Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

4 vuistregels om te ondernemen met vrienden

Zit u ook met het idee om een zaak te starten met een goede vriend of vriendin? Dan kreeg u misschien al een aantal keer te horen dat dit misschien niet zo een goed idee is.

Laatst bijgewerkt op 16 augustus 2018 door Levie Van Laeken

Wanneer het gaat over een zaak starten met vrienden (of zelfs met familie) komen regelmatig grootste horrorverhalen naar boven. Over hoe moeilijk het wel niet is, of de risico’s op mislukking. Maar, gelukkig zijn de succesverhalen even snel te vinden als de mislukkingen. Denk maar aan Google, Facebook of Apple. Allemaal sterke bedrijven die ooit opgericht zijn door een paar vrienden.

We geven alvast enkele vuistregels tot succes mee om in het achterhoofd te houden.

1. Geloof er in

Hoewel uw omgeving de nodige bedenkingen kan hebben, is het belangrijk om allebei te geloven in het succes van jullie project. Laat twijfels achterwege en ga er voor. Bent u overtuigd? Laat uzelf niet afschrikken door de (misschien wel jaloerse) meningen van anderen. Toch nog twijfels? Ga dan eerst op zoek naar een manier om deze bezorgdheden weg te werken. Starten met teveel twijfels over het eventueel succes of risico, kan een rem zijn in jullie creativiteit of groei.

Ontdek onze blog: ‘Een idee vinden’.

2. Maak goede afspraken

Goede afspraken maken goede vrienden. Een principe dat zeker ook binnen het ondernemerschap geldt. Zeker als u onderneemt met vrienden of familie. Van bij het begin maakt u best duidelijke afspraken. Zet desnoods een paar dingen op papier. Wat bijvoorbeeld met onverwachte wendingen, grote investeringen? Of wat als uw bedrijf een plotse groei kent – gaat u dan voor personeel? Wat met tegenslag, enzovoort. Allemaal zaken om op voorhand goed te overdenken. Zo voorkomt u achteraf discussies.

3. Blijf kritisch

Een onderneming starten onder vrienden kan veel energie geven. Zeker wanneer jullie op één lijn zitten op vlak van besluitvorming, de communicatie vlot verloopt en jullie geen of weinig meningsverschillen hebben. Maar opgelet, dit is ook één van de grootste valkuilen voor jullie onderneming. Wanneer jullie te snel overeenkomen, bestaat de kans dat jullie niet ver genoeg hebben nagedacht, dat er niet kritisch genoeg gekeken is naar alternatieven. Zo is het mogelijk dat jullie misschien wel een goed besluit namen, maar misschien niet het beste.

Het kan daarom een hulp zijn om beroep te doen op externe partners of experten die een ander perspectief kunnen geven.

4. Laat uw ondernemingszin primeren

Vanaf het moment dat u ervoor kiest samen met iemand een zaak te starten, moeten jullie competenties primeren. Voor het belang van jullie onderneming is het essentieel om jullie hechte band te kunnen loslaten. Het is goed een hecht team te vormen, maar de focus moet blijven liggen op de resultaten van jullie onderneming. Ook al zijn er soms conflicten.

Vriendschap en werk kunnen dus best gescheiden blijven en de eventuele frustraties moeten kunnen worden geuit zonder dat jullie vriendschap hieronder lijdt. Dit is uiteraard niet altijd gemakkelijk. Jullie moeten dus zeker voor de volle 100% vertrouwen hebben in jullie band en eventuele kritiek of meningsverschillen naast jullie kunnen neerleggen in het belang van jullie zaak. Eventuele stress kan zeker een negatief effect hebben op de samenwerking.

Ontdek hier onze blog over hoe u uw stress onder controle kan houden.

Hou deze concrete vuistregels dus zeker in het achterhoofd en dan staat er nog maar weinig in de weg om een succesvolle onderneming te hebben én een hechte vriendschap.

Toch nog vragen? Vraag raad aan één van onze experten.

Levie Van Laeken
Segment Manager Ondernemers

Levie is Segment Manager voor het segment Ondernemers bij Securex. Ze is verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van al onze diensten voor ondernemers. Daarnaast is ze continu bezig met het zoeken van nieuwe manieren die het leven van onze ondernemers kunnen vergemakkelijken. Haar doel? Onze (toekomstige) ondernemers zo goed mogelijk inspireren en motiveren over het ondernemerschap en hen zo optimaal mogelijk te informeren over onze dienstverlening. Voordien was Levie aan de slag als consultant in Sales & Marketing en richtte ze zelf enkele ondernemingen in bijberoep op. Haar motto? “Dream it, wish, do it!”.

Toch nog vragen? Vraag raad aan één van onze experts.