Login
Ondernemingsloket

Online ondernemingsloket

Start uw zaak via het online loket van Securex

U bent klaar om uw zaak op te richten? Super. Dan kunt u een afspraak maken bij een ondernemingsloket van Securex of uw zaak eenvoudig digitaal oprichten via ons online ondernemingsloket. Ontdek hier hoe u uw onderneming start van A tot Z. 

Meld u aan op het loket via uw e-id, token of itsme.

Start nu uw zaak
Uw zaak oprichten

Uw zaak oprichten via een online ondernemingsloket

Bij het oprichten van een zaak doorloopt u een aantal stappen:
  • Start u met een eenmanszaak (natuurlijke persoon) of met een vennootschap (rechtspersoon)?
  • Beschikt u al over een professionele bankrekening?
  • In welke domeinen (NACEBEL-codes) gaat u actief zijn?
  • Bent u btw-plichtig en heeft u een btw-nummer nodig?
  • Zijn er vergunningen die u nodig heeft, denk bijvoorbeeld aan een aanvraag voor ambulante handel?

Tip: Wilt u graag duidelijk stappenplan om uw opstart goed voor te bereiden? Vul de vragenlijst in en krijg uw gepersonaliseerd stappenplan. Dan weet u helemaal wat u nodig heeft.

Twijfelt u aan bepaalde keuzes? Contacteer ons
Eenmanszaak of vennootschap?

Eenmanszaak of vennootschap kiezen?

In het kort: een eenmanszaak is snel opgericht. Dus erg geschikt voor ondernemers die snel willen starten en niet teveel papierwerk willen. 

Omdat er minder papierwerk is, is het ook goedkoper. U spaart bijvoorbeeld notariskosten uit. Daartegenover staat wel dat u bij een eenmanszaak volledig aansprakelijk bent, want u bent letterlijk uw zaak.

Een vennootschap oprichten is moeilijker en kost meer, maar heeft het voordeel dat uw zakelijk vermogen gescheiden is van uw privévermogen. Ook is het bij een hogere omzet interessanter, omdat u gemakkelijker aan fiscale optimalisatie doet.
  Eenmanszaak of vennootschap? Zo kiest u!
NACEBEL-codes

NACEBEL-codes: in welke domeinen bent u actief?

NACE is een officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen: een code komt overeen met een specifieke klasse van commerciële of niet-commerciële activiteiten. NACE is de Europese lijst, maar elk land mag de lijst uitdiepen met extra codes, zolang de basislijst onveranderd blijft. Daarom wordt er in België meestal gesproken over NACEBEL-codes.

De RSZ, de btw-administratie en de ondernemingsloketten gebruiken die om bedrijven in te delen in sectoren. 

Hier vindt u de volledige officiële NACEBEL-lijst met toelichtingen.
 
Tip: Voeg meteen alle mogelijke relevante NACEBEL-codes toe aan uw KBO-inschrijving. Het is goedkoper om een extra code op te nemen bij de oprichting en deze niet nodig te hebben, dan achteraf een code toe te voegen of actief te zijn in een niet-aangegeven domein. Zorg er natuurlijk wel voor dat u enkel codes toevoegt die relevant zijn.
Btw-plicht

Btw-plicht en btw-nummer

In de meeste gevallen kunt u er als ondernemer vanuit gaan dat u btw-plichtig bent en dat u meteen best ook uw btw-nummer laat activeren

Sommige ondernemingen hebben echter recht op een vrijstelling, bijvoorbeeld op basis van hun beperkte jaaromzet of de sector waarin ze actief zijn.  Ontdek alles wat u moet weten over btw
Richt uw zaak eenvoudig en snel op via het online ondernemingsloket van Securex Mijn zaak oprichten
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Een eigen zaak starten in 5 stappen

Een eigen zaak starten is spannend. U wilt natuurlijk dat het vlot verloopt. Dankzij dit stappenplan maakt u probleemloos de sprong naar het ondernemerschap.

Meer info
Wat is de Kruispuntbank van Ondernemingen?

Via de KBO krijgt u een identificatienummer, nodig om in België te ondernemen. Lees meer over de KBO.

Meer info
Eenmanszaak

Bij het starten van een eigen zaak, moet u kiezen of u voor een eenmanszaak of een vennootschap gaat. Hier leest u alles over een eenmanszaak.

Meer info