Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Een succesvolle ondernemer staat nooit alleen

Het maakt niet uit welk type bedrijf je opricht: het belangrijkste is dat je jou laat omringen door de juisten mensen. Er bestaan heel wat voorbeelden van beroemde succesverhalen, maar achter die grote namen schuilen vaak onmisbare medewerkers.

Geplaatst op 26 februari 2020
Ons dossier 'Uw eerste werknemer aanwerven'

Starten met een eigen zaak is een hele uitdaging. Tijdens de allereerste momenten staat de ondernemer vaak nog alleen met zijn idee, zijn motivatie en zijn moed om zich in het grote avontuur te storten. Maar een ondernemer die dat avontuur helemaal alleen tot een goed einde brengt, bestaat niet. Integendeel zelfs.

Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga samen...
Afrikaanse gezegde

Alle grote voorbeelden van succesvolle ondernemingen zijn het resultaat van echt teamwork. Wie bijvoorbeeld aan Microsoft denkt, denkt ook meteen aan Bill Gates. Maar veel mensen vergeten dat hij zonder zijn kompaan Tim Allen nergens was geraakt. Hetzelfde geldt voor Apple. Steve Jobs is wellicht de grootste visionair op het vlak van nieuwe technologieën, maar als hij zich niet had laten omringen door de pragmatische Steve Wozniak en Ronald Wayne, zou het merk met de appel waarschijnlijk nooit de wereld hebben veroverd. Een recenter voorbeeld is Mark Zuckerberg van Facebook. Zonder zijn vrienden van Harvard was zijn idee hoogstwaarschijnlijk nooit tot stand gekomen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan ...

Het belang van jouw omgeving

Ondernemen is dus in de eerste plaats je laten omringen door de juiste mensen. De mensen die het dichtst bij de succesvolle ondernemer staan, zijn familie en vrienden. Je ouders, partner, kinderen, vrienden en kennissen en een al dan niet uitgebreid netwerk zorgen ervoor dat je er niet alleen voor staat. Alle hulp, hoe klein ook, is welkom bij de oprichting van je eigen bedrijf.

Ook je toekomstige vennoten, collega's en medewerkers vormen je entourage. Het is cruciaal dat je jou laat omringen door de juiste mensen om je project vorm te geven en te doen groeien. Geef daarbij de voorkeur aan mensen met dezelfde visie die hun competenties met het nodige enthousiasme voor je willen inzetten. Zorg ervoor dat je ook op moeilijkere momenten bij deze mensen terecht kunt.

Specialisten met een luisterend oor

De mensen uit je directe omgeving zijn cruciaal. Daarnaast is het echter ook belangrijk dat je een beroep doet op een aantal specialisten wanneer je jouw bedrijf opstart. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat of jurist die contracten of algemene verkoopvoorwaarden kan opstellen, een boekhouder of fiscalist die je kan helpen bij jouw boekhouding, een specialist in hr en administratie om je bij te staan bij de dagelijkse werking van jouw bedrijf (ook al is het nog erg klein) of een verzekeringsmakelaar die je beschermt tegen de risico's waar je misschien als starter niet meteen aan had gedacht.

Probeer ook niet té veel mensen in te schakelen en win zo kostbare tijd bij de oprichting van je bedrijf. Een sociaal secretariaat zoals Securex is dan ook de gedroomde partner voor je project.  Securex geeft jouw activiteit een echte boost door je alle taken die voor jou als ondernemer tijdrovend kunnen zijn, uit handen te nemen. Het secretariaat heeft bovendien de nodige juridische expertise in huis over thema's waar de ondernemer niet meteen zijn weg in vindt. Los van je activiteitensector of de grootte van jouw bedrijf biedt Securex je juridische ondersteuning en hr-diensten, maar ook heel wat informatie en tips die je als ondernemer kunnen helpen om jouw droom waar te maken.

Alles weten over je eerste aanwerving

Hoe rekruteren? Wat zijn je verplichtingen? Mis onze e-books niet! Zo heb je alle nodige informatie in handen.
 

Dit zou je ook kunnen interesseren