Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

5 tips voor een succesvolle start als kersverse werkgever

U overweegt om personeel in dienst te nemen, en dus de sprong te wagen van zelfstandige naar werkgever? Starten met werknemers roept heel wat vragen op want voor het eerst aanwerven is een grote stap. Hieronder vindt u alvast enkele nuttige tips waarmee u aan de slag kan gaan

Geplaatst op 24 juli 2019
Ons dossier 'Uw eerste werknemer aanwerven'

1. Stilstaan bij de financiële staat van uw onderneming

Heeft u al gekeken naar de financiële gezondheid van uw onderneming? Dat is zeer belangrijk om in te schatten hoeveel budget er besteed kan worden aan een aanwerving. Bent u niet zeker? Spreek erover met uw boekhouder of financieel adviseur.

2. Talentenjacht in kaart brengen

U zou graag meteen in de zoektocht willen vliegen. Voor u zich stort op de zoektocht naar nieuw talent zorgt u best voor een goede voorbereiding. Een duidelijke functiebeschrijving opmaken zal u helpen om vervolgens een realistische vacature op te stellen. Zo gaat u via verschillende kanalen (vacaturesites, social media, scholen, enz..) op zoek naar de geknipte werknemer.

3. Selectiegesprek voorbereiden

Een goed interview met een kandidaat vraagt een goede voorbereiding. Bedenk naast de klassiekers ook wat creatieve vragen. Pols bijvoorbeeld naar uitdagingen in vorige functies of projecten. Ook hobby’s kunnen inzicht geven in de persoonlijkheid van de sollicitant. Onthoud ook dat een dialoog aangenamer is voor de kandidaat dan een monoloog.

4. Een gepast onthaal voorzien

De talentenjacht was succesvol en u heeft een werknemer aangenomen. Zaak afgerond, denkt u. Niets is minder waar. Zorg zeker ook voor een warm onthaal van uw kersverse medewerker. En voorzie de nodige kantoorbenodigdheden (bureau, computer, …) zodat de werknemer zich snel thuis voelt. Maak ook een planning voor de eerste werkdag: rondleiding van het kantoor, ontmoeting met de collega’s, uitleg over het bedrijf, enz. Nu kan de nieuwkomer zorgeloos aan de slag.

5. Geniet van fiscale voordelen

Werkgever worden is fiscaal interessant. Want dankzij de maatregelen van de overheid voor eerste werknemers en de bijhorende verlaging van de loonkosten geniet u van heel wat voordelen. U betaalt bijvoorbeeld geen patronale basisbijdrage voor uw eerste teamlid. Daarnaast is er een RSZ-vermindering voor uw 2e tot 6e werknemers, en 20% korting op de bedrijfsvoorheffing. Dat is mooi meegenomen, toch?

Eerste aanwerving stap voor stap

Ontdek in deze 5 video’s hoe stap voor stap personeel aannemen en maak van je eerste aanwerving een succes!

Dit zou u ook kunnen interesseren: