaatsingen naar de bouwplaats beheren?

Verplaatsingen beheren en vergoeden, de aanwezigheden op de verschillende bouwplaatsen opvolgen, het vraagt veel werk en opvolging. Doe daarom beroep op onze geïntegreerde oplossing. Met tools om de werkuren te plannen en meteen ook alle verplaatsingen en mobiliteitsvergoedingen te beheren, win je kostbare tijd. Securex gaat samen met jou op zoek naar de beste oplossing voor je onderneming. 

Ontdek ook onze software die je naadloos aanpast aan jouw dagelijkse realiteit: 

 • GeoDynamics: een betrouwbare globale oplossing om vracht- en bestelwagens op te volgen en te traceren en zo de werkuren en verplaatsingen efficiënt te beheren. Met het luik ‘Track & Trace’ spaar je flink wat tijd uit. Hoe het werkt? Je medewerkers geven vlot alle gegevens in en jij kijkt dat even na voor je alles naar Securex stuurt. De berekeningstool ‘Mobility Calculator’ is dan weer een eenvoudige en snelle manier om de mobiliteitsvergoedingen van je medewerkers te berekenen en te verwerken. 
 • Isypass: een geïntegreerde tool om mobiliteitsvergoedingen te berekenen. Je hoeft enkel de werkplaatsen en de werkuren in te geven. De reglementering en wettelijke regels worden automatisch toegepast. Naast transport, zorgt Isypass ook voor een vlot beheer van complexe kalenders, met automatische overzichten aan het einde van de payrollperiode.

Je vindt alle beheers- en planningssoftware van onze partners op ons Partnerships platform.   

Securex ondersteunt ook de registratie van alle aanwezigheden op de bouwplaatsen. En dat via de app Checkinatwork van de RSZ, in samenwerking met een aantal vooraanstaande partners. Zo geven we je advies en verwijzen je door naar de bevoegde overheidsdiensten voor de aangiften van werken in onroerende staat en Dimona- of Limosa-aangiften.  

Wil je overschakelen op een elektrisch wagenpark? Dan moet jij je aanpassen aan de veranderende wetgeving. Reken hiervoor op ons advies, zo heb jij meer tijd om je te focussen op de bouwplaatsen!  

Hoe personeel aanwerven?

Het HR-beleid van een bouwonderneming is altijd een evenwichtsoefening. Je moet alle opgeleide teams zien te behouden met een aantrekkelijk loon- en opleidingsbeleid. Tegelijk moet je ook nieuwe profielen aantrekken. Op z’n zachts gezegd een uitdaging, zeker in een steeds meer gediversifieerde sector die kampt met een personeelstekort. Bovendien hebben personeelsleden vaak verschillende nationaliteiten.

Wij helpen je om personeel aan te trekken met:  

 • Een korte online opleiding waarin je leert hoe je een (nog) aantrekkelijkere werkgever wordt.  
 • Een waaier van oplossingen om een loonbeleid op te bouwen dat het juiste evenwicht vindt tussen loyaliteit en aanwerving. Zo kan je een competitief loon voorstellen, eventueel met alternatieve beloningen voor meer flexibiliteit.  
 • Ook de administratie bij de aanwerving van buitenlandse medewerkers ondersteunen we. 

Hoe kan jij je beschermen tegen risico’s?

In de bouwsector zijn verzekeringen een absolute must. Securex werkt nauw samen met een gespecialiseerde partner om al je verzekeringsbehoeften te dekken.  

Waarom kiezen voor Securex?

Met grondige expertise in de bouwsector is Securex de all-in-one-oplossing bij uitstek. Met één gesprekspartner voor al je HR-vragen, dé garantie voor een efficiënte en complete service!  

Bedrijven in jouw sector vertrouwen ons

Bostoen, Durabrik, de Meersman, Brioval, Moury Construct, les Entreprises Esmer en vele andere

Gerelateerde artikelen