Login
Service Contact Lex4You
Login

Flexi-job: voordelige tijdelijke tewerkstelling

Alles wat je moet weten over flexi-jobs

Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling waarbij een gepensioneerde of een werknemer die minstens 4/5 werkt bij één of meerdere andere werkgevers, aan zeer gunstige voorwaarden kan bijverdienen in de door de wet bepaalde sectoren.

Een flexi-job inzetten?

Contacteer ons

Wat is een flexi-job?

Via het systeem van flexi-jobs kunnen werknemers die minstens 4/5 werken en gepensioneerden een centje bijverdienen.

Voor jou als werkgever bestaat het voordeel er in dat je op een flexibele manier personeel kan tewerkstellen. Een flexi-job werknemer maakt geen deel uit van je vast personeel, maar wordt opgeroepen om bijvoorbeeld te werken op piekdagen of voor de uitvoering van uitzonderlijk werk.

Zo is het mogelijk om een flexi-jobber bijvoorbeeld elke zaterdag te laten werken, indien je op zaterdagen extra personeel kan gebruiken. De arbeidsovereenkomst kan opgemaakt worden voor bepaalde duur of voor een bepaald werk, kan voltijds of deeltijds zijn, met een vast of variabel rooster. Maar kan nooit van onbepaalde duur zijn.

Bovendien kan jouw flexi-jobber ook steeds zelf beslissen of die jouw oproep beantwoordt of niet.

Voordelen van een flexi-job

Hoewel er een aantal wijzigingen zijn vanaf 1/1/2024 blijft de flexi-job zowel voor de werkgever, als voor de werknemer een interessant statuut:

  • De flexi-jobber betaalt geen belastingen voor zover zij een bepaalde grens niet overschrijden (Werknemers die bij een andere werkgever als flexi-jobber werken, mogen vanaf 2024 nog maximaal 12.000 euro op jaarbasis onbelast bijverdienen. Voor het gedeelte erboven wordt de fiscale vrijstelling afgeschaft.) of sociale bijdragen op de extra inkomsten: het brutoloon is dus het nettoloon.
  • De werknemer bouwt als een gewone werknemer sociale rechten op: de prestaties tellen mee als arbeidsprestaties voor de werkloosheidsverzekering, voor het rust- en overlevingspensioen, voor de opbouw van vakantierechten,...

Als werkgever betaal je vanaf 01/01/2024 een patronale bijdrage van 28 procent (in plaats van 25) werkgeversbijdragen op het loon van een flexi-jobber.

Flexi-jobs inzetten: sectoren

Een flexi-job is enkel mogelijk in enkele specifieke sectoren. Vanaf 2024 kan je in veel meer sectoren beroep doen op flexi-jobs.

Klik hier voor een recent overzicht van de sectoren waarin je een flexi-jobber kan inzetten.

Voorwaarden voor het inzetten van een flexi-job

Naast de beperking op vlak van sectoren, kan je ook niet zomaar iedereen een flexi-job laten uitvoeren. De flexi medewerker moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is jouw taak als werkgever om dit te controleren.

In het kort is de regel dat de medewerker al minstens 4/5 (in totaal) moet werken bij één of meerdere werkgevers of gepensioneerd is.

Opgelet:

In de nieuwe wet worden de regels over de tewerkstelling als flexi-jobber bij dezelfde werkgever verstrengd. Daarnaast mag een werknemer geen flexi-job meer uitoefenen bij een verbonden onderneming.

Bovendien mag een werknemer vanaf 2024 niet meer in hetzelfde kwartaal als flexi-jobber werken bij een werkgever waar hij met een andere arbeidsovereenkomst wordt tewerkgesteld. Dat is dus ook het geval als je werknemer bijvoorbeeld maar 50% bij jou werkt.

Er is wel een uitzondering op deze regel. Als je werknemer in het begin van een kwartaal als flexi-jobber bij jou werkt en je die nadien met een gewone arbeidsovereenkomst in dienst neemt, dan wordt dit aanvaard.

Een werknemer die vier kwartalen voor aanvang van een flexi-job 100% werkte en in het derde kwartaal voor aanvang nog maar 80% werkt, kan een bepaalde periode niet flexi-jobben. Dat is het geval in het derde en vierde kwartaal na de verlaging van de arbeidsduur.

Let op! De RSZ controleert ook de situatie in het vijfde kwartaal vóór aanvang van de flexi-job.

Controle inzetbaarheid flexi-job

Als je twijfelt of een werknemer in aanmerking komt voor een flexi-job, kan je hem of haar aanraden om contact op te nemen met de RSZ. Als je niet helemaal overtuigd bent, kan je altijd contact opnemen met je contactpersoon bij Securex voor een extra check.

Gepensioneerde medewerker als flexi-medewerker

Een tewerkstelling in een flexi-job is ook mogelijk indien de persoon die je graag wilt inschakelen met pensioen is. Daarbij gaat het om de meeste vormen van gepensioneerd zijn, behalve een overgangsuitkering.

Opgelet: bij recent gepensioneerden blijft de voorwaarde van een 4/5 tewerkstelling in referentiekwartaal T-3 ook spelen tijdens de eerste twee kwartalen van het pensioen.

Al geeft in de praktijk de RSZ een persoon die de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft, steeds de toelating om in een flexi-job te werken.

Controle RSZ bij een flexi-medewerker op pensioen

De RSZ gaat na of de persoon wel degelijk minstens 65 jaar is op het moment dat hij start met de flexi-job.

  • Als blijkt dat hij jonger is dan 65 jaar, controleert de RSZ de tewerkstellingsvoorwaarden in kwartaal T - 3.
  • Als de werknemer in kwartaal T - 3 de 80 % tewerkstelling niet bereikt, dan wordt nagegaan of hij in kwartaal T - 2 in het pensioenkadaster is opgenomen.

Vervroegd pensioen

De werknemers die van een vervroegd pensioen genieten kunnen nog belastingvrij bijverdienen via een flexi-job tot een plafond van 7.190 euro per jaar.

Gepensioneerden

Voor gepensioneerde flexi-job werknemers wijzigt er niets. Zij kunnen onbeperkt belastingvrij bijverdienen via het regime van de flexi-jobs.

Twijfel je of alles in orde is?

We controleren het voor jou.

Raamovereenkomst bij flexi-jobs

De meeste efficiënte manier om een medewerker in flexi-job aan te nemen, is éénmaal een schriftelijk raamovereenkomst op te maken, waarin je alle afspraken zet omtrent functie en basisloon. Deze overeenkomst kan je voor bepaalde of onbepaalde duur sluiten, maar moet je wel in orde brengen voor de eerste tewerkstelling.

Dankzij de raamovereenkomst is er een kader waarin je de medewerker kunt inzetten:

  • Een mondeling contract volstaat dan, al moet je iedere keer een Dimona-aangifte (Dimona FLX) doen mét aangifte van het begin- en einduur.
  • Bij een schriftelijke arbeidsovereenkomst, kan je (maximaal) voor één kwartaal een Dimona-aangifte doen, maar moet je wel begin- en einduur bijhouden. Bijvoorbeeld via een geregistreerd kassasysteem of via een dag-Dimona.

Opmerking: In tegenstelling tot een gewone arbeidsovereenkomst, houdt een raamovereenkomst geen verplichting in om de werknemer effectief in te zetten en is de werknemer ook niet verplicht om op een oproep in te gaan.

Verplichte onderdelen van een flexi-job raamovereenkomst

Wat moet je zeker vermelden:

  • De identiteit van de partijen
  • Hoeveel op voorhand je de werknemer zal oproepen en via welk communicatiemiddel je dit plant te doen (telefoon, e-mail, sms,…)
  • Een beknopte beschrijving van de uit te oefenen taken
  • Het flexi-loon

Opgelet: De functie en het loon zullen dus duidelijk in de raamovereenkomst moeten staan.

Wij raden onze klanten aan om vanaf 1 januari 2024 een nieuwe raamovereenkomst te sluiten.

Bovendien moet het minimumloon worden uitgedrukt in een uurloon, wat inhoudt dat het op maandelijkse basis vastgelegde baremieke salaris of GGMMI in uurloon moeten worden omgezet.

Sloot je geen raamovereenkomst af, of vermeldde je één van de bovenstaande zaken niet, dan kan je geen flexi-arbeidsovereenkomst afsluiten.

Tip: Hou een versie van zowel de raamovereenkomst als de flexi-jobarbeidsovereenkomst (indien je deze schriftelijk afsloot) ter plaatse bij.

Hulp nodig bij het opstellen

Wens je een model van raamovereenkomst en van een flexi-jobarbeidsovereenkomst?

Verloning bij een flexi-jobwerknemer

Minimumloon

Voor de horecasector wordt het in de wet van 16 mei 2015 voorziene flexi-minimumloon behouden.

Voor alle overige sectoren, met inbegrip van de sector van de gezondheidszorg, zal het basisflexi-loon minstens gelijk moeten zijn aan het brutobedrag van het baremieke loon dat van toepassing is voor de uitgeoefende functie. Indien er geen baremiek salaris werd vastgelegd, dan moet het minstens gelijk zijn aan het GGMMI.

De werkgever zorgt ervoor dat het toegekende flexi-uurloon minimaal het in een uurloon omgezette, op maandbasis vastgelegde baremieke loon of GGGMI is.

De Inspectiediensten zullen ter plaatse controles uitvoeren naar het minimumloon.

Maximumloon

Om te vermijden dat gespecialiseerde werknemers die een zeer hoog uurloon ontvangen een flexi-job doen, zal het flexi-loon (met inbegrip van de vergoedingen, premies en voordelen) voortaan niet meer mogen bedragen dan 150% van het minimumbasisloon van de betreffende sector dat van toepassing is voor de uitgeoefende functie of van het GGMMI.

De Inspectiediensten zullen ter plaatse controles uitvoeren naar het maximumloon.

Jaarlijks fiscaal plafond van 12.000 euro

Er wordt een jaarlijks fiscaal plafond ingesteld van 12.000 euro op inkomsten uit flexi-jobs, met een uitzondering voor gepensioneerden. Voor het gedeelte boven dit bedrag is er geen fiscale vrijstelling meer.

De RSZ onderzoekt hoe een systeem kan uitgewerkt worden dat de werknemer zal toelaten om zijn eigen situatie op te volgen.

Begin 2025 zullen de bedragen ontvangen als flexi-loon die voor de flexi-jobwerknemers in de loopbaandatabank zichtbaar zijn, gelijktijdig met de loonfiches worden geüpdatet.

Flexi-vakantiegeld

De flexi-jobwerknemer heeft ook recht op vakantiegeld. Dit bedraagt 7,67% van het flexi-loon (minimumvergoeding + andere voordelen) en moet je als werkgever uitbetalen samen met het flexi-loon.

Nog vragen over flexi-werknemers of andere vormen van tijdelijke tewerkstelling?

Ontdek gerelateerde artikels