Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

5 ideeën om te snoeien in personeelskosten

En nee, ontslag is er geen van!

De coronacrisis zorgde voor een economische aardbeving. Ondernemingen zien hun omzet dalen en moeten onder meer knippen in de personeelskosten. De bekendste snoeimethode is ongetwijfeld ontslag, maar dat is een zware en dure procedure.

Laatst bijgewerkt op 18 september 2020 door Frederik Dhont

Gelukkig bestaan er ook minder drastische snoeitechnieken voor uw personeelskosten. Door “uren te ontslaan” in plaats van mensen, vermijdt u dat bekwame werknemers uw onderneming onherroepelijk verlaten. Wanneer het later weer beter gaat, kunt u opnieuw extra uren laten werken. Bovendien kan snoeien in het aantal uren soms een win-win opleveren voor beide partijen.

1. Puzzelen met overuren en 'onderuren'

Laten we beginnen met het snoeien van laaghangend fruit. In veel ondernemingen presteren werknemers overuren, waarop de werkgever een kostelijke overloontoeslag betaalt. Misschien vroeg u zich al eens af of er ook iets bestaat als “onderuren”. Wel, goed nieuws, er bestaan twee systemen! Hun namen zijn de kleine en de grote flexibiliteit. 

Via de kleine flexibiliteit kunt u werknemers wat minder laten werken in kalmere periodes, ter compensatie van de drukkere periodes waarin ze meer werken. Zolang er geen grote uitschieters zijn (lees: 2 uur meer of minder per dag, en 5 uur meer of minder per week) moet u geen overloon betalen. Wat puzzelen met de werkplanning kan u zo een structurele besparing opleveren. 

Verder bestaat er ook een grote flexibiliteit, voor ondernemingen die nood hebben aan tewerkstelling op zondag, op feestdagen, ‘s nachts of voor meer dan 9 opeenvolgende uren.  

Tip: download gratis onze brochure “Flexibel werken” en kom meer te weten over de kleine en grote flexibiliteit.

2. Minder werken, meer vrije tijd

Tijd is voor iedereen beperkt in voorraad. Dus waarom organiseert u geen rondvraag bij uw werknemers, of zij wat minder willen werken in ruil voor meer vrije tijd? 

Om de arbeidsduur te verminderen, kunt u meerdere manieren overwegen en combineren: 

  • Een deeltijds regime opnemen in de arbeidsovereenkomst (tijdelijk deeltijds of voor onbepaalde duur).
  • Tijdskrediet en ouderschapsverlof.
  • Een collectieve arbeidsduurvermindering invoeren. Hierbij daalt de werkweek tot onder de 38 uren en geniet u bovendien van een RSZ korting van €400 gedurende 4 à 16 kwartalen. 
  • Voor ondernemingen in moeilijkheden of herstructurering bestaan er specifieke maatregelen.

3. Organiseer het werk anders

Thuiswerk is niet enkel een noodoplossing voor kenniswerkers, maar kan ook voordelen hebben op langere termijn. Medewerkers die geen urenlange files moeten trotseren, winnen tijd en zijn minder gestresseerd. Dat leidt op zijn beurt tot minder ziekteverzuim.

Na het invoeren van structureel thuiswerk stelt u misschien ook vast dat u minder kantoorruimte nodig heeft? Dat betekent minder vaste kosten!

Tip: zorg voor een goede verstandhouding met uw thuiswerkend personeel, via een kader voor thuiswerk

4. Maak (verder) gebruik van tijdelijke werkloosheid

Via het systeem van tijdelijke werkloosheid bespaart u tijdelijk personeelskosten, terwijl u ondertussen naar oplossingen voor uw bedrijf en medewerkers kunt zoeken. Uiteraard moet u wel steeds kunnen verantwoorden dat er tijdelijk te weinig werk is.

Werkgevers kunnen nog tot 31 maart 2021 gebruik blijven maken van de versoepelde tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (COVID-19). Het gaat om:

  • Werkgevers die in het tweede kwartaal van 2020 voor minstens 20% van de arbeidsdagen gebruik hebben gemaakt van tijdelijke werkloosheid.
  • Werkgevers die behoren tot een uitzonderlijk zwaar getroffen sector. Kijk hier of uw sector in aanmerking komt. Opgelet, in sommige sectoren zijn slechts beperkte activiteiten erkend als zwaar getroffen.

Komt u niet in aanmerking voor de versoepelde tijdelijke werkloosheid? Dan moet u sinds 1 september 2020 terugvallen op tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen (economische werkloosheid).

5. Loonoptimalisatie loont

Van het brutoloon dat u aan uw werknemers verschuldigd bent, gaat een aanzienlijk stuk naar de Belgische schatkist. En daar houdt het niet op, want als werkgever moet u ook nog eens ‘patronale bijdragen’ ophoesten bovenop dat brutoloon.

Steeds meer werkgevers gaan daarom slim gebruik maken van maaltijdcheques, loonbonussen, warranten, en andere systemen om onnodige loonkosten uit te sparen. Lees hier de vier oplossingen die Securex voorstelt.

Tip: Als Securex-klant uw loonkost vergelijken met bedrijven in uw sector en regio? Een gedetailleerd overzicht krijgen van alle loonkosten in uw onderneming? Ontdek poweHR reporting!

Gratis webinar

Welke zijn de alternatieven voor ontslag?
Hoe werkt outplacement?

Frederik Dhont
Juridisch schrijver en spreker

Frederik is juridisch schrijver en spreker bij Securex sinds november 2019. Zijn missie? Glashelder uitleggen aan bedrijfsleiders wat de dagelijkse stroom van sociale wetten voor hen betekent. Daarvoor was hij drie jaar lang juridisch adviseur voor startende en gevestigde ondernemers.

Frederik haalde een master in de rechten aan de UGent, met een specialisatie in sociaal recht aan de Université Libre de Bruxelles. Hij voltooide ook een postgraduaat Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool.

In zijn vrije tijd is hij poppianist en speelt hij keytar in de jaren ’80 tributeband Radio Spandex.

Dit zou je ook kunnen interesseren