Login
Service Contact Lex4You
Login

Als startende zelfstandige sparen voor uw pensioen?

Uw aanvullend pensioen meteen goed geregeld

Overweegt u als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Dan hebt u zich vast al afgevraagd of u best spaart voor uw pensioen, en hoeveel dat later wel niet bedraagt. Hier krijgt u een overzicht van de meest interessante opties om aan pensioensparen te doen als ondernemer.

Contacteer ons

Sparen voor pensioen in een notendop

Als zelfstandige heeft u recht op een beperkt wettelijk pensioen dat wordt gefinancierd door de sociale bijdragen die u door de jaren heen betaalt. Elk kwartaal bouwt u op die manier een stuk pensioenrechten op. 

Tegen 2030 zal de wettelijke pensioenleeftijd in België op 67 jaar liggen, met een bijkomende loopbaanvoorwaarde van 45 gewerkte jaren (of gelijkgestelde periodes, zoals studie of ziekte).

Als zelfstandige ligt uw pensioen gemiddeld een stuk lager dan bij een volledige loopbaan als werknemer. Gemiddeld bedraagt het wettelijk pensioen van ondernemers vandaag zo’n 900 euro. Daarom bestaan er voor zelfstandigen mogelijkheden om het wettelijke pensioen aan te vullen met bijkomende pensioenpijlers, die het door de overheid gegarandeerde pensioen aanvullen.

Alles over uw pensioen als zelfstandige

Sparen voor uw pensioen als zelfstandige: begin vroeg

De wettelijke pensioenregeling voor zelfstandigen is relatief beperkt en meestal onvoldoende om uw levensstijl te behouden. Bijkomend sparen voor uw pensioen is dus urgenter voor wie een eigen zaak heeft dan voor werknemers in loondienst, die meestal op een ruimer wettelijk pensioen kunnen rekenen.

Hoe vroeger u begint met sparen voor uw pensioen, hoe meer voordeel u eruit haalt. Dat komt door het effect van de samengestelde rente, die de groei van uw kapitaal op termijn versnelt. Goed begonnen is half gewonnen - en dat geldt dubbel en dik voor uw pensioen.

Daarnaast is sparen voor uw pensioen ook fiscaal voordelig. Over een volledige carrière kan die besparing al gauw aardig oplopen.

Welke aanvullende pensioenen zijn er? Alles over de verschillende aanvullende pensioenpijlers.

Zo spaart u voor later

Sparen voor uw pensioen op verschillende manieren

Er bestaan verschillende aanvullende pensioenformules voor zelfstandige ondernemers, elk met hun eigen fiscaal voordeel. Ze kunnen stuk voor stuk worden ingezet zodra u begint met uw eigen onderneming. Zo maximaliseert u uw pensioenspaarpot aan het einde van de rit.

Dit zijn de drie meest voorkomende:

  • Vrij Aanvullend Pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)
  • Individuele Pensioentoezegging (IPT)
  • Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

 

Vrij Aanvullend Pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

Het VAPZ is een populaire tweede pensioenpijler, die u als zelfstandige toelaat om op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op te bouwen. U kunt zelf het jaarlijks te sparen bedrag kiezen en aanpassen, wat zorgt voor een flexibele pensioenspaarmethode doorheen uw volledige loopbaan als ondernemer.

Naast het gewone VAPZ bestaat er ook een sociaal VAPZ met bijkomende dekkingen, bijvoorbeeld voor langdurige arbeidsongeschiktheid of een overlijden.

Alles over VAPZ

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Richt u een vennootschap op? Dan kunt u naast het VAPZ bijkomend sparen met de Individuele Pensioentoezegging of IPT. Daarbij zet u via uw bedrijf een bijkomend bedrag opzij voor wanneer u met pensioen gaat. Het is een fiscaal voordelige manier om uw bedrijfsvermogen om te zetten in privékapitaal.

Alles over IPT

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Ondernemer zonder eigen vennootschap? Dan is de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen een alternatief voor de IPT. Wie bijvoorbeeld een eenmanszaak is gestart, kan naast het VAPZ een bijkomende pensioenovereenkomst afsluiten. Ook die is op haar beurt fiscaal voordelig en zo spaart u voor een (nog) betere levensstandaard later.

Alles over POZ

Sparen voor uw pensioen bij elke carrièrestap

Bent u net aan de slag als zelfstandige en heeft u nog een lange loopbaan voor de boeg? Dan is het vaak interessanter om aan pensioensparen te doen met een hoger potentieel rendement (en hoger risico). Naarmate u de pensioenleeftijd nadert, kunt u kiezen voor meer zekerheid en gemoedsrust. Wisselen tussen types pensioensparen en pensioenspaarfondsen onderling is wettelijk toegestaan.

Eén ding is zeker: begin zo snel mogelijk met een slimme pensioenspaarstrategie. Uw toekomstige zelf zal u dankbaar zijn!

Onze Securex-experts helpen u graag op weg om een pensioenplanning uit te tekenen die past bij de opzet van uw onderneming. 

Regel uw aanvullend pensioen via Securex
Waag de sprong naar het ondernemerschap

Onze experts staan u bij

Dit zou u ook kunnen interesseren: