Menu
Personeel aanwerven

Klaar om uw eerste werknemer aan te werven?

Alle info voor een geslaagde aanwerving van uw eerste werknemer

Is uw activiteit in volle groei en kunt u de werklast moeilijk alleen aan? Wilt u uw activiteit opstarten en uw eerste werknemer aanwerven? U stelt zich waarschijnlijk een hoop vragen over deze belangrijke stap in uw leven als zelfstandige. De totale loonkost berekenen, de verplichtingen als werkgever, de doelgroepvermindering 2021… Geen paniek! U krijgt bij Securex alle informatie die u nodig heeft om de juiste beslissing te nemen.

Vraag advies aan onze experts
Eerste werknemer aanwerven
Klaar om aan te werven?

Wanneer bent u klaar om uw eerste werknemer aan te werven?

Denkt u er al even aan een eerste werknemer aan te werven, maar voelt u zich niet zeker genoeg om de sprong te wagen?  Er zijn nochtans verschillende redenen om iemand in dienst te nemen:
 • Uw werklast verhoogt: en het is moeilijk overal tegelijk te zijn (wees gerust, dat is volkomen normaal).
 • U moet bepaalde bestellingen weigeren: u heeft gewoon geen tijd om ze te beantwoorden en verliest zo nieuwe klanten!
 • Uw omzet stijgt: en u heeft het budget om een eerste werknemer aan te werven.
 • U delegeert al bepaalde aspecten van uw activiteit: u doet een beroep op andere zelfstandigen of freelancers, zodat zij zich bekommeren om uw marketing, uw klantendienst, … Maar u heeft meer beschikbare mensen nodig die u geen fortuin kosten.
Beantwoordt u aan meerdere van bovenstaande criteria? Dan is de kans groot dat het tijd is uw eerste werknemer aan te werven.

Neem deel aan onze gratis digitale sessie

Van 7 tot 11 februari 2022 organiseert Securex de Entrepreneur Week. Een van de digitale sessies is gewijd aan het aanwerven van je eerste werknemer (09.02).

Bekijk het programma
Entrepreneur-week

Geniet van de doelgroepvermindering 'eerste aanwerving'

Neemt u een eerste medewerker in dienst, dan geniet u voor die werknemer een onbeperkte vrijstelling van de patronale basisbijdragen. Ook voor de volgende vijf nieuwe medewerkers zijn er voordelen, maar die zijn wel beperkt in de tijd.
 

Voordelen - Eerste werknemer

 • Levenslange vrijstelling van de patronale basisbijdrage
 • Tot 20% korting op uw bedrijfsvoorheffing
 • 146 euro korting op uw administratiekosten

Voordelen - 2de tot en met 6de werknemer

 • Tot 13.750 euro korting op uw loonkost
 • Tot 20% korting op uw bedrijfsvoorheffing
 • Elk kwartaal optimale aangifte van uw RSZ-bijdrage
Bereken uw totale loonkost
Stappen

De begeleiding van A tot Z door Securex

Securex staat tijdens het hele aanwervingsproces aan uw zijde. Lees hoe wij u stap voor stap begeleiden:
Download ons stappenplan
Uw verplichtingen

Uw eerste werknemer aanwerven van A tot Z

Waar beginnen?

Heeft u beslist een eerste werknemer aan te werven? Denk na over de taken die u hen toevertrouwt en onder welke voorwaarden (voltijds of deeltijds, contract van bepaalde of onbepaalde duur, enz.). Deze details hangen af van uw behoeften en uw budget.

Securex begeleidt u vanaf de eerste dag met de aanwerving van uw eerste werknemer. Tijdens een eerste gesprek geven we u informatie en advies op maat van uw situatie.
  Vraag advies aan onze experts


De totale loonkost berekenen

U vraagt zich vast af of u wel het loon van een werknemer kan betalen. Met de loonsimulatie van Securex krijgt u inzicht in:
 • De geldende arbeidsregeling: in functie van de werklast kan het interessanter zijn om een deeltijdse werknemer aan te werven dan een voltijdse. Als u bovendien ook start met een contract met bepaalde duur, test u eerst uw nieuwe manier van werken.
 • De barema’s van uw paritair comité: elke sector heeft arbeidsvoorwaarden en een minimumloon vastgelegd voor de werknemers die eronder vallen. Door daaraan te beantwoorden, maakt u zichzelf aantrekkelijker als werkgever.
 • De eventuele doelgroepverminderingen 2021: als u uw eerste werknemer aanwerft, kunt u genieten van een vermindering van de basiswerkgeversbijdragen die u de RSZ moet betalen. Met dit belangrijk voordeel bespaart u levenslang honderden euro’s per maand.
Wilt u al een eerste idee krijgen van het budget dat u moet voorzien om uw werknemer te vergoeden? Securex heeft een berekeningstool uitgewerkt om uw totale loonkost te berekenen.
  Bereken uw totale loonkost


De administratieve stappen bij een aanwerving

Als toekomstig werkgever heeft u zeven hoofdverplichtingen. Wij begeleiden u graag bij elke daarvan:
 1. U inschrijven als werkgever bij de RSZ: als u werkgever wordt, moet u de Staat daarvan op de hoogte brengen.
 2. De DIMONA-verklaring invullen: met deze verklaring stuurt u de sociale zekerheid alle informatie over uw werknemer en ook de datum van indiensttreding.
 3. Een arbeidsovereenkomst tekenen met uw werknemer: dit juridische document beschrijft officieel de arbeidsvoorwaarden, het uurrooster en ook het voorziene loon.
 4. Een arbeidsreglement opstellen: dit document vult de arbeidsovereenkomst aan. Het is uw huishoudelijk reglement: het vermeldt informatie, zoals de dagen compensatierust, de arbeidsvoorwaarden, de maatregelen in geval van ziekte of ongeval, enz.
 5. Een arbeidsongevallenverzekering afsluiten: ook al vormt de werkplek van uw werknemer geen enkel risico, toch kan hij zich verwonden op weg naar het werk of een tendinitis ontwikkelen door het gebruik van niet-ergonomisch materiaal. Door deze verzekering af te sluiten, is hij gedekt tegen kleine en grote verwondingen.
 6. U aansluiten bij een vakantiefonds (enkel voor arbeiders): dat berekent de duur van de vakantie en het bedrag van het vakantiegeld dat de arbeider ontvangt op basis van zijn geleverde prestaties in het voorbije jaar.
 7. U aansluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk: deze dienst neemt het medische toezicht van uw werknemer op zich en geeft advies over welzijn, hygiëne, enz.
Ontdek uw verplichtingen
Online video's

Uw eerste aanwerving stap voor stap

Ontdek in vijf korte video’s welke stappen u moet zetten bij de aanwerving van uw eerste werknemer. U komt te weten:
 
 • hoe u de juiste talenten zoekt en aantrekt
 • hoeveel de totale loonkost bedraagt voor uw eerste werknemer
 • welke administratieve stappen u moet zetten bij de aanwerving
Ontdek de 5 stappen naar een succesvolle eerste aanwerving!
Begeleiding

Uw eerste werknemer aanwerven: krijg onze gepersonaliseerde begeleiding

De aanwerving van uw eerste werknemer is een grote stap in de ontwikkeling van uw bedrijf. Aangezien u heel wat stappen moet zetten en aan veel moet denken, is het volkomen normaal dat u het bos door de bomen niet meer ziet.

Geen paniek! Securex doet er alles aan om u te begeleiden tijdens uw project. Onze experts staan voor u klaar om u te helpen voor een geslaagde eerste aanwerving!

Concreet kunnen wij u helpen om:
 • het loon van uw werknemer te berekenen,
 • de sociale bijdragen te innen en te betalen,
 • uw loonbetalingssysteem te beheren, zodat uw werknemer tijdig en correct wordt betaald.
 • het ziekteverlof, de arbeidsongeschiktheden te beheren, enz.
Vraag advies aan onze experts
Wilt u uw eerste werknemer aanwerven?

Bereken uw totale loonkost