Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Ben je klaar voor thuiswerk?

"Bedrijven moeten maximaal inzetten op telewerk voor alle functies waarbij dit mogelijk is, zonder enige uitzonderingen". Als antwoord op de genomen maatregelen van vorige week, hebben al heel wat bedrijven de stap gezet naar telewerken. Vanaf morgen zullen ook de meest weerspannige bedrijven de sprong wagen... omdat het moet.

Maar hoe kun je thuiswerken aansturen als je geen tijd heeft om je voor te bereiden?

Laatst bijgewerkt op 18 maart 2020 door Sarah De Vos

Hier een paar tips voor werkgevers en werknemers.

Voor de werkgever

  • Ga het gesprek aan met je medewerker, luister naar wat de specifieke noden en omstandigheden zijn. De ene collega heeft nood aan structuur en strikte afbakening van de werktijd, de andere fluctueert makkelijk tussen werk en privé.
  • Gun je werknemers vertrouwen en autonomie. Laat hen verantwoordelijkheid opnemen en bijvoorbeeld tips delen met collega’s.
  • Communiceer je verwachtingen en maak afspraken:
    • wanneer is bereikbaarheid noodzakelijk, nuttig of onnodig? Hou er ook rekening mee dat sommige van je collega’s kinderen rondom hun hebben, wees hier dus flexibel in.
    • welke communicatiekanalen worden voor welk type boodschap gebruikt?
  • Schakel voldoende contactmomenten in met het team via conference calls of Skype.
  • Focus op outputmanagement: moedig werknemers aan resultaten te communiceren.

Voor de werknemer

Creëer een aparte werkplek in huis

Installeer je op een geschikte plaats, goed verlicht, met een comfortabele stoel en ver van ruimtes in het huis waar huisgenoten over en weer lopen. 

Maak een duidelijk planning op

Terwijl sommigen er helemaal geen moeite mee hebben om van thuis uit te werken, kan het voor anderen een grote bron van afleiding betekenen. Het is belangrijk om voor jezelf te beslissen in welke mate je nood hebt aan een concrete planning en takenlijst. Ken jezelf en bereid je voor al naargelang je daar zelf nood aan hebt.

Plan een pauze in!

Plan elke 45 minuten een digiloze, prikkelarme breinpauze in. Eet een stuk fruit, maak een tekening, sla een praatje, staar naar buiten, luister muziek, neem een koffiepauze, mediteer of… doe niks.

Maak afspraken met gezinsleden en huisgenoten

Licht je gezinsleden of huisgenoten in over je situatie en maak indien nodig concrete afspraken. Heb je een belangrijke online vergadering? Waarschuw hun hier dan voor en vraag hen om u zeker niet te storen.

En nog een goed advies!

Trek na het ontbijt andere kleren aan en vermijd om in pyjama aan de slag te gaan. Dezelfde rituelen volgen als wanneer je naar kantoor vertrekt bevordert jouw arbeidsingesteldheid.

Veel succes aan iedereen.

In onze volgende blog geven we nog meer tips!

Sarah De Vos
Ergocoach en Health Coach Vitality

Sarah De Vos werkt als Ergocoach en Health Coach Vitality. Ze geeft in bedrijven individuele coachings en interactieve workshops in groep die gericht zijn op de inzetbaarheid van medewerkers, door in te spelen op de fysieke en mentale gezondheid. Sarah heeft een passie voor gezond leven en is zowel in haar job als daarbuiten enthousiast om info te vergaren en te delen rond voeding, beweging, slaap, stress, gedragsverandering etc. Ze houdt van sporten in de natuur, hot yoga, gezond eten, lezen, reizen en lachen!

Dit zou je ook kunnen interesseren