Wat is een doelgroepvermindering?
De doelgroepverminderingen zijn een reeks kortingen op bijdragen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) waarmee de overheid aanwervingen van medewerkers uit bepaalde doelgroepen stimuleert. Het gaat om jongeren, ouderen, mensen met een arbeidsbeperking, mentoren en langdurig werkzoekenden.
Welke werknemers komen in aanmerking voor een doelgroepvermindering?
Er bestaan dus redelijk wat kortingen of andere gunstmaatregelen, afhankelijk van je sector of de soort aanwerving.
Een overzicht:
Doelgroepvermindering eerste aanwervingen
Nam je een eerste medewerker in dienst, dan geniet je voor die werknemer een onbeperkte vrijstelling van sociale bijdragen. Ook voor de volgende vijf nieuwe medewerkers zijn er doelgroepverminderingen, maar die zijn wel beperkt in de tijd.
Korting eerste aanwerving
Een medewerker aanwerven is een grote stap voor ondernemers. Om dit te stimuleren, voorziet de overheid de doelgroepvermindering eerste aanwerving. Daardoor betaal je voor die eerste werknemer levenslang geen patronale basisbijdrage.
Concreet betekent dat een korting van 25% op uw maandelijkse werkgeverskosten.
Korting tweede werknemer
Voor een tweede werknemer geniet je dertien kwartalen van een korting via de RSZ-vermindering. De korting bedraagt in totaal 13.750 euro maar wordt verdeeld over de dertien kwartalen:
- 1.550 euro gedurende vijf kwartalen
- 1.050 euro gedurende vier kwartalen
- 450 euro gedurende de volgende vier kwartalen
Je hebt een referteperiode van twintig kwartalen om de verminderingen toe te passen. Het startmoment is het kwartaal van indienstname.
Bijkomende voorwaarde: in elk kwartaal waarin de werkgever theoretisch recht heeft op de doelgroepvermindering voor een tweede aanwerving moeten er minstens 2 werknemers in dienst zijn. Hetzelfde geldt voor de derde, vierde, vijfde en zesde aanwerving.
Korting derde tot zesde werknemer
Gelijkaardig aan de korting voor de tweede werknemer, geniet je voor een derde tot zesde werknemer van een RSZ-vermindering van 11.250 euro:
- 1.050 euro gedurende negen kwartalen
- 450 euro gedurende vier kwartalen.
Je hebt een referteperiode van twintig kwartalen om de verminderingen toe te passen. Het startmoment is het kwartaal van indienstname.
Vermindering niet gelinkt aan een specifieke werknemer
De doelgroepvermindering is niet gebonden aan een bepaalde werknemer. Dat betekent dat je als werkgever elk kwartaal opnieuw kiest voor welke werknemer je de doelgroepvermindering wil toepassen. Zo kan je de meest voordelige keuze maken. Nog beter: Securex koppelt dit elk kwartaal automatisch aan de werknemers die het meeste voordeel opleveren.
De werknemer die oorspronkelijk het recht opende, hoeft zelfs niet meer in dienst te zijn.
Voorbeeld: je wierf in januari 2018 een eerste werknemer aan. Deze werknemer opent het recht op de vrijstelling van de patronale basisbijdragen. Door een snelle groei heeft u in 2025 al 200 werknemers in dienst. De eerste werknemer, aangeworven in 2018, is echter niet meer in dienst. Toch heb je nog steeds recht op de vrijstelling van de patronale basisbijdragen en dit voor onbepaalde duur.
Overzicht van de voordelen voor aanwervingen
Werknemers | Voordelen toegekend per kwartaal |
Eerste werknemer |
|
Tweede werknemer |
|
Derde, vierde, vijfde of zesde werknemer |
|
Andere doelgroepverminderingen
Naast de meest gekende kortingen voor je eerste tot zesde aanwerving, bestaan er nog andere verminderingen.
Doelgroepvermindering in de horeca
Heb je een horecazaak, dan kan je beroep doen op een doelgroepvermindering voor vijf vaste, voltijdse medewerkers.
Doelgroepvermindering horeca:
- € 800 per kwartaal als je werknemer jonger is dan 26 jaar, € 500 per kwartaal indien ouder
- Onbeperkt in tijd, maar enkel van toepassing op vaste medewerkers
Je vaste medewerker moet een uurrooster hebben dat gemiddeld 38 uur per week bedraagt. Je kan de vermindering dus niet toepassen op extra’s, flexijob-werknemers, deeltijdse werknemers en uitzendkrachten.
Extra voorwaarden:
- Actief zijn in de horeca (PC 302)
- Maximaal 49 werknemers in dienst hebben
- Het volledige kwartaal werken met een geregistreerd kassasysteem (GKS) en daarin ook de aanwezigheid van medewerkers bijhouden. Met uitzondering van extra’s en flexi-jobbers.
Persoonsgebonden doelgroepverminderingen
De overheid probeert iedereen aan werk te helpen, daarom bestaan er maatregelen om mensen die soms moeite hebben om aangeworven te worden dat duwtje in de rug te geven:
- Jongeren
- In Vlaanderen kan je voor de aanwerving van laag- of middengeschoolde jongeren een RSZ-korting bekomen
- In Wallonië bestaat er de ‘impuls Jonge werknemers < 25 jaar’
- In Brussel, Phoenix.brussels & Activa.brussels
- Oudere werknemers, maar de regelgeving verschilt wel van gewest tot gewest. Dus bekijk wat van toepassing is in het gewest waar je werkzaam bent:
- Mentors: medewerkers die stagiairs begeleiden of opleidingen op de werkvloer voorzien
- Langdurige werkzoekenden
- De leeftijd en periode van inactiviteit bepaalt hoeveel steun je precies ontvangt