Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hoe kiest u de juiste boekhouder?

Besloot u om voortaan als zelfstandige door het leven te gaan? Dan is een goede boekhouder een must. Of bent u al wat langer ondernemer en dringt een nieuwe cijferbeheerder voor uw vennootschap zich op? Bij uw keuze voor een professionele boekhouder laat u niets aan het toeval over.

Laatst bijgewerkt op 19 juli 2018 door Ann Vanbergen

Gekwalificeerd

Uw boekhouder wordt één van uw belangrijkste vertrouwenspersonen en krijgt inzage in de kern van uw ondernemersdroom: de financiële gegevens van uw zaak. Dat vertrouwen schenkt u niet aan eender wie. Doe daarom altijd een beroep op een gekwalificeerde boekhouder.

Hebt u nog geen keuze gemaakt? Dan kan u bijvoorbeeld via www.boekhouderstotaal.be snel zien welke gekwalificeerde boekhouders in uw buurt actief zijn.

Hebt u al iemand in gedachten? Check of uw kandidaat gekwalificeerd is door na te gaan of hij lid is van een van de volgende beroepsinstituten:

De persoon met wie u aan de slag wilt, moet lid zijn van een of meerdere van deze vakorganisaties. Is hij dat niet? Dan mag hij niet werken als zelfstandig boekhouder, accountant, fiscalist, belastingconsulent of bedrijfsrevisor.

Uitgebreide selectie

Welke testen moet uw boekhouder afleggen om tot een instituut te worden toegelaten?

  • Eerst rondt hij zijn basisopleiding succesvol af (minimaal niveau Professionele Bachelor).
  • Dan legt hij een toelatingsproef af (die geldt niet voor het BIBF).
  • Daarna bewijst hij zijn praktijkkennis tijdens een stageperiode.
  • Ten slotte legt hij uitgebreide mondelinge en schriftelijke proeven af.

Bracht de kandidaat-boekhouder al die stappen tot een goed einde? Dan mag hij zich gekwalificeerd boekhouder noemen. Maar daarmee is de kous niet af. Want uw boekhouder moet vanaf dan jaarlijks bijscholing volgen. Zo wordt verzekerd dat hij altijd mee is met de nieuwste wetgeving en de recentste wijzingen.

Medewerkers onder supervisie

Wat met de medewerkers die onder supervisie werken in een boekhoudkantoor? Zij hoeven geen lid te zijn van een instituut omdat zij niet de eindverantwoordelijke zijn van hun taken. Daarvoor staat hun werkgever in.

Niet iedereen

Niet iedereen mag zich dus zomaar boekhouder noemen. Maar is uw boekhouder gekwalificeerd? Bezit hij de nodige expertise, schoolt hij zich permanent bij en draagt hij alle beroepsregels hoog in het vaandel? Dan is hij erkend lid van één van de instituten.  Vertrouw hem dan met een gerust hart uw boeken toe.

Ann Vanbergen
Oprichtster van taxxpert.be en boekhouderstotaal.be

Ann Vanbergen is de oprichtster van taxxpert.be, een platform voor boekhouders en accountants, en boekhouderstotaal.be, een website over boekhouders en accountants. Als docente aan de hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) staat ze aan de kennisbron bij de opleiding van nieuwe accountants.

Haar drijfveer? Ondernemers een beter beeld bezorgen van de wereld van de cijferberoepers en het beroep een hedendaags en positief imago aanmeten. Dat doet ze door ondernemers bij te staan in hun contacten met de boekhouder. Beide partijen efficiënt doen samenwerken aan de toekomst van een onderneming, daarvoor gaat ze elke dag opnieuw.