Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

7 onmisbare stappen bij een Belgische aanwerving

Heeft u als buitenlands bedrijf een medewerker aangeworven die in België zal werken? Dan moet u er eerst voor zorgen dat alle wettelijke verplichtingen in orde zijn. Welke zijn dit?

Laatst bijgewerkt op 2 september 2020 door Ju Tung Chiu

Heeft u een persoon aangeworven die in België woont en ook voornamelijk in België zal werken? Dan zullen de Belgische regels van toepassing zijn. Sociale zekerheid en belastingen zullen in België berekend, aangegeven en betaald moeten worden.

Voor u deze werknemer laat starten in België, moet u er natuurlijk wel voor zorgen dat alle wettelijke zaken in orde zijn. Welke zijn dit zoal?

1. Registratie van uw firma in België

Dit is een zeer belangrijke stap. U moet uw onderneming inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zo krijgt u een ondernemingsnummer dat u op alle officiële handelsdocumenten moet vermelden.

2. Een geldig Belgisch arbeidscontract

Als de werknemer in België woont en werkt, is het steeds aangeraden om een Belgisch contract af te sluiten omdat u de publieke regels van het Belgisch arbeidsrecht zult moeten opvolgen. Het gaat bijvoorbeeld over: arbeidstijd, proefperiode, opzegperiodes, vakantie en dergelijke.

Het laat toe om geen interpretaties te hebben of om verschillende wetgevingen te mengen met elkaar, wat uiteraard duidelijkheid schept voor alle partijen.

3. Een arbeidsongevallenverzekering afsluiten

De kosten bij een arbeidsongeval kunnen wel eens hoog oplopen. In België worden deze kosten niet gedekt door de algemene sociale zekerheid. Daarom dient u deze verzekering afzonderlijk af te sluiten zodat uw werknemer vanaf dag 1 verzekerd is voor ongevallen die gebeuren op de werkvloer of op weg ernaartoe.

4. Een RSZ-nummer aanvragen

Zodat u gekend bent bij de sociale-zekerheidsinstanties in België.

5. Een aansluiting bij een sociaal secretariaat

Het Sociaal secretariaat is de partij die uw salarisadministratie maandelijks verzorgt en de juiste berekeningen en aangiftes doet naar de overheid toe. Tevens helpen ze met payroll en HR- gerelateerde vragen.

6. Een aansluiting bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk

Als werkgever moet u zich aansluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming. En u wilt dat uw medewerkers gezond blijven en in een veilige werkomgeving vertoeven. Door het welzijn op de werkvloer te verhogen  zijn uw medewerkers maximaal inzetbaar en dragen ze bij aan uw bedrijfsdoelstellingen.

7. Een arbeidsreglement opstellen

Het arbeidsreglement is een verplicht document in België waarin de regels binnen een bedrijf worden vastgelegd. Het is een praktische vertaling van de afspraken die in de arbeidsovereenkomst staan. Concreet gaat het dan om regels met betrekking tot ziekte en verlof bijvoorbeeld, of hoe de werkschema’s eruitzien. Ook vindt men hierin heel wat  wettelijke informatie zoals de wettelijke opzegperiodes.

SECUREX Be.lance, your guide for employment in Belgium

Wilt u uw bedrijfsactiviteiten uitbreiden naar België en gaat u personeel tewerkstellen? Met Be.lance regelen wij alle administratieve verplichtingen rond de opstart van uw Belgische tak en verzorgen uw internationaal HR-management.

Wilt u meteen aan de slag met Be.Lance? Krijg advies.

Ju Tung Chiu
Customer Service Manager

Ju Tung werkt sinds 2015 bij Securex. Ze heeft 6 jaar in het internationale segment gewerkt als Business Manager Be.lance. Ze hielp tal van Belgische bedrijven met hun buitenlandse missies en buitenlandse bedrijven bij hun eerste stappen in België.
Sinds oktober 2020 is Yu Tung Manager van het Service Center bedrijfsleiders in Vlaanderen. Een dienst die gecentraliseerd is rond de bedrijfsleiders, om hen een unieke dienstverlening te geven en hen te helpen met een goede aanpak van hun sociale bijdrages en hun loon. Daarnaast adviseert deze dienst ook bedrijven in loonoptimisalitie.

“Ik doe alles graag rond eten en drinken, ik kook graag en geniet ook van een goed restaurant. Daarna ga ik graag op citytrip en wandel ook veel. Mijn favoriete stad is Hong Kong omdat er nog familie woont en ook weer voor het lekkere eten en drinken.” - Ju Tung Chiu

Ju.Tung.Chiu@securex.eu
Wilt u meteen aan de slag?

Wenst u meer informatie of wenst u van start te gaan met een eerste werknemer in België?

Dit zou je ook kunnen interesseren