Menu
Verlonen

Bereken uw loonkosten

De loonkosten van uw bedrijf uitgelegd

Loonkosten maken een behoorlijk aandeel uit van uw bedrijfsbudget. Of u nu voor uw eerste aanwerving staat of uw team verder wilt versterken met een extra werknemer: een goed overzicht van uw loonkosten is cruciaal. Hoe zitten loonkosten in elkaar en hoe berekent en optimaliseert u ze? Dat komt u hier te weten.

Bereken uw loonkosten
Bereken uw loonkosten

Onze experten helpen u met:

Loonkosten berekenen

Loonkosten berekenen: op basis waarvan?

Het brutoloon maakt een belangrijk onderdeel uit van de totale loonkost, maar er zijn ook nog andere factoren die meespelen. Zorg ervoor dat u altijd alle relevante elementen meeneemt in uw loonkostenberekening voor een zo correct mogelijke inschatting.

Wat verstaan we allemaal onder loonkosten? Een beknopte checklist:

BrutoloonInclusief:
 • overuren
 • extralegale voordelen
 • vakantiegeld
 • eindejaarspremie (dertiende maand)
 • loon voor feest- en vakantiedagen
 • gewaarborgd loon bij ziekte of arbeidsongeval
Sociale zekerheidsbijdragen (RSZ)
 • werkgeversbijdragen (patronale bijdragen)
 • soms ook bijzondere bijdragen
​​Diverse kosten
 • woon-werkverkeer, bedrijfswagen of mobiliteitsbudget, etc.
 • kosten van maaltijdcheques, leasingmaatschappij, etc.
Variabele loonkostfactoren

Factoren die invloed hebben op uw loonkost

Vergeet zeker ook niet de nodige variabelen in rekening te nemen bij de inschatting en simulatie van uw loonkosten. Eenvoudig gezegd: de dynamische factoren die een impact hebben op uw reële loonkost in de komende periode. Denk daarbij aan:

 • De ontwikkeling van de lonen in de markt, bijvoorbeeld vanwege indexering of nieuwe cao’s
 • De verwachte evolutie van uw bedrijf. Groeiplannen of een afslanking van uw activiteiten, diversificatie, en meer. Ook het moment waarop een medewerker in dienst treedt, beïnvloedt zijn of haar jaarkost.
 • Geplande vervangingen (bijvoorbeeld bevallingsverlof), tijdskrediet en omschakelingen naar andere werkregimes

Tip: wist u dat u bij Securex gebruik kunt maken van een HR-dashboard waarin u uw verloning kunt vergelijken met uw sector? Gratis vanaf vijf werknemers, dus ga er meteen mee aan de slag.

Voorbeelden

Loonkostenberekening: voorbeelden

Graag meteen aan de slag met de berekening van uw loonkosten? Met onze calculator berekent u de loonkost voor een eerste aanwerving en voor de verdere uitbreiding van uw personeelsbestand met meerdere werknemers. De individuele situatie van elke werknemer is uiteraard verschillend, maar met onze calculator krijgt u alvast een goed idee.

Op zoek naar bijkomende info met uitgewerkte voorbeelden? Lees meer informatie over een eerste medewerker aanwerven of download het gratis ebook over de kost van een eerste aanwerving.

Tip: op de website ikwilaanwerven.be van de Rijskdienst voor Sociale Zekerheid vindt u ook enkele uitgewerkte loonkostsimulaties.

Loonkosten besparen

Hoe bezuinigen op loonkosten?

Of u nu met u bedrijf voor uitzonderlijke uitdagingen staat of eenvoudigweg een gezonde balans wilt aanhouden: het optimaliseren van uw loonkosten is altijd een goed idee. De fiscus voorziet geregeld steunmaatregelen en aftrekposten om uw loonkostenlast te verlichten en zo de tewerkstellingsgraad in ons land te verhogen. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Extralegale voordelen
  Die zijn vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen en drukken zo uw loonkosten. Met onze tien tips voor extralegale voordelen krijgt u alvast inspiratie.
 • Werkgelegenheidssteun
  Dankzij aanwervingspremies of verminderingen van de sociale bijdragen haalt u de te betalen brutoverloning als werkgever naar beneden. Er bestaan zowel regionale als federale maatregelen, waarin we u graag wegwijs maken
 • Alternatieve verloning
  Verlonen en belonen kan ook buiten het loonstrookje om. Op onze overzichtspagina over alternatief verlonen hebben we alle informatie voor u verzameld.
Uw eerste werknemer

Extra ondersteuning voor startende werkgevers

De overheid geeft beginnende werkgevers een duwtje in de rug. Zo geniet u bijvoorbeeld een levenslange vrijstelling op uw patronale bijdragen, en van een tijdelijke fiscale vrijstelling op uw aanwerving. U moet een deel van de bedragen die u inhoudt op het loon van uw werknemers (de zogenaamde bedrijfsvoorheffing) niet doorstorten aan de FOD Financiën. Een gelijkaardige vrijstelling bestaat ook voor nacht- en ploegenarbeid.

Meer weten over uw eerste aanwerving?

Slim aan de slag met uw loonkosten? Ontdek alle details van uw loonkost met poweHR reporting