Login
Service & contact Lex4You
Login

Cafetariaplan zorgt voor een flexibel loonpakket

Geef medewerkers inspraak in hun verloning

Dankzij een cafetariaplan biedt u uw medewerkers een flexibel loonpakket aan zonder verhoging van uw budget. Zo kiezen uw werknemers zelf hun extralegale voordelen naargelang hun behoeften met een flinke boost in motivatie als gevolg. En omdat het u niets extra kost, is het een echte win-win.

Krijg gratis advies

Waarom een cafetariaplan invoeren?

Uw voordelen
 • Het is budgetneutraal
 • Uw verloning wordt competitiever
 • De motivatie van uw medewerkers stijgt
De voordelen voor uw medewerkers
 • Ze kiezen extralegale voordelen op basis van hun eigen situatie
 • Jaarlijks kunnen ze hun keuze bijstellen
 • Ze winnen aan netto-koopkracht

Wat is een cafetariaplan?

Met een cafetariaplan krijgen medewerkers een budget om zelf een aantal extralegale voordelen te kiezen. Zo krijgen ze de vrijheid om naar eigen behoefte opties te kiezen en omdat ze jaarlijkse die keuze krijgen, kunnen ze ook bijsturen op basis van verandering in hun leven.

Als werkgever behoudt u wel de controle:

 • U kiest het budget en hoe alles gefinancierd wordt: de eindejaarspremie wordt hier vaak (voor een deel) voor ingezet.
 • U stelt ook de opties samen die gekozen mogen worden

Het budget bepalen voor een cafetariaplan

U krijgt een budgetvoorstel van de experts van Securex dat is aangepast aan uw onderneming, de tendensen op de markt en wettelijke mogelijkheden.

Uw medewerkers kunnen bijvoorbeeld brutoloon inruilen tegen bepaalde voordelen (zoals een eindejaarspremie of bonus). Op dezelfde manier kunt u een aanvullend budget voorzien, boven op het loonpakket dat u momenteel biedt. Er zijn talrijke mogelijkheden die u zelfs kunt combineren.

Zodra het budget vastligt, kan uw personeel het verspreiden.

Cafetariaplan: de mogelijkheden

Uw medewerkers verdelen hun budget over een selectie van extralegale voordelen die u op voorhand samenstelde. De mogelijkheden kiest u uit vier categorieën:

 • Contant geld/bijkomende verzekeringen: terugbetaling van kosten voor internet, pensioensparen, hospitalisatieverzekering
 • Balans tussen privéleven en werk: extra vakantie, opleidingen, medische controle
 • Mobiliteit: fiets, auto of mobiliteitsbudget
 • Hardware devices: smartphone, tablet of laptop

Het is niet verplicht voor werknemers om een keuze te maken uit het cafetariaplan. Ze hebben ook altijd de optie om het bedrag toch gewoon te laten uitkeren als cash, alleen is het dan fiscaal minder interessant.

Cafetariaplan en duurzame mobiliteit

Het cafetariaplan kan ook helpen om de mobiliteit in uw bedrijf naar een meer duurzame keuze te sturen. Dat kan door bijvoorbeeld de keuze voor een fietsleasing of groene bedrijfswagen op te nemen. Een cafetariaplan is het ideale instrument om alternatieve mobiliteit te promoten.

Tip: ontdek meer mobiliteitsopties, zoals een leasefiets of het mobiliteitsbudget.

Meer te weten komen over het opzetten van een mobiliteitsbeleid? Neem deel aan het gratis webinar.

Voordelen van flexibel verlonen

Of u nu werkt voor een groter bedrijf of een kmo, de voordelen van het cafetariaplan zijn identiek:

 • Het is een budgetneutrale ingreep
 • De werknemerstevredenheid verhoogt
 • Het heeft een positieve impact op uw imago als werkgever

De nadelen zijn hoe dan ook beperkt. Als u kiest voor een partner zoals Securex is de administratieve last miniem en dankzij onze gebruiksvriendelijke tool vinden ook uw medewerkers snel hun weg.

Meer weten? Lees “Waarom een cafetariaplan invoeren in uw bedrijf."

Ontdek wat mogelijk is in uw bedrijf. Krijg advies van onze experts.

Hoe een cafetariaplan invoeren?

Een cafetariaplan wordt ingevoerd in vijf stappen:

1. Verkennend gesprek

Aan de hand van een verkennend gesprek legt u de basis van een flexibele verloning en dus ook een doeltreffend cafetariaplan. We bespreken de mogelijkheden en verschillende fases van het plan. We luisteren aandachtig naar uw beweegredenen en verwachtingen, en beantwoorden al uw vragen.

2. Voorstudie

In deze fase lijsten we de mogelijkheden op voor de creatie en toewijzing van uw budget en maken we een veelomvattend rapport van de voordelen die u kan aanbieden. Daarvoor voeren we een juridische analyse uit, alsook een enquête bij uw personeel.

3. Implementatie

We helpen u uw medewerkers een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen aan te bieden en implementeren die in onze tool. U krijgt gepersonaliseerd advies tijdens elke fase van het proces: vanaf de start van het project tot de communicatie naar uw personeel.

4. Keuze van de extralegale voordelen

Nadat u het vastgelegde budget toekent aan uw medewerkers in het kader van het cafetariaplan, kiezen ze uit een scala aan voordelen die u vooraf hebt bepaald wat het best bij hen past.

5. Opvolging en ondersteuning

Met behulp van onze intuïtieve beheertool doen we er alles aan om uw ervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Dankzij de tool verlaagt ook de administratieve last van uw HR-medewerkers.

Uw cafetariaplan beheren in een gemakkelijke tool

Om het succes van een cafetariaplan te verhogen, heeft u een overzichtelijke en gebruiksvriendelijk tool nodig. Lopen uw medewerkers verloren in de opties, of het is niet duidelijk hoeveel de verschillende opties kosten of hoeveel budget ze overhebben, dan haken ze af.

De tool van Securex beschikt over drie grote troeven:

 • Medewerkers krijgen een duidelijk overzicht van opties (nettoloon, extra vakantie, pensioensparen…) en gespendeerd budget.
 • De administratieve last voor uw HR-medewerkers wordt tot een minimum beperkt.
 • U beschikt ook over rapportagemogelijkheden, zoals het exporteren van de gekozen voordelen.

Wilt u er meer over te weten komen? Ontdek in deze video hoe u uw cafetariaplan beheert.

Wij hebben de samenwerking met Securex rondom dit project als zeer professioneel en aangenaam ervaren. Zonder jullie waren we nooit zo vlot tot een geslaagde implementatie van het cafetariaplan gekomen. Voor zij die nog twijfelen om met Securex een cafetariaplan op te starten: niet denken, maar doen!
Johan De Vlieger, CEO – Bostoen
Veelgestelde vragen over het cafetariaplan
Verhoog de motivatie van uw medewerkers met een cafetariaplan

Krijg advies van onze experts Of volg onze opleiding "Cafetariaplan"
Dit zou u ook kunnen interesseren