Menu
Blog Werkgevers

Welke professionals kunnen mij helpen om sneller aan te werven?

Werkgevers | 01 april 2020

Een aanwerving kost tijd, en net dat is voor u wellicht een schaars goed. Gelukkig kunnen verschillende professionals u helpen bij uw keuzes en het proces op die manier vereenvoudigen.

Ons dossier 'Eerste werknemer'
Welke professionals kunnen mij helpen om sneller aan te werven?
Een eerste werknemer in dienst nemen, is momenteel goedkoper. U geniet immers een levenslange vrijstelling van de patronale RSZ-bijdragen. Wacht echter niet te lang, want deze maatregel geldt slechts tot 31 december 2021. Feit is wel dat een aanwerving tijd kost, zeker als u doordacht te werk wilt gaan.

Daarom is het een goed idee om u te laten bijstaan. Zelfs grote ondernemingen roepen tenslotte hulp in om talent op te sporen. Een echte headhunter hebt u uiteraard niet nodig – en bovendien lenen uw middelen zich daar waarschijnlijk niet toe – maar ook andere professionals kunnen erg nuttig zijn.
 
Contactpunten om het pad te effenenHeel wat zelfstandigen deinzen ervoor terug om werknemers aan te werven omwille van de kosten die hiermee gepaard gaan. Maar wist u dat er zowel op federaal als op regionaal niveau verschillende aanwervingspremies bestaan? Het gaat daarbij om premies die op een bepaald doelpubliek gericht zijn, zoals de ondersteuningsmaatregel voor de eerste aanwerving, maar ook om sectorale premies.

Het is een uitgebreid aanbod dat soms ietwat ingewikkeld lijkt. In Brussel helpt de dienst 1819 u om duidelijkheid te scheppen. Dat kan online, maar ook telefonisch of zelfs op afspraak. In Vlaanderen is dat het telefoonnummer 0800 20 555 of bezoek de VLAIO-website. In Wallonië is dat 1890.
 
Onderschat de kracht van uw netwerk nietBent u op zoek naar die ene witte raaf? Zoek het niet te ver. Stagiairs, leergasten, vroegere werknemers, ... De professionals uit uw sector kennen ongetwijfeld mensen waarvan het profiel beantwoordt aan uw verwachtingen. Begin uw zoektocht dus bij de mensen die u kent, want niets kan een goede aanbeveling evenaren.
 

"Mensen beïnvloeden mensen. Niets beïnvloedt mensen meer dan een aanbeveling van een vertrouwde vriend."
Mark Zuckerberg

De klassieke kanalen om kandidaten te vindenVolstaat uw eigen netwerk niet, verruim dan uw cirkel. Ook al is er aan sommige beroepen een tekort, er zijn altijd werkzoekenden en soms zelfs personen met een job die openstaan voor een interessante vacature. Aarzel dus niet om de hulp in te roepen van diensten voor arbeidsbemiddeling zoals Actiris in Brussel, VDAB in Vlaanderen of Forem in Wallonië. Of om de advertenties te raadplegen die gepubliceerd worden op gespecialiseerde sites. U kunt zo in contact komen met werknemers die voldoen aan uw criteria.
 
TIP: Bent u niet op zoek naar een ervaren medewerker en verkiest u een interne opleiding van uw nieuwe kracht? Vergeet dan niet om ook de scholen en opleidingscentra te contacteren. Wie weet kunnen zij u een van hun pas afgestudeerden of gecertificeerden aanbevelen.

Uw sociaal secretariaat: de alles-in-één-formuleVoelt u zich een wat overweldigd? Dan kunt u zich aansluiten bij een sociaal secretariaat. 9 op de 10 ondernemers gingen u daarin voor en kunnen rekenen op een uitgebreide dienstverlening, waaronder hulp bij rekrutering.

Maar ook bij de berekening van de loonkost, de naleving van uw juridische verplichtingen, de samenstelling van het salarispakket, de opstelling van de arbeidsovereenkomst, ... Uw persoonlijke adviseur loodst u door het hele proces. Belangrijkste troef: zijn of haar grondige kennis van uw dossier en uw bedrijf maakt van hem of haar de meest aangewezen persoon om aan uw noden te beantwoorden. Vandaag, maar ook in de toekomst ...

 

Bereken de loonkost van uw eerste werknemer

Dankzij onze berekeningstool kunt u snel de loonkost van uw eerste werknemer inschatten.

Gebruik onze berekeningstool
Bereken de loonkost van uw eerste werknemer
Dit zou u ook kunnen interesseren: