Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Een voordelig dubbelleven als student-zelfstandige – 5 weetjes

‘Ervaring is belangrijker dan een diploma’, hoor ik steeds meer. Daar klopt wel iets van. Een droomcarrière opbouwen vraagt, net als hoge examenpunten halen, wat doorzetting en liefde voor het vak. Een zaak opstarten tijdens uw studies is daarom echt geen gek idee. Zo heeft u bij het afstuderen niet alleen een diploma en bakken ervaring in handen, maar wie weet ook uw eerste job.

Laatst bijgewerkt op 17 november 2020 door Frederik Dhont

Zeg nu zelf, wat is er leuker en spannender dan uw eigen baas worden? De studententijd is eigenlijk de ideale periode om te proeven van het ondernemersleven. Hogescholen en universiteiten ondersteunen volop de projecten van hun jonge ondernemers. En de overheid voegt daar met het statuut ‘student-zelfstandige’ nog sociale en fiscale voordelen aan toe.


1. Betaal minder of geen sociale bijdragen

Een zelfstandige heeft geen baas die voor hem/haar sociale bijdragen betaalt, maar moet zelf een stuk van de inkomsten opzijzetten. Maar als student met een zelfstandigenstatuut krijgt u een voorkeursbehandeling. U betaalt geen of minder sociale bijdragen, afhankelijk van hoe hoog uw netto belastbaar jaarinkomen is. Dat is uw omzet als zelfstandige, verminderd met de kosten die u maakt om uw beroep te kunnen uitoefenen.

€ 6.996,88 of minder
geen sociale bijdragen
Tussen € 6.996,88 en € 13.993,78
een verminderde bijdrage op het inkomen vanaf € 6.996,88
 € 13.993,78 of meer
dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep

(de bedragen zijn van toepassing voor 2020)


Weet u nog niet hoeveel u zult verdienen? Dan betaalt u drie jaar lang dezelfde voorlopige bijdragen als een zelfstandige in bijberoep, oftewel € 82,59 per kwartaal. Als nadien blijkt dat u geen sociale bijdragen moest betalen, dan krijgt u die bijdragen terug.


2. Check de leeftijd- en studievoorwaarden

Niet iedereen komt in aanmerking voor het voordeelstatuut. Naast de algemene regel dat u als zelfstandige niet voor een baas mag werken, zijn er ook voorwaarden omtrent uw leeftijd en studies:

  1. U bent tussen 18 en 25 jaar;
  2. U bent ingeschreven voor minstens 17 lesuren/week of 27 studiepunten/studiejaar;
  3. U bent aanwezig bij de lessen en examens (enkel wie een speciale erkenning als student-ondernemer kreeg van de universiteit/hogeschool, moet dit niet bewijzen);
  4. Uw onderwijsinstelling en diploma zijn erkend in België.

Stopt u met studeren, gaat u in loondienst werken, of wijzigt er iets anders aan uw situatie? Geef dat dan meteen door aan uw Sociaal Verzekeringsfonds, want zij berekenen uw sociale bijdragen.

Girl visiting Eiffeltower

U kunt ook student-zelfstandige blijven tijdens uw Erasmus.


3. Behoud kinderbijslag voor uw ouders

Blijven uw inkomsten als student-zelfstandige beperkt? Dan moeten uw ouders niet vrezen, zij behouden de kinderbijslag. Als voltijdse student blijft u immers recht geven op kinderbijslag in deze gevallen:

  • U betaalt geen bijdragen (zie hoger): u blijft recht geven op kinderbijslag, zonder meer.
  • U betaalt een verminderde bijdrage: u blijft recht geven op kinderbijslag, maar moet bij het kinderbijslagfonds wel op erewoord verklaren dat u minder dan 240 uur per kwartaal werkt. In de zomervakantie mag u onbeperkt werken, zolang u daarna uw studies voortzet.

Heeft u vragen over kinderbijslag? De experts van Infino (het kinderbijslagfonds van Acerta en Securex) staan voor u klaar.


4. Start uw zaak op via het ondernemingsloket

Als student-zelfstandige moet u zich net als andere zelfstandigen inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en aansluiten bij een Sociaal Verzekeringsfonds. Een ondernemingsloket kan beide stappen voor u regelen. Dat kan trouwens ook online.

Vul het speciale formulier in van uw sociaal verzekeringsfonds, om het statuut student-zelfstandige aan te vragen*. Hierin verklaart u ook dat u aanwezig zult zijn bij de lessen en examens. Stuur uw Sociaal Verzekeringsfonds ook zo snel mogelijk een attest van inschrijving in uw onderwijsinstelling op. Hieruit blijkt onder meer of de overheid uw opleiding erkent.

Students studying together.

Veel grote bedrijven begonnen ooit op kot.

Uw statuut blijft trouwens automatisch doorlopen voor de volgende school- of academiejaren. Wel moet u elk jaar de nodige documenten bezorgen aan uw Sociaal Verzekeringsfonds. Dient u die niet tijdig in, dan verliest u alsnog het statuut voor het betrokken schooljaar en zal u dat jaar sociale bijdragen betalen als zelfstandige in hoofdberoep.

* Indien u uw aansluiting bij het Sociaal Verzekeringsfonds van Securex in orde bracht (via onze website of ondernemingsloket), dient u geen apart aanvraagformulier meer in te vullen.


5. Let op bij wijzigingen of stopzetting

Vanaf 1 oktober van het jaar waarin u 25 jaar wordt, eindigt uw voordeelstatuut als student-zelfstandige. Uw statuut verandert dan vanaf het vierde kwartaal normaal in dat van hoofdberoep, tenzij u vanaf dan bijvoorbeeld halftijds als loontrekkende werkt. Breng in dat geval tijdig uw Sociaal Verzekeringsfonds op de hoogte van uw loontrekkende activiteit.

Stopt u vroeger dan gepland met uw opleiding? Dan wordt u al zelfstandige in hoofdberoep vanaf dag 1 van het lopende kwartaal.
Wilt u geen (student-)zelfstandige meer zijn? Geef dat dan snel door aan uw sociaal verzekeringsfonds.

Klaar voor een dubbelleven als student én ondernemer?

Start nu op via Ik Start Mijn Zaak
Frederik Dhont
Juridisch schrijver en spreker

Frederik is juridisch schrijver en spreker bij Securex sinds november 2019. Zijn missie? Glashelder uitleggen aan bedrijfsleiders wat de dagelijkse stroom van sociale wetten voor hen betekent. Daarvoor was hij drie jaar lang juridisch adviseur voor startende en gevestigde ondernemers.

Frederik haalde een master in de rechten aan de UGent, met een specialisatie in sociaal recht aan de Université Libre de Bruxelles. Hij voltooide ook een postgraduaat Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool.

In zijn vrije tijd is hij poppianist en speelt hij keytar in de jaren ’80 tributeband Radio Spandex.

Dit zou u ook kunnen interesseren