Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Vitaal aan de slag als zelfstandige

Als zelfstandige ben je soms meer bezig met je onderneming dan met jezelf. Vroeg of laat krijg je hiervoor de rekening gepresenteerd. Laat het zover niet komen en investeer bewust in je welzijn. Door hierop in te zetten, ga je gezonder en vitaler door het leven. Bijgevolg krijgt ook je onderneming vleugels. Een win-win.  
 

Geplaatst op 12 juni 2024

Waarom gezondheid en vitaliteit cruciaal zijn voor je zaak? 

Als zelfstandige klop je lange dagen om je bedrijf draaiende te houden. Weken van 50 uren of meer? Het zijn geen uitzonderingen. Met adrenaline als brandstof, zet je door. Maar wat als die brandstof op is? Wat als jij op bent? Je kan niet terugvallen op collega’s die tijdelijk enkele taken overnemen. Met andere woorden: zonder jou is je bedrijf niets waard. Neem dus tijdig wat gas terug en hecht voldoende aandacht aan je gezondheid.  

Gezond en vitaal zijn heeft immers directe voordelen voor jou als zelfstandige: 

  • Een goede gezondheid zorgt ervoor dat je je werk efficiënt kunt uitvoeren
  • Fit en energiek zijn maakt je productiever
  • Gezond zijn straalt positiviteit en professionaliteit uit naar je klanten
  • Minder ziek zijn betekent dat je je werk zonder onderbrekingen kunt voortzetten, wat goed is voor je motivatie en je bedrijfsresultaten

Waak over de rode zone 

Jammer genoeg merken zelfstandigen niet dat ze over hun grenzen gaan. Hoe zit dat bij jou? Slaap je nog voldoende? Hoe zit het met je work-lifebalance? Maak je voldoende tijd om te bewegen? Hoe hoog is je stressgehalte? Sta hier eens bij stil. Zo’n risicoanalyse is echt geen overbodige luxe. In veel bedrijven maakt dat een onderdeel uit van een welzijnsbeleid. Wel, pas dat principe ook toe op jouw onderneming.  

Zet wat aandachtspunten op papier. Hoe ga je vandaag om met je gezondheid en waar wil je naar toe? Een begin- en een eindpunt maakt het wat concreter. Stel haalbare doelen op. Vaak zijn het de kleine inspanningen die tot een groot resultaat leiden. Bijvoorbeeld: elke dag 10.000 stappen zetten, de tijd nemen om gezond te lunchen, relaxatieoefeningen doen … Plan deze momenten ook echt in je agenda in. Maar wees niet te streng voor jezelf. Evalueer regelmatig of dit werkt, of je er ook voldoening uithaalt.  

Verbeter de gezondheid op het werk samen met je sociale verzekeringsfonds 

Omdat het welzijn van zelfstandigen vaak over het hoofd werd gezien, lanceerde federaal minister van Zelfstandigen David Clarinval begin 2024 een actieplan ter bevordering van de mentale veerkracht op de werkvloer. In dat kader breidde ook Securex haar dienstverlening voor zelfstandigen uit met een extra luik: mentaal welzijn. Met e-learnings, infobrochures en gerichte adviesverlening bouwen we mee aan jouw gezondheid. 

Securex als rots in de branding

Voel je dat het allemaal te veel wordt, grijp dan tijdig in. Weet dat Securex voor je klaar staat. Zo organiseren we gratis e-learnings rond topics als weerbaarheid. Heb je een specifieke vraag rond je mentale gezondheid? Dan kan je terecht bij een van onze gezondheidsmedewerkers. Zij staan je bij met het juiste advies of verwijzen je door naar de juiste professional. Neem zeker ook een kijkje op deze pagina over mentaal welzijn bij zelfstandigen.

Nood aan advies op maat?

Ontdek gerelateerde artikels