Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

7 tips voor bewust digiconsumeren in coronatijden

Voor heel wat werkende Belgen is het alle hens aan dek in deze uitzonderlijke periode. Zit je thuis of op het werk (mits social distance) aan je scherm gekluisterd? Besef je pas ’s avonds bij het afsluiten van je computer hoeveel spanning je in jouw hoofd en lichaam hebt opgebouwd?

Laatst bijgewerkt op 23 maart 2020 door Sarah De Vos

Nu het fysieke contact zo goed als wegvalt, neemt online het helemaal over, niet alleen om te werken, ook om te communiceren, te ontspannen, op de hoogte te blijven. We klikken van de ene Skype meeting naar de andere, volgen online yogales, facetimen met familieleden, checken koortsachtig elke nieuwsupdate. Daardoor gunnen we ons brein geen minuut rust. Dit is nefast voor onze concentratie, productiviteit en efficiëntie. En niet te vergeten voor ons welzijn.

Bewust digiconsumeren

Hoog tijd dus om te digidetoxen! Te wat? Bewust om te gaan met je digitale media zodat je minder stress ervaart, beter kan focussen en minder uitputting voelt. Niet zozeer digiminderen dus, maar bewust digiconsumeren.

Dit geldt niet uitsluitend voor de beeldschermwerker maar voor eenieder die op de ene of de andere manier digitaal geconnecteerd is (lees: zo goed als iedereen). Evenmin beperkt het zich tot de kantooruren.

7 eenvoudige tips om je op weg te helpen:

Tip 1 - Bepaal je prioriteiten

Stel de juiste prioriteiten in de stroom van to do’s en informatie die op je afkomt. Prioriteiten brengen je dichter bij jouw doel. Definieer enerzijds de urgentie en anderzijds de belangrijkheid.

Wat belangrijk en urgent is, veroorzaakt meestal stress. Probeer dus na het blussen van deze brandjes proactief te werken op wat belangrijk en niet urgent is. Hier ligt de basis voor succes. Urgente, niet belangrijke taken zou je moeten weigeren, delegeren, vermijden of afhandelen na belangrijke taken. Niet urgent en niet belangrijk? Elimineren.

Tip 2 - Onderscheid olifanten van konijnen

De olifant staat voor de belangrijke taak die je hebt, de kern van je job. Konijnen zijn de bijkomstige taken en vragen die op je afkomen.

Bepaal eerst je olifant (het ‘lastige’ maar wel belangrijke werk) en focus je hierop tot een vastgelegd tijdstip. Sluit je af voor rondhuppelende konijntjes, die pak je daarna aan, ook tijdens een afgelijnd tijdsblok. Door je dag te starten met de olifant teer je de rest van de dag op enthousiasme en voldoening.

Tip 3 - Deconnecteer & Delete

Continu verbonden zijn is een utopie. Het menselijk brein kan zich hooguit een 45-tal minuten aansluitend concentreren. Daarna is het toe aan rust. Plan dus digiloze, prikkelarme breinpauzes. Eet een stuk fruit, maak een tekening, sla een praatje, staar naar buiten, luister muziek, neem een koffiepauze, mediteer of… doe niks.

Neem je deze breinrust niet, dan eist het brein deze pauze wel op en daalt je productiviteit. Efficiënter werken, betekent dus bewust ontkoppelen én af en toe zelfs deleten.

  • Deconnecteer van internet wanneer mogelijk.
  • Schakel pop-ups uit.
  • Beperk jezelf tot 1 communicatiemiddel per taak. Behandel je mails? Schakel alle andere documenten of applicaties uit. Ga je in gesprek? Schakel je smartphone uit. Telefoneer je? Klap dan je laptop dicht.
  • Durf overbodige programma’s, apps en connecties op je smartphone of computer deleten

Tip 4 - Monotask

Ook multitasken in een illusie. Ons brein is niet in staat meerdere taken gelijktijdig aan te pakken. Denken we te multitasken, dan doen we eigenlijk aan serial tasken, wisselen tussen meerdere taken. Resultaat? Een grotere foutenlast, informatie-, energie- en tijdverlies.

Werk dus één taak tegelijk af en richt je aandacht er 100% op. Verdeel je werk in tijdsblokken waarin je jezelf ongestoord met één taak bezighoudt. Groepeer taken samen die met elkaar te maken hebben, of kleine taakjes die niet met elkaar verbonden zijn. Resultaat? Hogere productiviteit en een beter humeur.

Tip 5 - Stem je agenda af op jouw aandachtscyclus

Heb je er al eens bij stilgestaan wanneer je aandacht piekt? Of je een ochtend- of avondtype bent?

Stem jouw agenda af op je natuurlijke aandachtcyclus:

  • Aandachts- en tijdsintensieve taken (olifanten) doe je tijdens je piekmomenten.
  • Brainstormen of vergaderen (konijnen) doe je beter als je natuurlijke aandacht piek wat lager ligt.

Communiceer je manier van werken. Waarom bijvoorbeeld geen in-the-officebericht via jouw signature wanneer je moeilijk bereikbaar bent. Of een in-the-zoneboodschap waarmee je informeert dat je gefocust werkt en dus minder of niet bereikbaar bent.

Tip 6 - Kies een geschikte ringtone

Kies op je smartphone een ringtone die jou rustig maakt. Personaliseer ook je ringtones zodat je meteen kan besluiten of je jouw activiteiten onderbreekt voor een telefoongesprek.

Rinkelt of trilt je smartphone niet en grijp je ernaar uit verveling? Wacht 5 seconden en bedenk 3 goed redenen om je te connecteren.

Tip 7 - Bouw je dag af

Bereid je lichaam en brein voor op je nachtrust. De officiële aanbeveling is geen schermtijd meer 2u voor het slapengaan. Blauw licht van tablets, smartphones en computers houden je wakker en het gebruik van deze toestellen activeert je brein. Zet een blauwlichtfilter en gebruik uw smartphone niet als wekker. Of helemaal spannend: introduceer een schermloze avond.

Digidetox vertraagt je niet, het verscherpt je. Elk van deze tips verhoogt je focus, aandacht en productiviteit. Kies wat voor jou het makkelijkst toepasbaar is en boek groot resultaat met een kleine inspanning. Elk succes is een motivator voor een volgende stap. Stapsgewijs beperk je stress en win je aan energie.

Meer tips of inspiratie rond bewust digitaal gebruik vind je in:

  • www.securex.be/thuiswerk
  • Mentaal kapitaal, Elke Geeraerts
  • Digital detox, Florence Pérès
  • Ontketen je brein, Theo Compernolle
Sarah De Vos
Ergocoach en Health Coach Vitality

Sarah De Vos werkt als Ergocoach en Health Coach Vitality. Ze geeft in bedrijven individuele coachings en interactieve workshops in groep die gericht zijn op de inzetbaarheid van medewerkers, door in te spelen op de fysieke en mentale gezondheid. Sarah heeft een passie voor gezond leven en is zowel in haar job als daarbuiten enthousiast om info te vergaren en te delen rond voeding, beweging, slaap, stress, gedragsverandering etc. Ze houdt van sporten in de natuur, hot yoga, gezond eten, lezen, reizen en lachen!

Dit zou je ook kunnen interesseren