Menu
Duurzame mobiliteit

Bedrijfswagens: zo werkt het

Alles over bedrijfswagens: aftrekbaarheid, kosten & VAA

Bedrijfswagens zijn populair bij werkgevers en werknemers, maar liggen wel onder vuur. Hoe beslist u of u een bedrijfswagen aanbiedt als deel van het loonpakket? En welk type wagen? U vindt hier de voor- en nadelen van een bedrijfswagen op een rij én enkele andere mogelijkheden voor de mobiliteit van uw werknemers.

Krijg advies over mobiliteit
Voordelen

Voordelen van een bedrijfswagen

Ondanks hervormingen die het wagenpark richting groenere wagens stuurt, blijft een bedrijfswagen een interessante manier om medewerkers te verlonen.

Meer te weten komen over het opzetten van een mobiliteitsbeleid? Neem deel aan het gratis webinar.

 
Voordelen voor de werknemer Het belangrijkste voordeel van een bedrijfswagen als deel van het loon voor uw werknemer, zijn de kosten die hij of zij bespaart:
 
  • Hoeft zelf geen auto aan te kopen
  • Meestal ook een tankkaart
  • Geen kopzorgen omtrent onderhoud, reparaties en verzekering
  • Privégebruik in ruil voor een belasting (voordeel van alle aard)
Voordelen voor de werkgever De voordelen voor u als werkgever zijn:


 
  • Een bedrijfswagen is een stuk voordeliger dan een bruto loonsverhoging
  • De kosten voor de wagen (lease of aankoop) zijn fiscaal aftrekbaar, net zoals bijkomende autokosten (denk aan onderhoud, verzekeringen en brandstof voor uw wagenpark.)
Formule

Bedrijfswagen leasen of kopen

De bedrijfswagen is een van de meest gekende extralegale voordelen, maar wat is voor u nu het interessantst? Een bedrijfswagen kopen of leasen?
 

Bedrijfswagen kopen

Bij het kopen van een bedrijfswagen, bent u meteen de eigenaar. De auto komt bij u op de balans te staan en u schrijft de aankoopsom tegen een gekozen termijn jaarlijks af. Wilt u al sneller afstand doen van de wagen, is de opbrengst rechtstreeks voor u.
Het grote nadeel is dat u meteen de volle som betaalt, wat voor uw cashflow een uitdaging kan zijn en meteen de reden is waarom leasingopties zo populair zijn.

Tip: Interestkosten zijn 100% aftrekbaar, mocht u de wagen via een lening aankopen.
 

Bedrijfswagen leasen

Via een lease wordt u op vlak van gebruik wel de eigenaar van een wagen, in ruil voor een maandelijks bedrag gedurende de looptijd van de lease, maar blijft de leasingmaatschappij de juridische eigenaar.

U koopt de auto feitelijk op krediet, zodat u meer financiële ademruimte heeft om ondertussen andere investeringen te doen. Een bijkomend voordeel: de leasingmaatschappij regelt de administratie, verzekeringen en voorziet meestal ook opties zoals onderhoud en pechverhelping. Dat bespaart u veel kopzorgen.

Het grootste nadeel is dat u op het einde van de rit, zoals bij de meeste kredietvormen, meer betaalt dan als u de auto zelf aankocht.

Vragen hierover? Bekijk samen met Securex hoe u deze optie het best in uw bedrijf invoert, bijvoorbeeld via een cafetariaplan.
 

Bedrijfswagen financieren met een loonruil

Indien uw werknemers heel graag een wagen willen, kunt u als werkgever voorstellen om dit in ruil voor een vermindering van het brutoloon of de eindejaarspremie te doen, bijvoorbeeld in het kader van een cafetariaplan.

Er zijn wel een paar voorwaarden: het baremaloon moet gerespecteerd blijven en het is ook niet in elke sector of bij ieder bedrijf mogelijk.

Wenst u meer informatie over een loonruil of het invoeren van een bedrijfswagen? Onze experten kijken wat mogelijk is en zoeken samen met u de juiste oplossing.

  Contacteer ons
Voordeel van alle aard

Bedrijfswagen als voordeel van alle aard (VAA)

Een bedrijfswagen wordt meestal ook door uw werknemer in zijn of haar privétijd gebruikt. Een buschauffeur die bijvoorbeeld met een bus rijdt, haalt daar privé geen voordeel uit, waardoor de bus dan ook niet telt als bedrijfswagen.

Omdat een bedrijfswagen een vorm van verloning is, wordt dat door de overheid belast via het voordeel van alle aard (VAA). Dit VAA is onderworpen aan bedrijfsvoorheffing, wat inhoudt dat de waarde van het voordeel boven op de bezoldigingen wordt meegenomen volgens de gebruikelijke schalen van bedrijfsvoorheffing.

Dat gaat via een forfaitair voordeel. De berekening van het forfaitair voordeel voor bedrijfswagens neemt de cataloguswaarde, de ingebouwde degressiviteit op basis van de leeftijd van de wagen en de CO2-uitstoot in acht.
 

Groene bedrijfswagens: de toekomst

De overheid verschuift het fiscaal voordeel steeds meer naar duurzame mobiliteitsoplossingen, maar groene bedrijfswagens vallen hier ook onder.
Om later niet uit de boot te vallen, is het nu al slim om te kiezen voor een groener wagenpark. De hoogste belastingaftrek krijgt u immers met elektrische wagens, gevolgd door wagens met een lage CO2-uitstoot.
Als u alle kosten (zoals aankoop en verbruik) in rekening neemt, over een termijn van 5 jaar, blijkt een dure elektrische auto uiteindelijk toch voordeliger te zijn: bekijk de vergelijking tussen een Mercedes C-klasse en een Tesla Model 3.
 

Tankkaart van het bedrijf

Als u ook een tankkaart van het bedrijf aanbiedt, haalt uw werknemer daar ook een voordeel uit. Het VAA van een tankkaart wordt echter niet apart berekend, maar gaat mee in dezelfde VAA-vaststelling als de bedrijfswagen.

 
Kies u het best een bedrijfswagen of loon? Krijg advies van onze experts
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Zet in op duurzame mobiliteit binnen uw organisatie

Jaar na jaar worden de files langer en ook telewerken wordt steeds belangrijker. Dat zorgt ervoor dat een bedrijfswagen niet altijd de beste oplossing is voor de verplaatsingen van uw werknemers. Nadenken over duurzame of zachte mobiliteit is daarom meer dan ooit de moeite. En er zijn ondertussen al heel wat interessante en voordelige opties.

Alles over duurzame mobiliteit
Mobiliteitsbudget: wat is het en hoe berekent u het?

Als onderdeel van de aanpak om het Belgische verkeer duurzamer te maken, voerde de overheid het mobiliteitsbudget in. In het kort: het mobiliteitsbudget laat werknemers toe om een bedrijfswagen in te ruilen voor een milieuvriendelijke optie, zoals een meer ecologische wagen en/of (een pakket van) alternatieve vervoersoplossingen. Hier ontdekt u er alles over.

Leer er meer over
Bedrijfsfiets voor werkgevers: fietslease, fietsvergoeding & meer

Bedrijfswagens leasen werkgevers vaak, maar wist u dat uw werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Werkgevers bieden steeds vaker naast het bestaande verloningspakket ook bedrijfsfietsen aan. Ook werknemers zijn vragende partij. Zo vermijden ze file, bewegen ze meer en verplaatsen ze zich duurzamer. Hier ontdekt u alle mogelijkheden van bedrijfsfietsen.

Ontdek de voordelen en formules