Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Economische redenen Bedienden

Welke regels moet de werkgever in acht nemen voor de dagen van economische werkloosheid?

De periode van economische werkloosheid (volledige schorsing of regeling van gedeeltelijke arbeid) moet betrekking hebben op een kalenderweek of op meerdere kalenderweken.

Laatst bijgewerkt op 28 juni 2023

Per volledige week

De periode van economische werkloosheid (volledige schorsing of regeling van gedeeltelijke arbeid) moet betrekking hebben op een kalenderweek of op meerdere kalenderweken.

Dat houdt in dat de regeling van volledige schorsing of gedeeltelijke arbeid in principe moet aanvangen op een maandag. Indien dat niet het geval is, riskeert de werkgever dat hij geen gebruik zal kunnen maken van de maximumduur waarop hij recht heeft. 

Doet hij een kennisgeving voor een gedeelte van de kalenderweek, dan moet hij voor de berekening van de resterende maximumduur toch de totaliteit van de week of weken vermeld in de kennisgeving in acht nemen. Als bijvoorbeeld de eerste dag van effectieve werkloosheid voorzien is op een woensdag, wordt de volledige week (van maandag tot zondag) meegeteld.

Uitgesloten dagen

Sommige dagen mogen niet aangegeven worden als dagen van tijdelijke werkloosheid. Welke dit zijn vindt u terug onder de vraag “Op welke dagen kan een werknemer niet tijdelijk werkloos gesteld worden?

Alle artikelen over Economische redenen Bedienden