Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Onthuld: 4 must-haves voor een goed sociaal secretariaat

Een sociaal secretariaat is vooral interessant als het je geld en tijd bespaart

Als zaakvoerder van een klein of middelgroot bedrijf is het verstandig om je partners af en toe in vraag te stellen. Een sterk sociaal secretariaat helpt je bedrijf groeien. Alleen, doet jouw secretariaat dat wel? Lees hier de 4 must-haves die elk sociaal secretariaat moet hebben om een bedrijf optimaal te ondersteunen.

Geplaatst op 8 mei 2023

Taken van een sociaal secretariaat?

Een sociaal secretariaat is onmisbaar voor bedrijven met medewerkers. Naast de standaard administratieve taken zoals de loonberekening en de inning en storting van sociale bijdragen, betekent een écht goed sociaal secretariaat nog heel wat meer voor je bedrijf. 

Hier zijn 4 must-haves waar je best op let bij het kiezen van een sociaal secretariaat:

  1. Kennis van sociale wetgeving
  2. Betrouwbare dienstverlening
  3. Up-to-date software en technologie
  4. Goede bereikbaarheid en snelle reactietijd

Zo leert een goed sociaal secretariaat jou als werkgever van top tot teen kennen en bezorgt je op basis van een persoonlijke band advies op maat voor al je HR-uitdagingen.

Kennis van sociale wetgeving

Een goed sociaal secretariaat is altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen in de sociale wetgeving. Zo ben jij als werkgever altijd in orde met de regelgeving en maak je gebruik van alle wettelijke voordelen. 

Een voorbeeld (mei 2023): liet je sociaal secretariaat je al weten dat binnenkort de koopkrachtpremie van kracht wordt? Als werkgever kun je een netto koopkrachtpremie toekennen aan je werknemers vanaf 1 juni tot en met 31 december 2023, in de vorm van een eenmalige consumptiecheque. Alleen wacht je best tot alles volledig rond is, voordat je de premie toekent in je onderneming. Op die manier vermijd je onnodige kosten, maar geef je (als het zover is) je werknemers een leuk extraatje. 

Een sociaal secretariaat met kennis van zaken brengt je proactief op de hoogte van alle ontwikkelingen en mogelijkheden. Ook zorgt je secretariaat ervoor dat je in orde bent met alle verplichtingen als werkgever.

Tip: Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief voor werkgevers.


Betrouwbare dienstverlening

Het is belangrijk om blindelings te kunnen vertrouwen op de dienstverlening van je sociaal secretariaat. Dat je 100% zeker bent dat de loonadministratie correct en tijdig verwerkt wordt, zodat je problemen met je werknemers en de overheid vermijdt.

Wat telt?

  • Een goede samenwerking en open communicatie
  • Hands-on ondersteuning bij een controle door de overheid
  • Duidelijke antwoorden bij vragen van je personeel over hun loon, vakantieregeling of overuren

Om zorgeloos aan de groei van je bedrijf te werken, heb je een betrouwbaar sociaal secretariaat als partner aan je zijde nodig.

Up-to-date software en tools met meerwaarde

Naast expertise en een goede service, beschikt een modern sociaal secretariaat over nuttig en gebruiksvriendelijke tools. Waarom tijd verliezen met het overtypen van een Excel als je door middel van een eenvoudig platform alles in één klik doorstuurt?

Lijkt evident, maar niet alle sociaal secretariaten bieden slimme platformen en tools aan. Het grootste pijnpunt? Afzonderlijke programma’s die naast elkaar werken en niet met elkaar in contact staan. Zo mis je interessante inzichten zoals een HR-dashboard en verlies je vaak tijd omdat je bepaalde zaken dubbel moet ingeven.

Zorg er daarom voor dat je kiest voor een sociaal secretariaat dat helemaal mee is met de tijd en met jouw noden.

Ken je Officient al? Stroomlijn je personeelsadministratie en HR-processen met deze handige HR-tool. Met één klik belanden al je loongegevens bij Securex, klaar voor een correcte verwerking en uitbetaling. Voeg je bij méér dan 22.000 tevreden klanten.

Goede bereikbaarheid en snelle reactietijd

Tot slot, wil je vooral bij een vraag snel een antwoord krijgen, toch? Zeker bij dringende problemen omtrent verloning of een (on)verwachte afwezigheid van een werknemer. Het beste sociaal secretariaat is het secretariaat dat altijd klaarstaat om je vragen te beantwoorden. Een snelle reactietijd en goede bereikbaarheid zijn daarbij van groot belang. 

Om het even concreet te maken: als jij belt, nemen we bij Securex op. 74 collega’s staan tussen 8-18u voor je klaar en bezorgen je voor het gros van je vragen binnen 5 minuten een antwoord. Stel ons gerust op de proef.

Legt jouw sociaal secretariaat de lat hoog genoeg?

Ontdek in 6 vragen of je tevreden bent van je HR-partner.


Conclusie

Het ligt misschien voor de hand, maar een goed sociaal secretariaat is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Van het correct en foutloos afhandelen van de administratieve taken rond loonberekening en personeelsbeleid tot het samen uitwerken van een motiverend loonbeleid of plan rond absenteïsme. Toch is dat zeker niet altijd zo. 

Kies daarom voor een sociaal secretariaat dat helemaal mee is met z’n tijd, gebruiksvriendelijke tools aanbiedt en bereikbaar is. Dan zit je echt goed.

Als HR-partner heeft Securex al deze troeven en meer. Stap voor 30/06 over

Dit zou je ook kunnen interesseren: