Login
Blog Werkgevers

Uw werknemers prikkelen met opleidingen, dat loont!

Werkgevers | 11 september 2020 | Geschreven door Els Vanderhaegen

“Ik ben het wat uit het oog verloren, maar je moet nog vijf dagen opleiding volgen dit jaar. Is er iets dat je zou willen bijleren”? Deze vraag stellen veel leidinggevenden aan hun teamleden, wanneer het einde van het jaar stilaan in zicht komt. Terwijl voor sommige bedrijven levenslang leren de norm is... is dat nog niet voor iedereen het geval.

Uw werknemers prikkelen met opleidingen, dat loont!
Maar goed ook, want er zijn 5 overtuigende redenen om te investeren in opleidingen voor uw medewerkers!
 

1. Levenslang leren is van levensbelang

Blijven leren is niet alleen een zaak van nieuwsgierigheid, maar ook noodzakelijk voor de uitdagingen die elk bedrijf tegenkomt. Achter het buzzword digitale transformatie gaan razendsnelle evoluties schuil. Wie daar strategisch op inzet, kan een serieuze concurrentievoorsprong nemen. Denk aan 3D-printing in de bouwsector, digitale pashokjes in de retail, inspecties met drones op industriële sites, …

Door actief opleidingen te organiseren voor uw personeel, blijven uw werknemers op de hoogte van de laatste evoluties in hun beroep. Soms gaat het zelfs om complete transformaties van het beroep, en wordt bijleren een zaak van levensbelang.
 
Leestip: Digital transformation. Bereid je organisatie voor op de toekomst, J. Caudron & D. Van Peteghem

2. Opleidingen zijn wettelijk verplicht

Werknemers blijven opleiden is niet enkel een noodzaak, zéker in tijden van digitalisering, maar ook een wettelijke plicht. Werkgevers moeten immers 2 à 5 opleidingsdagen op jaarbasis toekennen per werknemer. Het exacte aantal dagen hangt af van uw sector.
 
Tipontdek hier hoeveel opleidingsdagen er minimaal opgelegd zijn in uw sector.
3. Het opleidingsfonds voor uw sector springt bijDe opleidingsbehoeften van bedrijven verschillen naargelang de sector. Daarom zijn er de sectorale opleidingsfondsen, die volop inzetten op toekomstgerichte opleidingen binnen een specifieke sector. Diezelfde fondsen helpen werkgevers ook om knelpuntberoepen beter in te vullen.

Wanneer uw werknemers een opleiding volgen via uw sectoraal opleidingsfonds, kunt u doorgaans een korting krijgen. Een groot deel van de opleidingen zijn zelfs gratis.

 
Tip: neem nu een kijkje op de website van uw opleidingsfonds.
4. Twee vormingsdagen per maand voor economisch werkloze bediendenKunt u vanaf 1 september 2020 geen beroep meer doen op de soepele regeling ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (COVID-19)’? Dan kunt u misschien wel terugvallen op de nieuwe regeling ‘economische werkloosheid (COVID-19)’, die openstaat van 1/9/2020 tot en met 31/12/2020.
In dat laatste geval bent u verplicht – althans voor uw bedienden – om twee vormingsdagen per maand te voorzien. Ook hier kan uw sectoraal opleidingsfonds mogelijk bijspringen.

 
5. Betaald educatief verlof, Vlaams opleidingsverlof, loopbaanchequesOok uw werknemers kunnen het initiatief nemen om zich bij te scholen. De overheid geeft hen twee grote stimulansen om hun loopbaan in eigen handen te nemen.

Ten eerste is er het Vlaams opleidingsverlof (VOV), de opvolger van het betaald educatief verlof. Het VOV geeft werknemers in het Vlaams Gewest het recht om tot 125 uur per jaar betaald afwezig te zijn, wanneer zij een arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding volgen. Het gaat om vormingen die inspelen op nieuwe trends op de arbeidsmarkt, of op digitale en andere toekomstgerichte competenties.

Misschien heeft uw werknemer zelfs de klik verloren met zijn of haar huidige job. Hij of zij kan dan loopbaanbegeleiding volgen bij een erkend loopbaancentrum. Via het systeem van loopbaancheques komt de overheid tussen in de kost van die begeleiding.

 
Tip: Geef de carière van uw medewerker een nieuwe boost met loopbaanbegeleiding, en, wilt u als ondernemer groeien, maak dan gebruik van een business coach.

Ontdek onze opleidingen

Ontwikkel de competenties van uw medewerkers met ons aanbod in opleidingen in HR, Health & Safety, Leadership... 

Al onze opleidingen
Ontdek onze opleidingen