Login
Service Contact Lex4You
Login

Doe deze drie dingen voordat u uw boekhouder kiest

Elke freelancer heeft een boekhouder nodig. Maar hoe vindt u de juiste? Hier zijn drie tips die u kunnen helpen bij het maken van uw keuze.

Laatst bijgewerkt op 6 augustus 2020 door Jenny Bjorklof

1. Vraag aanbevelingen bij collega-freelancers

Zo vindt u boekhouders die werken voor freelancers en bekend zijn met uw sector. Voor sommige freelancers geldt het auteursrecht, anderen hebben een verschillend btw-regime, voor anderen is het dan weer mogelijk dat ze internationaal veel zakendoen. 

U kunt voor een groot accountantskantoor kiezen met veel verschillende expertises of voor een zelfstandig boekhoudkantoor gaan met één of enkele boekhouders die de boeken verzorgen. 

Er zijn voor- en nadelen aan beide, afhankelijk van uw situatie. Een groot bedrijf kan toegang hebben tot zeer specifieke informatie en kan meegroeien met uw bedrijf. Een zelfstandig boekhoudkantoor voelt waarschijnlijk persoonlijker aan.


2. Maak een afspraak met een aantal boekhouders voordat u een keuze maakt

Zo kunt u prijzen en benaderingen vergelijken. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt en vertrouwen hebt in de persoon die voor uw financiën zorgt. Fouten of niets doen kunnen u veel geld kosten. 

Als u persoonlijke ontmoetingen met uw boekhouder wilt, dan moet u bij uw keuze rekening houden met de locatie en nabijheid.  


3. Stel hen deze vragen:

  • Wat gaat het kosten? De prijzen kunnen variëren van 600-4500 euro, afhankelijk van uw bedrijfsvorm, btw-status, het bedrag van uitgaven en facturen, advies, belastingaangiftes, digitale tools, toepassing van auteursrecht, enz. 
  • Als uw budget beperkt is, kijk dan of er gegevens zijn die u zelf kunt invoeren om de prijs te verlagen.
  • Gebruiken ze digitale tools, zo ja, welke? Wat moet u zelf doen? Hoe?  
  • Geven ze ook proactief financieel advies of doen ze alleen maar administratie en boekhouding? 
  • Wat is hun favoriete communicatiestijl? Hoe lang moet u wachten op antwoorden op uw vragen? Mag u spontaan bellen? Kunt u beter een afspraak maken, of is e-mail het beste? 
  • Hebben ze ervaring met uw situatie?
  • Wordt u op de hoogte gehouden van relevante belastingwijzigingen? 


Hopelijk helpt dit artikel u om de boekhouder te kiezen die het beste bij u past en u kan helpen bij het beheer en de groei van uw freelance bedrijf.


Iedereen die een eigen bedrijf opstart, wordt naast de boekhouding ook geconfronteerd met allerlei uitdagingen en vragen over sociale status, bezoldiging, ziekte, kosten, enz.

Start to Freelance by Securex kan al uw vragen beantwoorden en u ondersteunen in het hele proces.

Boek een videochat voor meer informatie
Jenny Bjorklof

Ik ben een ‘super-connector’. Ik hou ervan  de juiste mensen en de juiste kennis te verbinden  om zo mensen vooruit te helpen. Ik ben de community manager van de snel groeiende Facebookgroep Freelancers in België 

Ik ben ook erg actief op LinkedIn en ik bied trainingen aan om dit netwerk optimaal te gebruiken.

Oorspronkelijk kom ik uit  Finland, maar meer dan 10 jaar geleden verhuisde ik naar Gent.

Dit zou u ook kunnen interesseren