Login
Service Contact Lex4You
Login

Groeien als bedrijf doe je zo

Ontwikkel je onderneming met deze strategieën

Je richtte je bedrijf enkele jaren geleden op. Intussen stroomt de vraag binnen, heb je steeds meer werk en voel je de volgende fase voor de deur staan. Maar hoe stijg je naar dat volgende niveau? Ontdek in deze beknopte gids hoe je het best verder gaat en reken op de expertise van ervaren specialisten in ondernemerschap.

Krijg advies op maat

Wat betekent groei voor je bedrijf?

Elk bedrijf en iedere ondernemer heeft een eigen definitie van groei. Uitbreiden, personeel aanwerven, tarieven verhogen, nieuwe markten aanboren, ... Het is cruciaal dat je eerst definieert wat groei betekent voor jou en om welke redenen je je bedrijf wil ontwikkelen voor je aan de slag gaat.

  1. Denk strategisch
  2. Werf doordacht personeel aan
  3. Volg nuttige opleidingen
Krijg advies op maat

1. Denk strategisch

Voor de hoogste slaagkansen, ga je het best aan de slag met een langetermijnstrategie. Denk niet enkel na over de logische volgende stap, maar hou steeds je einddoel voor ogen. Zo weet je zeker dat je doorheen de jaren een sterke visie onderbouwt en altijd naar je einddoel toe werkt.

Een nuttige stap in je strategische aanpak, is een ondernemingsplan opstellen. Zelfs als je al jaren bezig bent, is het essentieel dat je een blauwdruk van je toekomstplannen hebt om gericht beslissingen te nemen. 

Als je al een grondig ondernemingsplan hebt, is het bovendien cruciaal dat je dat plan ook bijstuurt wanneer dat relevant is. Zo bouw je steeds aan je toekomst, maar bewaar je flexibiliteit in je streefdoelen.

Krijg strategisch advies

2. Werf doordacht personeel aan

Als aanwerving bij je strategie hoort, pak je dat het best heel doordacht aan. Niet enkel je eerste aanwerving als startende werkgever is een kolossale stap, ook als ervaren werkgever evalueer je het best regelmatig je aanwervingsstrategie. Met deze vragen start je alvast sterk:

  • Voor welke functie wil je ondersteuning?
  • Is er nu al iemand in het bedrijf die je geschikt vindt?
  • Werf je het liefst een pas afgestudeerde of meer ervaren kandidaat aan?
  • Welk type arbeidscontract wil je aanbieden?
  • Hoeveel kost het loonpakket van je nieuwe werknemer?

Daarna pak je ook de zoektocht het best heel gestructureerd aan: een aantrekkelijke vacature opstellen, gesprekken en eventuele tests organiseren, contracten opstellen, registreren bij je sociaal secretariaat, ...

Daarom krijg je het best uitgebreid advies en uitleg van experts om je eerste werknemer met een gerust gemoed aan te werven. Bovendien bestaat er heel wat nuttige informatie die je op voorhand zelf kan doorlezen om een onderbouwde beslissing te maken.

Dossier: Je eerste werknemer aanwerven

3. Volg nuttige opleidingen

Je bedrijf ontwikkelen, betekent ook nieuwe vaardigheden ontwikkelen als bedrijfsleider. Personeel of niet, bij een zaak runnen komt er veel kijken buiten je hoofdactiviteit.

Volg daarom opleidingen over gevarieerde thema’s, van talentmanagement tot administratief beheer en gezondheid op de werkvloer, om zeker te zijn dat je een veelzijdig profiel uitbouwt.

Je hoeft als ondernemer namelijk geen expert te zijn in alles, maar het is als zaakvoerder wel cruciaal dat je over elk onderdeel van je bedrijfsvoering voldoende weet om slimme beslissingen te maken

Ontdek nuttige opleidingen
Wilt je je bedrijf laten groeien?

Dit zou je ook kunnen interesseren: