Voordelen van loopbaanbegeleiding voor werkgevers
- Creëer een cultuur waarin werknemers zelf aan hun carrière werken
- Verhoog de motivatie en werktevredenheid van je personeel
- Verlaag het risico op burn-out en langdurige afwezigheid
Wat is loopbaanbegeleiding?
Loopbaanbegeleiding of loopbaancoaching helpt mensen passend werk vinden door ze te laten ontdekken wat hun competenties en talenten zijn. Tijdens loopbaanbegeleiding helpt een deskundige adviseur mensen bovendien bij het vinden van een fit in ieder stadium van hun leven.
Enkele voordelen van loopbaanbegeleiding aanbieden als werkgever:
- Je biedt werknemers de kans zichzelf, hun talenten en hun competenties beter te leren kennen. Wanneer werknemers dingen over zichzelf leren, worden ze meer assertief en ondernemend in hun huidige job.
- Door die kans op zelfontplooiing zijn ze gelukkiger en dus ook productiever.
- Misschien ontdekken ze een andere rol in het bedrijf dat beter bij hen past? Geef dan talent in-house een nieuwe richting als het je helpt om openstaande functies in te vullen. In de huidige War for Talent is het interessant je werknemers zoveel mogelijk aan boord te houden.
- Besluit een werknemer toch om weg te gaan? Dan is de kans groot dat je die vervangt door een meer gemotiveerd profiel dat wél helemaal bij je functie past.
- Tot slot is het een sterk staaltje employer branding om te tonen aan de wereld en je personeel dat je het welzijn van medewerkers altijd prioriteit geeft.
Waarom als werkgever loopbaanbegeleiding aanbieden?
Bij loopbaanbegeleiding is het logisch dat de werknemer centraal staat. Maar er zijn ook heel wat structurele redenen om het als werkgever aan te bieden.
- De markt evolueert mee met de mens. De nieuwe profielen op de arbeidsmarkt en potentiële veranderingen in je publiek zijn reden genoeg om actief je talent te managen.
- Net zoals de markt evolueert je bedrijf ook. Die veranderingen laten ruimte voor interne wissels. Misschien dat iemand in een bepaalde functie meer impact heeft op een andere (nieuwe) plaats.
- Bij veranderingen in werking zoals reorganisaties, nieuw leiderschap of digitalisaties veranderen en verdwijnen specifieke functies vaak. Door mensen te heroriënteren, speel je daar slim op in.
Via loopbaanbegeleiding ondersteun je werknemers in hun zoektocht naar aangepast werk. De meerwaarde op vlak van duurzame inzetbaarheid is dan meteen duidelijk.
Hoe loopbaanbegeleiding aanbieden?
Aangezien elke organisatie anders is, verschilt ok de manier waarop je loopbaanbegeleiding wil kaderen naar elk team. De beste benaderingen zijn daarom volgens ons altijd op maat gemaakt door experts.
Een aantal zaken die je sowieso zelf kan doen:
- Promoot interne mobiliteit bij je medewerkers
- Informeer je team over loopbaancheques en hoe je ze aanvraagt
- Doe onderzoek naar welke partners en experts je het best helpen bij het organiseren van loopbaanbegeleiding, zoals Securex
Kosten van loopbaanbegeleiding
Loopbaanbegeleiding houdt mensen langer aan het werk en over het algemeen ook gelukkiger met hun job. Daarom krijg je van de overheid extra ondersteuning en krijgen je werknemers heel voordelig loopbaanbegeleiding met loopbaancheques.
Om de 6 jaar hebben werknemers recht op 2 loopbaancheques:
- Met de eerste cheque krijgen ze 4 uur begeleiding
- De tweede cheque geeft nog eens recht op 3 uur begeleiding
- Per cheque betalen ze € 40 (met een reële waarde van € 561)
Als werkgever mag je optreden als sponsor en de bijdragen aan de loopbaanbegeleiding van je werknemer voor hun loopbaancheques terugbetalen. Zo bied je de begeleiding niet enkel aan, je stimuleert die ook heel sterk. Een duidelijke investering in je medewerkers.
Let er wel op dat je werknemers de vrije beslissing moet laten of ze loopbaanbegeleiding willen volgen. Dat verloopt volledig volgens hun eigen voorwaarden. Had je een reorganisatie, outplacement of zet je in op interne mobiliteit? Dan moeten zij zelf kiezen om in loopbaanbegeleiding te gaan.
Als je medewerkers in het kader van hun loopbaanbegeleiding opleidingen willen volgen, komt de Vlaamse Overheid tussen met het Vlaams opleidingsverlof. Dat vervangt het betaald educatief verlof.