Login
Service Contact Lex4You
Login

Interne mobiliteit: hoe stimuleer je het?

Je werknemers altijd op de ideale plek in jouw organisatie

Interne mobiliteit is van strategisch belang in elk bedrijf. Vacatures intern invullen is niet enkel goedkoper en eenvoudiger dan nieuw talent aantrekken, je werknemers varen er ook wel bij. Met de huidige war for talent haal je als werkgever meer voordeel dan ooit tevoren uit een doordacht hr-beleid. Ontdek hoe je bij reorganisaties en voor openstaande functies intern talent stimuleert om te solliciteren. 

Zorg voor interne doorstroming

Waarom interne mobiliteit stimuleren? 

Voordelen voor jou als werkgever:

 • Korter rekruteringsproces en efficiëntere inwerking 
 • Meer slaagkans en hogere retentiegraad 
 • Gemotiveerdere werknemers leidt tot hogere productiviteit 
 • Minder kans op burn-out en bore-out 

Wat is interne mobiliteit of inplacement?

Een functieverandering of promotie binnen hetzelfde bedrijf noemen we interne mobiliteit of inplacement. Een personeelslid dat in z’n huidige functie niet meer voor de volle honderd procent op z’n plek zit, kan misschien veel meer meerwaarde in een andere job in je bedrijf bieden.

Interne mobiliteit creëert:  

 • Een positieve bedrijfsdynamiek 
 • Doorgroeimogelijkheden voor je talent 
 • Een aangename werksfeer met gemotiveerde en enthousiastere medewerkers 

Interne mobiliteit heeft de grootste kans op slagen als je op voorhand een hr-beleid uittekent dat alle belanghebbenden betrekt bij je doelstellingen. Daarom vormt het een cruciaal onderdeel van je strategisch loopbaanbeleid. 

Met strategische interne mobiliteit vul je interne openstaande functies juist in en geef je je huidige werknemers een duidelijk loopbaanperspectief en carrièrepad. Weeg via een kosten-batenanalyse externe rekrutering af tegenover een interne aanwerving en zoek mogelijkheden om die interne flexibiliteit te verbeteren.  

Vacatures invullen met interne mobiliteit?

Hoe laat je talent doorgroeien binnen je organisatie? 10 tips voor interne mobiliteit.


Doorgroeien en promotie maken

Werknemers met een duidelijk carrièrepad bij je bedrijf zijn gelukkiger, gezonder en presteren beter. Doorgroeimogelijkheden zijn dus cruciaal voor een succesvol hr-beleid in je organisatie. 

Hoe spoor je je werknemers aan om intern door te groeien? 4 belangrijke tips van onze experts

 • Creëer een helder toekomstperspectief. Duidelijke regels en afspraken over te behalen doelstellingen, anciënniteit en andere promotiefactoren geven je medewerkers houvast. 
 • Geef voldoende autonomie en verantwoordelijkheid. Onderzoek wijst uit dat mensen beter presteren als ze het mandaat krijgen een project of (sub)domein naar zich toe te trekken en onafhankelijk beslissingen te nemen over de uitvoering. 
 • Bied doorlopend opleiding en coaching aan. Investeren in je werknemers is investeren in je bedrijf.  

Tip: Development centers helpen je intern talent te ontdekken en oriënteren. 

 • Met een positieve en een aangename werkomgeving verhoog je niet alleen je retentiegraad, maar stimuleer je medewerkers hun carrière verder uit te bouwen bij jou als werkgever. 

Functieverandering na reorganisatie

Soms brengen een overname, fusie of herstructurering grote veranderingen teweeg in de organisatie van je bedrijf. Talenten van bepaalde medewerkers benut je soms beter in een andere afdeling, met vaak een nieuwe functie en verschillend takenpakket tot gevolg. 

Leer je werknemers positief omgaan met die veranderingen. Zo aanvaarden ze de nieuwe situatie sneller en settelen ze zich beter in een nieuwe functie. Bovendien krijgen ze zo de kans zich professioneel te ontwikkelen en misschien sterker in hun schoenen te staan dan ervoor. 

Jouw voordelen als werkgever: 

 • Eventuele knelpuntfuncties vul je sneller in dankzij interne opleiding en heroriëntering 
 • Je hele organisatie wordt flexibeler 
 • Werknemers nemen ervaring en je bedrijfscultuur mee uit hun vorige functie 
 • Lagere ziektekosten dankzij bewezen verlaging van aantal burn-outs en bore-outs 

Voordelen voor je werknemer: 

 • Verdere ontwikkeling van talenten 
 • Vertrouwd gevoel dankzij eerdere ervaring in je bedrijf 
 • Versterking van je interne cohesie en bedrijfscultuur 

Komt er een reorganisatie aan? Krijg dan advies op maat van de experts van Securex om zeker te zijn dat je alle kansen benut.  

Loopbaanbegeleiding voor je werknemers

Het is altijd een goed idee om als organisatie je werknemers nog meer autonomie te geven op het gebied van hun eigen loopbaan. Loopbaanbegeleiding of loopbaancoaching zorgt namelijk bewezen voor meer gemotiveerd en geëngageerd personeel.  

Als werkgever kan je eenvoudig loopbaanbegeleiding aanbieden. Je krijgt begeleiding en omkadering op maat om het volle potentieel van je medewerkers bloot te leggen. 

Outplacement bij ontslag

Soms heb je geen andere keuze dan een werknemer te ontslaan. Van vaardigheden die niet langer aansluiten bij je bedrijfsnoden tot werknemers die zelf liever de overstap niet maken: er vallen heel wat redenen te bedenken.  

Met outplacement krijgt een ontslagen werknemer professionele begeleiding naar een nieuwe job. In enkele specifieke gevallen ben je als werkgever zelfs wettelijk verplicht om outplacement te voorzien.

Stappenplan voor interne mobiliteit

Interne mobiliteit of inplacement pak je het best strategisch en stap voor stap aan. Change management kost namelijk altijd tijd. Door dit stappenplan te doorlopen, verzeker je de best mogelijke resultaten voor je werknemers én je bedrijf. 

Stap 1: Analyse

Onze experts werken een intern begeleidingstraject uit voor je werknemers. Dat gebeurt altijd helemaal op maat van jouw bedrijf. Daarvoor verzamelen we alle relevante informatie die beschikbaar is in je organisatie.

Stap 2: Introductie en vragen 

We kaderen het belang van interne mobiliteit tegenover je werknemers. Zo geraken ze helemaal overtuigd van het werkplezier en de ontwikkelingskansen die inplacement biedt. 

Stap 3: Change management

Onze consultants leren je medewerkers om hun loopbaan in eigen handen te nemen en zo positieve verandering te creëren. Ze ontdekken hun vaardigheden en talenten zodat ze nog beter gewapend zijn om professionele keuzes te maken.  

Stap 4: Persoonlijk actieplan

Elke medewerker krijgt een individueel ontwikkelingstraject. Dat zorgt voor de ideale voorbereiding op een nieuwe rol of functie. We gaan er onder andere in op de eigen identiteit en de rol in het team. 

Stap 5: Evaluatie

Onze experten toetsen de vooruitgang af en passen het actieplan aan waar nodig. Door die sterke opvolging stuur je altijd bij waar nodig en verzeker je telkens opnieuw sterke resultaten. 

Mobiliseer het talent in je bedrijf 

Ontdek onze oplossingen voor talent management.


Subsidies voor werkbaarheidstrajecten

Vlaio biedt financiële ondersteuning voor bedrijven en organisaties in Vlaanderen die veranderingstrajecten opzetten. Op de website van het agentschap vind je alle relevante informatie over de kmo-portefeuille en werkbaarheidscheques

Zorg voor interne doorstroming

Zet je werknemers altijd op de ideale plek in jouw organisatie

Dit zou je ook kunnen interesseren: