Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Succesvol ondernemen in tien stappen

Starten als ondernemer is niet altijd even gemakkelijk en kan voor sommigen zelfs wat angst inboezemen. Toch is een succesvolle onderneming opstarten zeker niet onmogelijk. Voldoende tijd nemen om goed na te denken bij sommige stappen kan je ongetwijfeld verder helpen om van je onderneming een succes maken.

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2017 door Levie Van Laeken

Bij deze 10 tips die je op weg helpen:

1. Hou rekening met alle succesfactoren

Als ondernemer focus je jezelf misschien enkel op het leveren van een goede service aan je klanten. Dit is uiteraard ongelofelijk belangrijk, maar verlies zeker de bigger picture niet uit het oog. Denk na over je personeelsbeleid, waar je naartoe wil met je onderneming en hoe je je onderneming in de markt positioneert.

2. Zorg voor betrokken werknemers

Je werknemers kunnen het verschil maken. Ze zitten er niet enkel voor het geld. Zorg ervoor dat ze betrokken zijn bij de organisatie en dat ze autonoom kunnen werken.

3. Heb oog voor duurzaamheid

Zorg voor een goeie balans tussen people, profit en planet. Maatschappelijk verantwoorde ondernemingen  doen het financieel beter, hebben een lager verloop en minder verzuim binnen hun organisatie.

4. Rekruteer verstandig

Ga op zoek naar medewerkers die je aanvullen en aan wie je bepaalde taken kan toevertrouwen. Wanneer je alles alleen moet doen, krijg je onnodige stress en dat belemmert je professionele vooruitgang.

5. Durf beroep te doen op externen

Je hoeft zelf niet alles te kunnen of te weten. Vraag daarom tijdig raad aan externe dienstverleners en zorg voor een breed netwerk van mensen waar je steeds bij terechtkan.

6. Blijf aandachtig voor veranderingen

Zorg dat je altijd voeling behoudt met de buitenwereld en blijf kijken naar de nieuwe zaken in je markt. Doe daarom af en toe aan marktonderzoek. Ga bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij succesvolle collega’s en ga opzoek naar je verbeterpunten.

7. Bezint eer ge begint

Een goede voorbereiding is van levensbelang voor een succesvolle onderneming. Maak een financieel plan, ga na wat de specifieke uitdagingen en valkuilen zijn voor jouw onderneming en probeer een beeld te krijgen van wie je klanten zijn.

8. Onderschat de kracht van publieke instanties niet

Een goede relatie met subsidie-instanties, banken en de overheid is even belangrijk als die met je klanten.

9. Blijf leren

Er zijn zoveel onderwerpen waar je over kan blijven bijleren als ondernemer: leidinggeven, marketing, sales, financiën… Blijf jezelf zeker bijscholen door het volgen van cursussen en/of opleidingen om te kunnen blijven innoveren.

10. Denk op lange termijn

Zaken die je vandaag misschien niet nodig hebt (personeel, strategie, financieel advies…) kunnen bij een snelle groei van je onderneming al snel noodzakelijk worden. Denk daarom op tijd aan de langere termijn van je onderneming.

Levie Van Laeken
Segment Manager Ondernemers

Levie is Segment Manager voor het segment Ondernemers bij Securex. Ze is verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van al onze diensten voor ondernemers. Daarnaast is ze continu bezig met het zoeken van nieuwe manieren die het leven van onze ondernemers kunnen vergemakkelijken. Haar doel? Onze (toekomstige) ondernemers zo goed mogelijk inspireren en motiveren over het ondernemerschap en hen zo optimaal mogelijk te informeren over onze dienstverlening. Voordien was Levie aan de slag als consultant in Sales & Marketing en richtte ze zelf enkele ondernemingen in bijberoep op. Haar motto? “Dream it, wish, do it!”.