Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Corona-stress of corona-veerkracht?

Een collega stuurde me  dit WhatsApp berichtje: “Hier megadruk. Snap niet dat al die mensen spreken over rusten en vertragen”. Diezelfde dag, in de krant: “Stresstest voor gezinnen”.

Voor andere mensen zijn het dan weer zorgen over gezondheid, of over de financiële consequenties van deze epidemie. En dan is er nog de hoge druk bij eenieder die nu in de frontlinie zorg draagt voor anderen. Een mens zou er oorlogstaal van gaan gebruiken. Corona geeft stress, zoveel is zeker.

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2020 door Sofie Lameire

Zorg dat je hoofd niet in lockdown gaat

Het is alsof ons brein constant in staat van paraatheid is om het gevaar op tijd te detecteren, te vermijden of te slim af te zijn. En dat is niet geheel onlogisch natuurlijk. Evolutionair gezien is het belangrijker om te overleven dan om te genieten, gelukkig te zijn, plezier te hebben, geïnspireerd te worden,…. .

Alleen, als die stress lang aanhoudt, dan gaat ons hoofd in een lockdown. We denken niet meer helder, zien meer problemen dan oplossingen en onze emoties geraken uit balans. Dat heeft impact op onze gezondheid, onze omgeving en ons werk lijdt er onder.  Bij langdurige stress schakelen we dus beter over op een ander systeem. Meer dan ooit is het essentieel om te investeren in uw veerkracht.

Kies voor veerkracht

Extra spanning voelen in deze periode is normaal. Met bewuste zorg en aandacht hoeft dit echter niet uit de hand te lopen.

Aandacht voor emoties

Praat over je gevoelens en bezorgdheden met anderen. Je staat er niet alleen voor. Vraag ook aan je collega’s hoe het met hen gaat. Zeker als mensen van thuis uit werken. We kunnen de stresssignalen dan moeilijker detecteren. Het is aangewezen hier actief naar te vragen. Lukt het? Zit je met vragen? Welke oplossingen zoek je?

Aandacht voor ontspanning

Neem voldoende beweging en zoek de buitenlucht op. Las prikkelarme (schermvrije) momenten in en beperk het aantal keer dat je het nieuws checkt. Maak plaats voor humor. Er komen zoveel feel-good stoffen vrij als we lachen, en die kunnen we goed gebruiken. Zorg zeker voor voldoende slaap.

Aandacht voor ademhaling

Ook een ademhalingsoefening doet wonderen. Gewoon een aantal keer rustig en heel bewust in- en uitademen. Of doe een begeleide oefening via een van de vele gratis apps (Insight Timer, Cardiac Coherence Free, Kardia, Headspace…).

Aandacht voor structuur

Misschien merk je het ook. Dat je geleidelijk georganiseerd geraakt in deze nieuwe situatie. Blijf je werk goed plannen en organiseren. Hou dezelfde vertrouwde structuur in je dagen. Werk je momenteel van thuis uit? Bekijk dan zeker onze praktische tips om thuiswerk een pak aangenamer te maken.

Aandacht voor wat goed gaat

Collateral beauty. Een prachtig woord om aan te geven dat er in elke moeilijk situatie ook positieve zaken ontstaan. Wat heb je al zien openbloeien ondanks én dankzij corona?

Wees een voorbeeld voor collega’s en huisgenoten en focus ook op wat wel goed gaat. Praat erover, vraag ernaar. Wat was een fijn moment vandaag? Waar ben je tevreden over? Wat ging goed?

Aandacht voor feiten

Wees alert voor rampdenken en piekeren. Stel jezelf de vraag: is dit een feit of een veronderstelling, een gedachte? Laat los wat je niet kunt beïnvloeden en steek je energie in wat je wel kunt beïnvloeden.

Aandacht voor verbinding

Mensen zijn sociale wezens. We hebben het nodig om te voelen dat we deel uitmaken van een groep. Er zijn vele manieren om die verbinding nu in stand te houden. Verschillende digitale platforms laten toe om met collega’s, familie, vrienden, … in contact te blijven. Kijk op welke manier je nu iets kunt betekenen voor anderen: hulp aanbieden, eens extra contact opnemen, wat vaker een compliment geven, …Blijf vriendelijk en mild voor anderen. Iedereen doet wat hij kan.

Tips voor werkgevers

Je doet ongetwijfeld al heel wat inspanningen om in deze periode je mensen door het woelige water te leiden. Probeerde je dit al?

  • Je staat wellicht zelf onder grote druk. Pas bovenstaande tips dus zeker ook toe op jezelf.
  • Wees je bewust van de extra stress die deze coronacrisis met zich meebrengt voor je medewerkers. Toon begrip en maak het bespreekbaar.
  • Je besteedt best nog meer zorg aan heldere communicatie bij het uitleggen van nieuwe procedures, tools, verwachtingen,… Een gespannen brein is iets minder snel weg met nieuwe informatie.
  • Toon je waardering voor de geleverde inspanningen van jouw medewerkers.
  • Sociale steun is een gekende buffer voor spanningsklachten. Je kunt voor de thuiswerkers investeren in gemeenschappelijk overleg via een online platform en waardering tonen voor initiatieven die opborrelen bij collega’s: een dagelijks quizmoment van 5 minuten, een virtuele afterwork op vrijdagavond,…
  • In deze flyer vind je aanvullende aanbevelingen voor het goed organiseren van thuiswerk.

Laten we zorg dragen voor onszelf en voor elkaar. En kiezen voor veerkracht!

Sofie Lameire
Senior Consultant Psychosociaal Welzijn

Sofie werkt sedert 2000 als psycholoog in het domein van welzijn op het werk. Ze zet graag haar schouders onder projecten waar mensen en organisaties gaan van floreren. De afgelopen jaren specialiseerde ze zich in het verhogen van veerkracht en stress- en burnoutpreventie. Ze adviseert dagelijks organisaties en hun werknemers in hoe ze hierin kunnen groeien.

Dit zou je ook kunnen interesseren