Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

De verschillende financieringsmethoden bij het oprichten van een startup

Ben jij van plan om een startup op te richten, maar heb je de middelen niet om dit te financieren? Wij vroegen aan Julie van TopCompare om ons enkele financieringsmethodes uit de doeken te doen, alsook hun voor-en nadelen.

Laatst bijgewerkt op 16 februari 2017 door Anais Pellard

1. Met je spaargeld

Deze manier is het eenvoudigst en het veiligst: je zal niet met schulden en lange procedures opgezadeld zitten. Als het opstarten van jouw startup toch niet uitdraait zoals verwacht, dan riskeer je wel je spaargeld te verliezen.

2. Via vrienden en/of familie

Je familie en/of vrienden kunnen je een handje helpen bij het financieren van je startup door je geld te lenen (met of zonder intresten) of door een aandeel te kopen in jouw onderneming. Een lening zal zeker van pas komen om (een deel van) het nodige bedrag te financieren. Als de financiering via aandelen gebeurd, dan zullen jouw naasten en/of familieleden mede-eigenaars worden van jouw onderneming en hebben ze recht op een deel van de toekomstige winst. Om de controle over jouw onderneming te waarborgen, is het van belang dat hun aandeel niet te groot is.

3. Via een financieringsfonds zoals Seeder Fund

Je kan beroep doen op een investeringsfonds. Dit is een fonds dat door meerdere investeerders gefinancierd en beheerd word. Hun doel? Zij willen de lancering en ontwikkeling van een project mee ondersteunen.

Misschien ken je Seeder Fund al? Dit investeringsfonds, gecreëerd door EEBIC Ventures en ondersteund door onder andere Securex, wilt 80 Belgische start-ups financieel steunen om in 2017 te kunnen starten. De eerste twee projecten die hun steun hadden zijn Itinari en ProUnity.

4. Via banken

Een onderneming financieren via een bank is de meest voorkomende financieringsvorm, maar het moeilijkste voor startups. Je moet de bank immers kunnen overtuigen dat jouw project geld zal opbrengen. De bank kan trouwens ingrijpen als bepaalde zaken niet zoals verwacht lopen en je zal dan ook hogere intresten moeten betalen. Daarentegen is het een voordeel dat de bank niet over participatierechten zal beschikken in jouw onderneming. Het is wel belangrijk om op te merken dat banken de laatste jaren in toenemende mate terughoudend zijn om leningen te verstrekken.

5. Met een persoonlijke lening

Je kan er ook voor opteren om jouw startup te financieren door middel van een persoonlijke lening bij een kredietinstelling, waarbij je jouw uitgaven niet hoeft te verantwoorden. De intrestvoeten zullen dan ook hoger liggen dan bij een normale lening, waarbij er ook beslag gelegd kan worden op jouw vermogen.

6. Via crowdfunding

Via crowdfunding kan je jouw startup laten financieren door een groep individuen of organisaties die interesse tonen voor jouw project. Het is dus van zeer groot belang om overtuigend te zijn en uw project goed te laten overkomen.

Er zijn geen minimale of maximale bedragen van toepassing per bijdrage, maar het komt erop aan om zo veel mogelijk bijdragen te verkrijgen door kapitaal van belanghebbende partijen aan te trekken om zo naambekendheid te creëren. Deze investeerders kunnen dan ook jouw klanten worden.

De investeerders ontvangen hiervoor in ruil bepaalde geschenken (cadeaubonnen, tickets voor evenementen, samples van jouw product, enz.), een bepaalde vooraf vastgelegde participatie in de winsten van jouw onderneming of een aandeel in de vorm van een dividend (zonder actieve participatie in jouw onderneming).

Het moeilijke aan deze financieringsmethode is voornamelijk het overtuigen van een groot aantal investeerders om zo de financiering van jouw project volledig rond te krijgen.

7. Via subsidies en premies

Je kan ook uitzoeken of je recht hebt om te genieten van bepaalde subsidies en premies in jouw regio. Je kan de website innoviris.be raadplegen voor subsidies in Brussel, vlaio.be voor subsidies in Vlaanderen et aidesdirectes.be voor subsidies in Wallonië.

Zoals je in dit artikel kan vaststellen: er bestaan dus tal van mogelijkheden om jouw startup te financieren, je hoeft enkel de manier te vinden die het beste aan jouw behoeften voldoet om een geslaagde onderneming op te richten. We wensen je alvast veel succes bij het realiseren van jouw project.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Securex..

Anais Pellard
Team Leader Content Marketing @TopCompare

TopCompare.be is een online vergelijkingsplatform van financiële producten dat de Belgen helpt met gratis advies om het aanbod te vergelijken en financiële beslissingen te nemen. Wat Anais betreft, studeerde ze internationale zaken en management, ze heeft een grote interesse aan persoonlijke financiën. Ze wil graag met jullie delen financiële raad en ze helpt je om je projecten bereiken.