Login
Alternatief verlonen: meer motivatie, minder kosten

Cafetariaplan zorgt voor een flexibel loonpakket

Geef medewerkers inspraak in hun verloning

Dankzij een cafetariaplan biedt u uw medewerkers een flexibel loonpakket aan zonder verhoging van uw budget. Zo kiezen uw werknemers zelf hun extralegale voordelen naargelang hun behoeften met een flinke boost in motivatie als gevolg. En omdat het u niets extra kost, is het een echte win-win.

Krijg gratis advies
Cafetariaplan zorgt voor een flexibel loonpakket
Waarom een cafetariaplan invoeren?
Uw voordelen
 • Het is budgetneutraal
 • Uw verloning wordt competitiever
 • De motivatie van uw medewerkers stijgt
De voordelen voor uw medewerkers
 • Ze kiezen extralegale voordelen op basis van hun eigen situatie
 • Jaarlijks kunnen ze hun keuze bijstellen
 • Ze winnen aan netto-koopkracht
Het principe
Wat is een cafetariaplan?

Met een cafetariaplan krijgen medewerkers een budget om zelf een aantal extralegale voordelen te kiezen. Zo krijgen ze de vrijheid om naar eigen behoefte opties te kiezen en omdat ze jaarlijkse die keuze krijgen, kunnen ze ook bijsturen op basis van verandering in hun leven.

Als werkgever behoudt u wel de controle:

 • U kiest het budget en hoe alles gefinancierd wordt: de eindejaarspremie wordt hier vaak (voor een deel) voor ingezet.
 • U stelt ook de opties samen die gekozen mogen worden

Het budget bepalen voor een cafetariaplan

U krijgt een budgetvoorstel van de experts van Securex dat is aangepast aan uw onderneming, de tendensen op de markt en wettelijke mogelijkheden.

Uw medewerkers kunnen bijvoorbeeld brutoloon inruilen tegen bepaalde voordelen (zoals een eindejaarspremie of bonus). Op dezelfde manier kunt u een aanvullend budget voorzien, boven op het loonpakket dat u momenteel biedt. Er zijn talrijke mogelijkheden die u zelfs kunt combineren.

Zodra het budget vastligt, kan uw personeel het verspreiden.
 
Mogelijkheden
Cafetariaplan: de mogelijkheden Uw medewerkers verdelen hun budget over een selectie van extralegale voordelen die u op voorhand samenstelde. De mogelijkheden kiest u uit vier categorieën:
 • Contant geld/bijkomende verzekeringen: terugbetaling van kosten voor internet, pensioensparen, hospitalisatieverzekering
 • Balans tussen privéleven en werk: extra vakantie, opleidingen, medische controle
 • Mobiliteit: fiets, auto of mobiliteitsbudget
 • Hardware devices: smartphone, tablet of laptop
Het is niet verplicht voor werknemers om een keuze te maken uit het cafetariaplan. Ze hebben ook altijd de optie om het bedrag toch gewoon te laten uitkeren als cash, alleen is het dan fiscaal minder interessant.
 

Cafetariaplan en duurzame mobiliteit

Het cafetariaplan kan ook helpen om de mobiliteit in uw bedrijf naar een meer duurzame keuze te sturen. Dat kan door bijvoorbeeld de keuze voor een fietsleasing of groene bedrijfswagen op te nemen. Een cafetariaplan is het ideale instrument om alternatieve mobiliteit te promoten.
Tip: ontdek meer mobiliteitsopties, zoals een leasefiets of het mobiliteitsbudget.
 
Meer te weten komen over het opzetten van een mobiliteitsbeleid? Neem deel aan het gratis webinar.
 

Voordelen van flexibel verlonen

Of u nu werkt voor een groter bedrijf of een kmo, de voordelen van het cafetariaplan zijn identiek:
 • Het is een budgetneutrale ingreep
 • De werknemerstevredenheid verhoogt
 • Het heeft een positieve impact op uw imago als werkgever
De nadelen zijn hoe dan ook beperkt. Als u kiest voor een partner zoals Securex is de administratieve last miniem en dankzij onze gebruiksvriendelijke tool vinden ook uw medewerkers snel hun weg.

Meer weten? Lees “Waarom een cafetariaplan invoeren in uw bedrijf."
 
Ontdek wat mogelijk is in uw bedrijf. Krijg advies van onze experts.
Onze aanpak
Hoe een cafetariaplan invoeren?

Een cafetariaplan wordt ingevoerd in vijf stappen:

Onze tool
Uw cafetariaplan beheren in een gemakkelijke tool

Om het succes van een cafetariaplan te verhogen, heeft u een overzichtelijke en gebruiksvriendelijk tool nodig. Lopen uw medewerkers verloren in de opties, of het is niet duidelijk hoeveel de verschillende opties kosten of hoeveel budget ze overhebben, dan haken ze af.

De tool van Securex beschikt over drie grote troeven:

 • Medewerkers krijgen een duidelijk overzicht van opties (nettoloon, extra vakantie, pensioensparen…) en gespendeerd budget.
 • De administratieve last voor uw HR-medewerkers wordt tot een minimum beperkt.
 • U beschikt ook over rapportagemogelijkheden, zoals het exporteren van de gekozen voordelen.
Wilt u er meer over te weten komen? Ontdek in deze video hoe u uw cafetariaplan beheert.
FAQ
FAQ over het cafetariaplan
1. Doet het cafetariaplan de administratieve last van mijn medewerkers toenemen?

Nee, wij vergezellen uw medewerkers van A tot Z. Wij bekommeren ons over alles. Wij zorgen voor een perfecte communicatie, opdat alles duidelijk is voor uw werknemers. De tool automatiseert de keuzes en contracten. We kunnen de voordelen ook zelf behandelen. Kortom, onze experten geven u raad en praktische ondersteuning om uw werklast maximaal te reduceren.

Ontdek onze aanpak op het vlak van het cafetariaplan in het detail.

2. Hoeveel extralegale voordelen zijn er toegestaan door de Belgische wetgeving?

De Belgische overheid staat een dertigtal voordelen toe, van diverse verzekeringen tot mobiliteitsbudgetten en smartphones. In het algemeen komt uw keuze neer op 5 à 7 voordelen om een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen aan te bieden zonder de taken van HR te bemoeilijken.

3. Is het uitsluitend bedoeld voor grote ondernemingen? Hebben KMO’s er ook recht op?

Cafetariaplannen worden traditioneel toegepast in grote ondernemingen, waar bepaalde plannen voor “à-la-carteverloning” al bestaan sinds de jaren ‘70. Ze zijn echter evenzeer geschikt voor grote ondernemingen als voor KMO’s met minder dan tien werknemers.

De enige voorwaarde? Beschikken over een verloningsbeleid dat de implementatie van het cafetariaplan des te meer ten goede komt.

Ontdek hier alle mogelijkheden om uw loonkosten te optimaliseren.

4. Securex beheert onze loonadministratie niet. Kan onze onderneming toch een beroep doen op Securex om een cafetariaplan  in te voeren?

Het cafetariaplan dat we invoeren, kan geïntegreerd worden in om het even welk softwarepakket voor loonbeheer.

Ontdek hoe u in vijf fases een cafetariaplan invoert of contacteer ons.

Wij hebben de samenwerking met Securex rondom dit project als zeer professioneel en aangenaam ervaren. Zonder jullie waren we nooit zo vlot tot een geslaagde implementatie van het cafetariaplan gekomen. Voor zij die nog zouden twijfelen om met Securex een cafetariaplan op te starten: niet denken maar doen! Johan De Vlieger CEO – Bostoen
Verhoog de motivatie van uw medewerkers met een cafetariaplan Krijg advies van onze expertsOf volg onze opleiding "Cafetariaplan"
Dit zou u ook kunnen interesseren :
Flexibel verlonen met het cafetariaplan

Flexibele verloning zit in de lift. Heb je mogelijkheden nodig om de koopkracht en de motivatie van je medewerkers te verhogen? Ontdek onze online opleiding!

Schrijf u nu in voor de opleiding
Warrants: alternatief verlonen

Op zoek naar een manier om uw personeel te belonen met een bonus én uw loonkost te verlagen? Dan zijn warrants een uitstekend idee. Dit financieel instrument vormt een mooie win-win voor zowel u als uw medewerker. Bovendien kiest u zelf aan wie u warrants toekent. Ontdek hier wat warrants exact zijn en hoe u ze implementeert.

Meer info
Bedrijfsfiets voor werkgevers: fietslease, fietsvergoeding & meer

Bedrijfswagens leasen werkgevers vaak, maar wist u dat uw werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Werkgevers bieden steeds vaker naast het bestaande verloningspakket ook bedrijfsfietsen aan. Ook werknemers zijn vragende partij. Zo vermijden ze file, bewegen ze meer en verplaatsen ze zich duurzamer. Hier ontdekt u alle mogelijkheden van bedrijfsfietsen.

Meer info