Login
Personeel aanwerven

Werf met een assessment center de juiste persoon aan

Selecteer de geschikte persoon voor de job

Bij een aanwerving vertrouwen leidinggevenden en zaakvoerder vaak op hun buikgevoel. Dat kan positief uitdraaien, maar eigenlijk nemen ze een beslissing op basis van een beperkte indruk. Wilt u zeker zijn of een nieuwe medewerker over de nodige competenties beschikt? Doe beroep op een assessment center en neem een objectieve beslissing met grotere kans op succes.

Contacteer ons
Werf met een assessment center de juiste persoon aan
Waarom kiest u voor ons Assessment Center?
 • U ontvangt een analyse en evaluatie van uw kandidaat en neemt zo de juiste kandidaat aan
 • U kent de interesses en talenten van uw kandidaat en weet of die passen bij de functie
 • U weet wat de groeimogelijkheden en de werkpunten van uw kandidaat zijn
 • Uw nieuwe medewerker zal gemotiveerd zijn en goed presteren
 • U kiest voor een betrouwbare partner, gecertificeerd met het Federgon RSS-kwaliteitslabel
Wat is het

Wat is een assessment center

Een assessment center is een begrip dat we uit het Engels overnamen. ‘Assessment’ betekent een beoordeling, en dat is eigenlijk meteen ook het doel van een assessment center: een sollicitant op een objectieve manier beoordelen. Meestal toegepast met het oog op een aanwerving, maar het kan ook toegepast worden om iemands potentieel in te schatten bij interne doorgroeimogelijkheden.

Tijdens een assessment center wordt de kandidaat onderworpen aan verschillende testen met als doel een goed beeld te vormen van:

 • Talenten en competenties
 • Professionele persoonlijkheid
 • Motivatie en ambitie

De samenstelling van de testen hangt dan ook af van het gezochte profiel, om een zo correct mogelijke inschatting te maken van hoe de kandidaat zal presteren in de nieuwe functie. Tip: zorg dat u zelf een heel goed beeld heeft van welk profiel u zoekt. Hoe concreter/duidelijker uw functie- of competentieprofiel, hoe beter de assessoren dit kunnen beoordelen.

Lees verder voor nog meer informatie over het nut van een assessment center of neem contact op met ons.

Soorten en onderdelen

Soorten assessment centers

Er zijn twee soorten:

 • Gericht op selectie
 • Gericht op het inschatten van potentieel

De meest voorkomende vorm van assessment centers is het selectieassessment waarbij een sollicitant wordt beoordeeld op de functie die hij of zij zal invullen. In grote bedrijven en organisaties is dat vaak standaard, zeker vanaf een bepaald niveau of indien er leidinggevende competenties nodig zijn.

De andere vorm kunt u een ontwikkelingsassessment of potentieelinschatting noemen. Hier zullen de assessoren een kandidaat niet evalueren ten opzichte van een concrete functie, maar proberen een algemeen beeld op te maken van de aanwezige competenties, bijvoorbeeld gebaseerd op een algemeen profiel. Denk aan een algemeen profiel voor alle experten binnen een organisatie, of alle leidinggevenden. Beschikt de kandidaat op dit moment in zijn of haar carrière over de nodige skills om door te groeien naar zo’n job, of in welke soort functie zal deze kandidaat het beste presteren.

Ga voor een objectieve evaluatie

Onderdelen van een assessment center

Er zijn heel wat verschillende soorten testen en onderdelen beschikbaar voor een assessment center. En het aantal testen heeft een invloed op de duur van het assessment. Meestal wordt dat beperkt tot een halve of volledige dag, maar in sommige uitzonderlijke gevallen neemt het meerdere dagen in beslag.

Mogelijke onderdelen zijn:

 • Persoonlijkheidsvragenlijsten
 • Redeneertesten of testen die een specifieke vaardigheid nagaan, zoals verbale, analytische, of numerieke capaciteiten Interviews
 • Simulatieoefeningen of rollenspelen

Afhankelijk van het gezochte profiel, wordt er een selectie gemaakt uit de beschikbare testen. Onze experten stellen in overleg met u de meest passende combinatie samen.

Laat ons weten welk profiel u zoekt of als u meer informatie wilt over deze onderdelen. We zijn er om u te helpen.

Werf de juiste persoon aan

Assessment center: een voorbeeld

Hoe een assessment center eruitziet, hangt af van het doel en het gezochte profiel. Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe een assessment voor uw bedrijf er zou kunnen uitzien:

 • De kandidaat kreeg thuis een persoonlijkheidsvragenlijst opgestuurd om in te vullen.
 • Op de dag zelf, start hij of zij met een competentiegericht interview. In tegenstelling tot gewoon cv-gericht interview, wordt niet de loopbaan overlopen, maar zal de interviewer vragen naar concrete uitdagingen en resultaten.
 • Daarna volgt een simulatieoefening waarbij de kandidaat een bedrijfscase moet verwerken en hierover een presentatie moet geven.
 • Na de middagpauze, krijgt de kandidaat een aantal redeneertesten voorgeschoteld.
 • Tot slot sluit de kandidaat de dag af met een simulatieoefening waarbij hij of zij een gesprek heeft met een moeilijk teamlid (gespeeld door een assessor), waarbij een andere assessor het gesprek evalueert.
Meerwaarde

Meerwaarde van een assessment center

Met een assessment center van Securex neemt u doordacht nieuwe medewerkers aan. Dankzij de ervaring van de assessoren krijgt u een goed beeld van hun persoonlijkheid, talenten en motivatie van de sollicitant in kwestie of leert u of de kandidaat geschikt is om intern door te groeien. Want de juiste persoon op de juiste plek plaatsen, is cruciaal voor het succes van uw bedrijf.

Onze aanpak

De assessoren van Securex bezorgen u een duidelijk beeld van de kandidaat in het licht van een specifieke rol of functie. Om dit mogelijk te maken:

 • Stellen ze in overleg met u een profiel en assessment op. Hiervoor maken ze gebruik van alle beschikbare opties, zoals redeneertesten en simulatieoefeningen.
 • Nadien krijgen u en uw kandidaat feedback over het resultaat in de vorm van mondelinge constructieve feedback en een geïntegreerd overzichtsrapport met kwantitatieve en kwalitatieve analyses.
 • Tot slot krijg u gericht advies of het profiel van de kandidaat aansluit bij uw openstaande vacature.

Zo kunt u gerust overgaan tot aanwerving of verder blijven zoeken.

Securex is al jaren onze partner voor assessments en zorgt voor duidelijke en goed onderbouwde rapporten binnen de afgesproken termijn. Ook is het team heel goed bereikbaar en zorgen ze dat we volledig mee zijn. S.N. Le logement Bruxellois
Maak de juiste aanwerving op basis van betrouwbare informatie Werf de juiste persoon aan
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Aanwerven van personeel

Een medewerker aanwerven helpt uw zaak vooruit, maar is telkens een grote stap. Daarom ondersteunt Securex u om alles van aanwerving tot opstart vlot te laten verlopen. Ontdek hoe.

Ontdek ons dossier aanwerven
HR-advies bij werving en selectie

De juiste medewerkers aanwerven is niet eenvoudig. Securex helpt u graag op weg. Of u nu voor het eerst een medewerker aanwerft of hier graag beter in wordt.

Ontdek het hier
Loonkosten en verloning: alles wat u moet weten

Een eerlijke en vlotte verloning is de basis van uw HR-beleid en daar komt heel wat bij kijken. Uw loonkost omvat niet enkel het brutoloon van uw medewerkers, maar ook patronale en sociale bijdragen en andere wettelijke kosten. Ontdek bij Securex hoe u uw loonkosten optimaliseert en wat u gemakkelijk uitbesteedt.

Lees alles over loonkosten