Login
Service Contact Lex4You
Login

Alternatieve verloning & extralegale voordelen: meer motivatie, minder kosten

Slim loonkosten verlagen en werknemers belonen

Met alternatieve verloning verlaag je je loonkosten en motiveer je je medewerkers. Er bestaan heel wat fiscaal interessante opties, die je medewerkers bovendien op het einde van de maand een hoger nettobedrag opleveren. Zo profileer je je als aantrekkelijke werkgever terwijl je ook je onderneming helpt. Een win-win. Ontdek er alles over.

Krijg advies

Wat is alternatieve verloning?

Alternatieve verloning is een verzamelnaam voor toevoegingen op het normale salaris van je medewerkers als bonus, beloning of incentive. In tegenstelling tot een bruto-loonsverhoging, krijgen je medewerkers meer flexibiliteit bij alternatieve voordelen én betaal jij minder om hen iets extra uit te keren.

Enkele voorbeelden van alternatieve verloning zijn:

 • Extralegale voordelen
 • Cafetariaplan
 • Warrants
 • Bonusplan
 • Auteursrechten
 • Investeren in research & development

Voordelen van alternatief verlonen op een rij

 • Het kost je minder als werkgever: vaak liggen de loonkosten bij alternatief verlonen lager dan bij een traditionele loonsverhoging
 • Je medewerkers houden meer over: je creëert een hogere nettowaarde voor je medewerkers en betaalt als werkgever soms lagere (of geen) bijdragen
 • Het is fiscaal interessant: sommige extralegale voordelen breng je fiscaal in om zo extra te besparen
 • Het motiveert je werknemers: bij alternatief verlonen kan je je werknemers eventueel zelf laten kiezen wat ze belangrijk vinden of nodig hebben. Door verloning slim aan te pakken, creëer je een productievere werkomgeving
 • Het versterkt je werkgeversimago: inspraak in de samenstelling van hun loonpakket groeit in belang voor werknemers. Vormen van alternatief loon speel je gemakkelijk uit als troef in campagnes rond employer branding

Loonkosten verlagen: loonoptimalisatie

Met verhogingen in het brutoloon krijgen je medewerker ongeveer 50% van een mogelijke opslag waarvoor je als werkgever 125% betaalt.

Bij veel bedrijven wegen de loonkosten zwaar door op het budget omdat zowel werkgevers als werknemers gericht zijn op het bruto- en nettoloon. Door de netto-draagkracht van je medewerker te verbeteren, verlaag je je loonkosten en krijg je meer op verschillende manieren:

 • Minder bedrijfsvoorheffing
 • Recht op toeslagen en premies
 • Meer productiviteit op de werkvloer

Wil je weten wat voor jouw bedrijf het grootste verschil maakt? Ga dan vandaag nog met onze experten in gesprek of ontdek hieronder de verschillende soorten loonoptimalisatie.

Gids tot slimmer verlonen

Ontdek in dit gratis e-book alles over aantrekkelijke voordelen voor jou en je personeel.

 

Alternatieve verloningsvormen: voor elk potje een dekseltje

Omdat er verschillende alternatieve verloningsvormen bestaan, kies je gemakkelijk de loonoptimalisatie die het best bij jou en je team past. Collectief of individueel, flexibel: er is een optie voor iedereen.

Bereken jouw ideale bonus


Bonusplan

Wil je je  medewerkers belonen voor hun inspanningen en meteen ook collectief stimuleren om resultaten te behalen? Met het bonusplan of de niet-recurrente loonbonus (cao 90) koppel je een mooie toeslag aan een interessant gezamenlijk doel.

Het grote voordeel: die toeslag kost je 33% minder dan een traditionele loonbonus.

Ontdek alles over het bonusplan

Warrants

Een warrant is een financieel instrument dat je toelaat om op een gunstige manier individuele medewerkers te belonen. Fiscale voordelen, vrijstelling van patronale bijdragen, een hogere netto-beloning met beperkt risico, … Heel wat redenen voor warrants.

Ontdek alles over warrants

Cafetariaplan

Met een cafetariaplan bied je je medewerkers een flexibel loonpakket zonder extra druk op je budget. Ze krijgen de keuze tussen verschillende extralegale voordelen uit een pakket dat je op voorhand samenstelde. Zo kiezen je medewerkers zelf wat ze belangrijk vinden. Dat verhoogt hun motivatie en hun gevoel voor autonomie.

Ontdek alles over het cafetariaplan

Vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor R&D

Wist je dat investeren in innovatie ook fiscaal voordelig kan zijn? Sommige R&D-projecten geven je recht op een gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing.

Zo’n vrijstelling bespaart je tot 80% op je bedrijfsvoorheffing én misschien heb je daardoor op lange termijn wel een stapje voor op de markt.

Alles over Screening R&D

Auteursrechten

Heb je medewerkers in dienst die creatieve taken uitvoeren? Dan bestaat de kans dat ze recht hebben op auteursrecht. Aan werknemers met specifieke creatieve functies kan je eventueel auteursrechten toekennen. Het gaat dan om werknemers die een publiek gemaakte creatie ontwikkelen. 

Bij auteursrecht beschouwt de fiscus een deel van het inkomen uit creatieve prestaties als roerend goed waarop 15% roerende voorheffing geldt in plaats van de traditionele loonbelastingen. Een pak voordeliger, maar de complexe berekening laat je wel het best aan experts zoals Securex over.

Alles over auteursrecht

Extralegale voordelen

Extralegale voordelen zijn een vorm van verloning die buiten het normale salaris vallen, maar die je werknemers langdurig en met vastgelegde regelmaat krijgen.

Een aantal voorbeelden:

 • Extra toeslagen zoals een traditionele loonbonus of een winstpremie
 • Voordelen in natura: bedrijfswagen, een laptop en een gsm, tussenkomst in de elektriciteitsrekening, …
 • Bijkomende verzekeringen zoals de groepsverzekering of hospitalisatieverzekering
 • Cheques zoals maaltijdcheques en ecocheques

Ontdek alles over extralegale voordelen

Gids tot slimmer verlonen

Ontdek in dit gratis e-book alles over aantrekkelijke voordelen voor jou en je personeel.

Wil je meer informatie ?