Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Alles weten over de RIZIV-premie in 5 stappen

Iedereen weet het: als zelfstandige zal uw wettelijk pensioen allerminst volstaan om u een comfortabel leven te verzekeren eens u met pensioen bent. De oplossing: voor uzelf een aanvullend pensioen opbouwen dankzij de RIZIV-premie.

Laatst bijgewerkt op 27 februari 2019 door Patricia de Nobrega

Goed nieuws:

Voor bepaalde vrije beroepen, biedt het RIZIV een premie aan om dit aanvullend pensioen samen te stellen.

Een RIZIV-premie, wat houdt dit nu in feite in? 

1. De RIZIV-premie, voor wie?

U bent kinesist, logopedist, tandarts, verpleegkundige, arts of apotheker? Dan is dit artikel voor u bestemd: het RIZIV kent u een jaarlijks bedrag toe, voor zover u geconventioneerd bent.
Dankzij deze premie kunt u:

  • Voor uzelf een aanvullend pensioen opbouwen;
  • Uzelf een gewaarborgd inkomen verzekeren in geval van arbeidsongeschiktheid tijdens uw carrière;
  • Een overlijdenskapitaal voor uw gezin verzekeren.

2. Hoeveel bedraagt de premie?

Het RIZIV stelt jaarlijks het premiebedrag vast, rekening houdend met meerdere factoren. Dit bedrag schommelt afhankelijk van het beroep. Het kan ook verschillen in functie van de diverse prestaties.

Iets te ingewikkeld voor u? Klik hier om een overzicht te krijgen van de laatste jaar toegekende bedragen die vorig jaar toegekend werden.

Bent u arts of tandarts, dan staat deze informatie nog niet vermeld op onze site, want het RIZIV heeft die informatie nog niet ter beschikking gesteld. 

3. Hoe dit voordeel aanvragen?

Toegegeven: een premie aanvragen gaat gepaard met diverse administratieve taken. Niemand doet dit echt graag, maar gelukkig is het sop de kool zeker waard!
Hierna de 3 te volgen stappen:

  1. Uw RIZIV-premie aanvragen via een te downloaden document
  2. Het document aan uw – toekomstige – verzekeraar sturen
  3. Het ingevulde document aan het RIZIV terugzenden 

Zoals u ziet, is dit echt niet zo moeilijk!
Wilt u graag meer details? Die kunnen we u hier meegeven.

Opgelet: de documenten moeten verplicht teruggestuurd worden vóór bepaalde data:

  • op 31/03/2019 voor de kinesisten, logopedisten, apothekers en verpleegkundigen
  • op 30/06/2019 (datum nog te bevestigen) voor de artsen en tandartsen

4. Wanneer gaat u dit bedrag ontvangen?

Het bedrag wordt rechtstreeks aan uw verzekeraar gestort.

De datum van uitbetaling wordt vastgesteld door het RIZIV maar de betaling gebeurt algemeen gesproken in de maand januari van het jaar dat op uw contract volgt.

5. Moet u de aanvraag elk jaar herhalen?

Het antwoord luidt ja. 

Dit kan best vervelend lijken, heel zeker. Maar anderzijds stelt u dit ook in staat ieder jaar uw nieuwe premie te beleggen aan de best mogelijke tarieven. Denk eraan, dit kan een groot verschil uitmaken voor uw pensioen!

De RIZIV-premies hebben nu geen geheimen meer voor u. Heeft u zin om van dit aanvullend pensioen te genieten? Wacht niet langer en vraag als de bliksem uw premie aan.

Patricia de Nobrega
Segment Manager Partners

Als Segment Manager voor Partners bij de Marketing, is Patricia verantwoordelijk voor het promoten van Securex Partners. Maar niet om het even hoe: door te vertrekken vanuit de partners en hun behoeften en de integratie van nieuwe technologieën. De Marketing wereld is in volle evolutie. Ook de wereld van de partners. De digitalisering wijzigt het gedrag en de gewoonten van iedereen. Dit impliceert veel veranderingen in de manier waarop we communiceren en werken. De digitalisering zal het mogelijk maken onze Partners nog beter te bedienen. En voor onze Partners, om hun klanten beter te bedienen. In het verleden heeft Patricia al heel wat functies binnen Marketing bekleed, voornamelijk in de telecoms en verzekeringen sectoren. Haar ervaring komt haar van pas om de meest innovatieve oplossingen te vinden in de wereld van de Partners die permanent evolueert. Als volbloed Marketeer streeft Patricia een voor haar essentieel doel na: de klantenervaring verbeteren en dus ook die van onze Partners, om op de behoeften in te spelen en hierop te anticiperen. Een tevreden Partner is immers een Partner die vertrouwen heeft in Securex.

Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag verder

Dit zou u ook kunnen interesseren: