Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

3 beginnersfouten van freelancers

Hoe kunt u ze voorkomen?

U overweegt een freelance carrière? Of bent u net freelancer geworden? Dan weet u dat er heel wat zaken zijn om rekening mee te houden: administratie, klantenwerving, de benodigde materialen en tools ...  Toch lopen flink wat zelfstandigen in een aantal klassieke valkuilen. In dit artikel geef ik u alvast 3 beginnersfouten en hoe u die kunt voorkomen.

Laatst bijgewerkt op 21 augustus 2020 door Magali De Reu

1. Te hoge of lage prijszetting

Prijszetting is misschien wel de achilleshiel voor elke startende en zelfs doorgewinterde freelancer. Het is dan ook niet vanzelfsprekend om een uurtarief te kiezen dat enerzijds niet te laag is, maar anderzijds ook niet te hoog. Hoe vindt u nu de gulden middenweg? 

Digital talent agency NedWorks publiceert jaarlijks zijn tarievenrapport, dat een goede richtlijn is om uw eigen uur- of dagtarief te bepalen. Hun verslag maakt een onderscheid tussen specialisaties, sectoren, aantal jaren ervaring op de teller en zelfs geslacht! Ook andere factoren zoals regio en type opdracht spelen een rol. 

Wilt u weten of freelancer worden financieel haalbaar is voor u of niet? En aan welke dagprijs u dan best werkt om uw huidige levensstijl te kunnen behouden?

Simuleer hier uw ideale prijszetting!

Ook uw boekhouder of één van onze Securex-specialisten kan u verder helpen. 


2. Slechte afspraken maken slechte vrienden

Elke nieuwe samenwerking is een kwestie van elkaar leren aanvoelen. Maar laat een klik met die potentiële klant geen argument zijn om het bij mondelinge afspraken te houden. Het is essentieel om van meet af aan duidelijke afspraken en richtlijnen vast te leggen:

  • Wanneer levert u het project op?
  • Welke prijs spreken jullie af? 
  • Welke betaaltermijn komen jullie overeen?
  • Zijn revisies en eventuele extraatjes inbegrepen in de scope? 

Idealiter bevestigt u dat alles via een contract en een goedgekeurde offerte met een kribbel. Wees vooral niet bang om een contractuele overeenkomst voor te stellen. Want het getuigt niet van wantrouwen, wél van risicobeheersing en dus een professionele aanpak. 


3. Te veel werk aannemen

Sommige startende freelancers hebben de wind meteen in de zeilen. Nieuwe klanten dienen zich voortdurend aan, bestaande klanten zijn tevreden en komen terug en u bent meer gedreven dan ooit.  Allemaal goed en wel, maar de kans is reëel dat u zich geneigd voelt om veel werk aan te nemen. Meer dan u misschien wel aan kunt.

Heeft u dat punt (bijna) bereikt? Dan kunt u een aantal beslissingen nemen:

  • u werft uw eerste vaste medewerker aan
  • u partnert met een andere freelancer
  • u speelt open kaart met nieuwe klanten en geeft aan dat u 1) eigenlijk volzet bent of 2) nieuw werk pas later zal kunnen opleveren.

Het heeft geen zin om u in bochten te wringen om dat extra werk toch zelf klaar te spelen. U riskeert minder goede prestaties en zo ontevreden klanten. Natuurlijk is het positief dat uw business snel groeit, maar daar bestaan verschillende manieren voor. Nog belangrijker is de duurzaamheid van die groei!

Wilt u op zeker spelen met uw freelance carrière?

Laat u dan bijstaan door Start2Freelance, dé totaaloplossing voor startende freelancers.

Boek hier uw gratis videochat!
Magali De Reu
Storyteller

Hallo, ik ben Magali De Reu en ben gepassioneerd door storytelling! 

De afgelopen jaren leerde ik het wel en wee van het ondernemerslandschap kennen, en nu deel ik interessante inzichten. Dat doe ik niet alleen via geschreven content, ook op mijn Techmag YouTube kanaal vindt u wekelijkse video-interviews terug. 

Vragen? Stuur een berichtje naar mag@lidereu.be!

Dit zou u ook kunnen interesseren