Login
Belasting en btw voor zelfstandigen

Uw btw-nummer aanvragen

Vereisten om als zelfstandige te starten

Uw btw-nummer aanvragen? Dat kan eenvoudig samen met de activatie van uw ondernemingsnummer. Ontdek waarom het zo belangrijk is dat u op dag één van uw start als ondernemer over een actief btw-nummer beschikt en hoe u het zonder zorgen kunt aanvragen via een Securex ondernemingsloket.

Vraag uw btw-nummer aan via een Securex loket
Uw btw-nummer aanvragen
Wat leest u hier?

Uw btw-nummer, zo geregeld

Vrijwel elke onderneming is btw-plichtig. Dat betekent dat u btw aanrekent aan uw klanten en die doorstort aan de fiscus. Tegelijkertijd vermijdt u met uw btw-plichtige eenmanszaak of vennootschap de betaling van btw op goederen of diensten die u aankoopt voor uw onderneming - de bekende btw-aftrek.

Zodra u gaat ondernemen, heeft u dus een btw-nummer nodig. Daarmee identificeert uw onderneming zich bij de belastingdienst. Wanneer u uw ondernemingsnummer aanvraagt, kunt u meteen de activatie van uw btw-nummer aanvragen. Zo slaat u twee vliegen in één klap en kunt u meteen aankopen doen op naam van uw zaak en vanaf dag één facturen uitsturen. Zodra uw btw nummer actief is, wordt het gepubliceerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en kunnen uw klanten en leveranciers uw btw-informatie eenvoudig online verifiëren.

Gratis Webinar - Ik Start Mijn Zaak

Vragen over het ondernemerschap? Ontdek er alles over dankzij onze online sessies 

Schrijf u in

Wat kost een btw-nummer?

De activatie van uw btw-nummer bij de KBO kost eenmalig € 60 (exclusief btw).

Verschil tussen btw-nummer en ondernemingsnummer

In de volksmond worden de termen btw-nummer en ondernemingsnummer door elkaar gebruikt, maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Het ondernemingsnummer is de formele identificatiecode van uw bedrijf.

Sinds 2003 kunt u dit nummer laten activeren als btw-nummer, waardoor het een dubbele functie vervult. Zodra uw ondernemingsnummer bij de KBO is geactiveerd als btw-nummer, kunt u dus facturen beginnen uitsturen en fiscaal aftrekbare bedrijfskosten maken.

Klinkt misschien verwarrend, maar maak het uzelf gemakkelijk en vraag in één stap uw btw- en ondernemingsnummer aan via het ondernemingsloket van Securex.

Uw btw-nummer aanvragen

Een ondernemingsloket helpt u om uw onderneming in te schrijven bij de KBO en meteen de btw-activering te regelen. Zo kunt u op beide oren slapen.

Even ter herhaling:
  • Ga na of uw onderneming btw-plichtig is en dus een btw-nummer moet aanvragen.
  • Uw btw-nummer wordt geactiveerd op basis van uw ondernemingsnummer.
  • De activatie van uw btw-nummer kost €60 (excl. btw).
Eenvoudig uw btw-nummer aanvragen via een Securex loket in uw buurt Neem contact op
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Uw ondernemingsnummer aanvragen

Een ondernemingsnummer aanvragen bij de KBO is een cruciale stap bij de opstart van uw zaak. Ontdek hoe dit zelf aanpakt of eenvoudig laat regelen door Securex.

Meer info
Zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep?

U wilt graag uw eigen baas zijn, maar u twijfelt tussen hoofdberoep of bijberoep? We leggen u de verschillen uit, zo maakt u de juiste keuze.

Meer info
Een eigen zaak starten in 5 stappen

Een eigen zaak starten is spannend. U wilt natuurlijk dat het vlot verloopt. Dankzij dit stappenplan maakt u probleemloos de sprong naar het ondernemerschap.

Meer info