Een eerste werknemer in dienst nemen, is goedkoper. Je geniet een levenslange vrijstelling van de patronale RSZ-bijdragen. Feit is wel dat een aanwerving tijd kost, zeker als je doordacht te werk wilt gaan.
Daarom is het een goed idee om je te laten bijstaan. Zelfs grote ondernemingen roepen tenslotte hulp in om talent op te sporen. Een echte headhunter heb je uiteraard niet nodig – en bovendien lenen jouw middelen zich daar waarschijnlijk niet toe – maar ook andere professionals kunnen erg nuttig zijn.
Contactpunten om het pad te effenen
Heel wat zelfstandigen deinzen ervoor terug om werknemers aan te werven omwille van de kosten die hiermee gepaard gaan. Maar wist je dat er zowel op federaal als op regionaal niveau verschillende aanwervingspremies bestaan? Het gaat daarbij om premies die op een bepaald doelpubliek gericht zijn, zoals de ondersteuningsmaatregel voor de eerste aanwerving, maar ook om sectorale premies.
Het is een uitgebreid aanbod dat soms ietwat ingewikkeld lijkt. In Brussel helpt de dienst 1819 jou om duidelijkheid te scheppen. Dat kan online, maar ook telefonisch of zelfs op afspraak. In Vlaanderen is dat het telefoonnummer 0800 20 555 of bezoek de VLAIO-website. In Wallonië is dat 1890.
Onderschat de kracht van je netwerk niet
Ben je op zoek naar die ene witte raaf? Zoek het niet te ver. Stagiairs, leergasten, vroegere werknemers, ... De professionals uit je sector kennen ongetwijfeld mensen waarvan het profiel beantwoordt aan uw verwachtingen. Begin je zoektocht dus bij de mensen die je kent, want niets kan een goede aanbeveling evenaren.
De klassieke kanalen om kandidaten te vinden
Volstaat je eigen netwerk niet, verruim dan jouw cirkel. Ook al is er aan sommige beroepen een tekort, er zijn altijd werkzoekenden en soms zelfs personen met een job die openstaan voor een interessante vacature. Aarzel dus niet om de hulp in te roepen van diensten voor arbeidsbemiddeling zoals Actiris in Brussel, VDAB in Vlaanderen of Forem in Wallonië. Of om de advertenties te raadplegen die gepubliceerd worden op gespecialiseerde sites. Je kunt zo in contact komen met werknemers die voldoen aan jouw criteria.
TIP: Ben je niet op zoek naar een ervaren medewerker en verkies je een interne opleiding van je nieuwe kracht? Vergeet dan niet om ook de scholen en opleidingscentra te contacteren. Wie weet kunnen zij jou een van hun pas afgestudeerden of gecertificeerden aanbevelen.
Je sociaal secretariaat: de alles-in-één-formule
Voel je je een wat overweldigd? Dan kun je je aansluiten bij een sociaal secretariaat. 9 op de 10 ondernemers gingen je daarin voor en kunnen rekenen op een uitgebreide dienstverlening, waaronder hulp bij rekrutering.
Maar ook bij de berekening van de loonkost, de naleving van je juridische verplichtingen, de samenstelling van het salarispakket, de opstelling van de arbeidsovereenkomst, ... Je persoonlijke adviseur loodst je door het hele proces. Belangrijkste troef: zijn of haar grondige kennis van jouw dossier en je bedrijf maakt van hem of haar de meest aangewezen persoon om aan je noden te beantwoorden. Vandaag, maar ook in de toekomst ...